Kliniğimizdeki böbrek kanseri veritabanımızın değerlendirilmesi ve istatistiksel analizi
Evaluation and statistical analysis of our clinic kidney cancer database
  1. Tez No: 964888
  2. Yazar: MURAD MAMMADZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÜÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek kanseri, Renal hücreli karsinom, Parsiyel nefrektomi, Radikal nefrektomi, Nefrometri skoru, Prognostik faktörler, Sağkalım analizi, Renal cell carcinoma, Nephrectomy, Partial nephrectomy, Radical nephrectomy, Nephrometry score, Prognostic factors, Survival analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 2000–2024 yılları arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Üroloji Kliniği'nde böbrek kanseri tanısı alan hastaların sosyodemografik özellikleri, tanı ve tedavi süreçleri ile patolojik ve radyolojik verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Amaç, böbrek tümörlerinin epidemiyolojik ve klinik özelliklerini değerlendirmek, tedavi sonuçlarını analiz etmek ve literatüre katkı sağlayacak bir veri tabanı oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Böbrek tümörü nedeniyle cerrahi tedavi uygulanmış ve tanısı histopatolojik olarak doğrulanmış toplam 550 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, semptom durumu, eşlik eden hastalıkları, tümör tipi ve evresi, uygulanan cerrahi yöntem (radikal veya parsiyel nefrektomi), nefrometri skorları (R.E.N.A.L., PADUA), patoloji sonuçları ve takip verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 550 hastanın ortalama yaşı 58,7 ± 12,1 yıl, erkek/kadın oranı 1,44:1 (325/225) olarak bulunmuştur. Ortalama tümör çapı 3,8 ± 1,5 cm'dir. En sık görülen histolojik alt tip berrak hücreli renal hücreli karsinomdur. Kaplan–Meier analizi ile hesaplanan 5 yıllık genel sağkalım oranı %84,5, hastalıksız sağkalım oranı ise yaklaşık %71 olarak saptanmıştır. Tümör çapı, patolojik evre ve Fuhrman derecesinin sağkalım sonuçları üzerinde anlamlı etkisi olduğu gösterilmiştir (p < 0,05). Sonuç: Elde edilen veriler, böbrek kanseri hastalarımızın klinik ve patolojik özelliklerinin uluslararası literatürle uyumlu olduğunu ortaya koymaktadır. Sağkalım sonuçları da benzer şekilde karşılaştırılabilir düzeyde olup, tümör çapı, evre ve nükleer derecenin prognostik önemini vurgulamaktadır. Bu bulgular, böbrek tümörlerinde erken tanı, doğru evreleme ve uygun cerrahi tedavi yaklaşımlarının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study retrospectively analyzed the sociodemographic characteristics, diagnostic and therapeutic processes, as well as pathological and radiological data of patients diagnosed with renal cancer between 2000 and 2024 in the Urology Department of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital. The aim was to evaluate the epidemiological and clinical characteristics of renal tumors, analyze treatment outcomes, and establish a data registry that could contribute to the literature. Materials and Methods: A total of 550 patients who underwent surgical treatment for renal tumors and had histopathological confirmation were included in the study. Data on age, gender, presenting symptoms, comorbidities, tumor type and stage, surgical approach (radical or partial nephrectomy), nephrometry scores (R.E.N.A.L., PADUA), pathological findings, and follow-up results were retrospectively analyzed. Results: The mean age of the patients was 58.7 ± 12.1 years, with a male-tofemale ratio of 1.44:1 (325/225). The mean tumor diameter was 3.8 ± 1.5 cm. The most common histological subtype was clear cell renal cell carcinoma. According to Kaplan–Meier analysis, the five-year overall survival rate was 84.5%, while the disease-free survival rate was approximately 71%. Tumor size, pathological stage, and Fuhrman grade were significantly associated with survival outcomes (p < 0.05). Conclusion: The findings of this study demonstrate that the clinical and pathological characteristics of our patients are consistent with those reported in the international literature. Survival outcomes were also comparable, underscoring the prognostic significance of tumor size, stage, and nuclear grade. These results emphasize the importance of early diagnosis, accurate staging, and appropriate surgical management in renal cell carcinoma.