Kök kanal tedavisi yenileme endikasyonu olan çocuk hastalarda ebeveynlerin tedavi tercihlerini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors influencing parental treatment preferences for pediatric patients requiring root canal retreatment
  1. Tez No: 965079
  2. Yazar: ŞEVVAL İREM AYDIN KARAGÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÖZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanal Tedavisi Yenileme, Ebeveyn Tercihi, Tercih Faktörleri, Klinik Değerlendirme, Radyografik Değerlendirme, Root Canal Retreatment, Parental Preference, Preference Factors, Clinical Evaluation, Radiographic Evaluation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kök kanal tedavisi yenileme endikasyonu olan daimi birinci büyük azı dişlerinin tedavi sürecinde, ebeveynlerin farklı tedavi seçeneklerine yönelik tercihlerini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Kliniği'ne başvuran ve daimi birinci büyük azı dişi için kanal tedavisi yenileme endikasyonu olan, 10–17 yaş aralığındaki 73 hastanın kayıtları dahil edilmiştir. Bu dişlerin klinik ve radyografik değerlendirmeleri yapılarak tedavi gereklilikleri doğrulanmıştır. Klinik verilerde; spontan ağrı, dikey perküsyon ve palpasyona hassasiyet, dişeti rengi değişikliği, mukoza şişliği, periodontal cepte pü varlığı, fistül ve patolojik mobilite gibi parametreler esas alınmıştır. Radyografik değerlendirmede ise; Periapikal İndeks (PAI) skoru, lezyon boyutu, kök kanal dolumunun düzeyi ve kalitesi, koronal restorasyon durumu, eksik veya doldurulmamış kanal varlığı, patolojik ya da iatrojenik tıkaçlar, perforasyon, alet kırığı, periodontal aralık genişliği, kökler arası bölgede lezyon varlığı ve kanal yenileme tercih skoru incelenmiştir. Çocuk hastaların ağız içi muayene kayıtlarında yer alan veriler doğrultusunda, DMFT, DMFS ve PUFA indeksleri kullanılarak dişlerin çürük durumları değerlendirilmiştir. Tüm ebeveynlere, tedavi seçenekleri standart şekilde sunulmuş; ardından sosyodemografik veriler, tedavi tercihleri, tercih nedenleri formlara kaydedilmiştir. Ebeveynlerin dental anksiyete düzeyi, Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS) ile değerlendirilmiş; sorular hem ebeveynin (MDAS-1) hem de çocuğuna yönelik algıladığı (MDAS-2) anksiyete düzeylerini belirlemek üzere ebeveyne yöneltilmiştir. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların dişlerinin %72,6'sında ideal olmayan kök kanal dolumu ve %69,9'unda koronal restorasyon problemleri saptanmıştır. Klinik olarak, vakaların %82,2'sinde perküsyon duyarlılığı ve tümünde periodontal ligament aralığında genişleme gözlenmiştir. Ayrıca, yaş arttıkça DMFT ve DMFS skorlarında anlamlı artış görülmüş, bu da çürük oranlarının yaşla birlikte arttığını göstermiştir (p=0,021). Elde edilen bulgular, hastaların yaşı arttıkça ebeveynlerin diş çekimini tercih etme eğiliminin arttığını ortaya koymuştur (p=0,038). Diş hekimi ziyaret sıklığının da tercihleri etkilediği, yalnızca acil durumlarda başvuran ebeveynlerin çekim veya“Bekle-Gör”yaklaşımını sıklıkla benimsedikleri belirlenmiştir. Önceden kanal tedavisi deneyimi olan ebeveynlerin, çekim yerine kanal tedavisi yenileme işlemini tercih etme olasılıkları daha yüksek bulunmuştur (p=0,024). Kanal tedavisi yenileme işlemi deneyimi olan ebeveynlerin çekim yerine bu seçeneği tercih etme eğiliminde oldukları da belirlenmiştir (p=0,006). Benzer şekilde, kanal tedavisi yenileme işlemi hakkında bilgi sahibi olan ebeveynlerin kanal tedavisi yenileme işlemini; bilgisi olmayan ebeveynlerin ise çekimi daha fazla tercih ettikleri görülmüştür. Dental anksiyete puanları ebeveynlerin tedavi tercihlerine göre incelendiğinde, ebeveynin anksiyete (MDAS1) ve çocuğu için algıladığı anksiyete (MDAS2) puanlarının tercihler arasında anlamlı farklılıklar oluşturmadığı görülmüştür (p>0,05). Sonuç: Ebeveynlerin bilgi düzeyleri ve kişisel deneyimleri, çocuklarının diş tedavisi kararlarını doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi, koruyucu tedavi tercihlerinin benimsenmelerini kolaylaştırarak, çocuğun ağız ve diş sağlığının korunmasına katkı sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the factors influencing parental preferences for different treatment options for permanent first molars requiring root canal retreatment in pediatric patients. Materials and Methods: The records of 73 patients, aged 10–17 years, who presented to the Department of Pedodontics Clinic, Faculty of Dentistry, Suleyman Demirel University, with a first permanent molar indicated for root canal retreatment were included in this study. The necessity for treatment was confirmed through clinical and radiographic evaluations. Clinical parameters included spontaneous pain, sensitivity to vertical percussion and palpation, gingival discoloration, mucosal swelling, presence of pus in periodontal pockets, fistula formation, and pathological mobility. Radiographic evaluation included factors such as the Periapical Index (PAI) score, lesion size, level and quality of the root canal filling, status of the coronal restoration, presence of missed or unfilled canals, pathologic or iatrogenic blockages, perforation, instrument fracture, widening of the periodontal ligament space, presence of a lesion in the inter-radicular area, and the root canal retreatment preference score. The caries status of the children was assessed using DMFT, DMFS, and PUFA indices based on data from their intraoral examination records. Treatment options were presented to all parents in a standardized manner, after which sociodemographic data, treatment preferences, and the reasons for these preferences were recorded. Parental dental anxiety was assessed using the Modified Dental Anxiety Scale (MDAS), with questions directed to the parents to determine both their anxiety (MDAS-1) and their perceived anxiety for their child (MDAS-2). The obtained data were statistically analyzed. Results: Among the teeth included in the study, 72.6 % were found to have non-ideal root canal fillings and 69.9 % had coronal restoration problems. Clinically, percussion sensitivity was observed in 82.2 % of cases, and widening of the periodontal ligament space was detected in all of them. Furthermore, a significant increase in DMFT and DMFS scores was observed with increasing age, indicating that caries rates increased with age (p=0.021). The findings revealed that as the patient's age increased, parents showed a greater tendency to prefer tooth extraction (p=0.038). The frequency of dental visits also influenced preferences, with parents who sought dental care only for emergencies more frequently opting for extraction or a“wait-and-see”approach. Parents with previous personal experience of root canal treatment (p=0.024) or root canal retreatment (p=0.006) were significantly more likely to choose retreatment over extraction. When dental anxiety scores were analyzed according to treatment choices, no significant differences were found between preferences based on the parent's anxiety (MDAS-1) or their perceived anxiety for their child (MDAS-2) (p>0.05). Conclusion: Parental knowledge levels and personal experiences directly influence their decisions regarding their children's dental treatment. In this context, raising parental awareness can facilitate the adoption of conservative treatment choices, thereby contributing to the preservation of the child's oral and dental health.