Belde belediyelerinden dönüşen mahallelerde hizmet kalitesi, katılım ve temsil bakımından halk memnuniyeti: Kahramanmaraş ilinde bir alan araştırması
Public satisfaction in terms of service quality, participation and representation in the neighborhoods converted from town municipalities: A field research in Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 965201
  2. Yazar: SERDAR AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 6360 sayılı Kanun, Mahalle, Belde Belediyeleri, Mahalli İdareler, Hizmet Kalitesi, Katılım, Temsil, Law No. 6360, Neighborhood, Town Municipalities, Local Governments, Service Quality, Participation, Representation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Türk Kamu Yönetiminde Batılı anlamda yerel yönetimler Tanzimat Dönemi'nde ortaya çıkmış, Cumhuriyet Dönemi'nde de varlıklarını sürdürerek anayasal güvenceler altına alınmış ve kendilerine özgü kanunlarla düzenlenmiştir. Yerel yönetimler, küreselleşme ve AB uyum sürecinin etkisiyle önem kazanmış; kaliteli hizmet sunumu, yerel temsil, katılım ve hesap verebilirlik gibi kavramlar ön plana çıkmıştır. Türkiye'de büyükşehir belediyeleri 1984'te 195 sayılı KHK ile kurulmuş sonra yerini aynı yıl 3030 sayılı Kanun'a bırakmış, 2004'te çıkarılan 5216 sayılı Kanun'la bu kanun kaldırılarak, büyükşehir belediyelerinin görev ve yetkilerine ilişkin yeni düzenlemeler yapılmıştır. Yerel yönetimlere ve bir yerel yönetim birimi olan büyükşehir belediyelerine yönelik önemli bir değişiklik, 2012'de çıkarılan ve 2014'te fiilen yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun'la yapılmış; büyükşehir olan yerlerde il özel idareleri kaldırılmış, il mülki sınırları büyükşehir belediyesi sınırları hâline getirilmiş ve belediyeler ilin tamamına hizmet sunmakla yükümlü kılınmıştır. Ayrıca kırsalda ikamet eden halka hizmet sunan, belediye–halk ilişkilerinin samimi olduğu belde belediyeleri kaldırılarak bağlı oldukları ilçe belediyelerinin mahalleleri hâline getirilmiştir. Artık beldeden mahalleye dönüştürülen yerlerde ikamet eden halk gereksinim duydukları hizmetlerin yerine getirilmesine yönelik taleplerini ve yaşadıkları problemlere yönelik şikayetlerini daha bürokratik ve mesafe olarak kendilerine daha uzak olan ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyelerine bildirecektir. Beldeden mahalleye dönüşen yerlerde yaşayan halkın 6360 sayılı Kanunun getirdiği yeni sistemden, ilçe ve büyükşehir belediyelerinin sundukları hizmetlerin kalitesinden, halkın yönetime katılımı ve temsiline yönelik sunduğu imkanlardan ne düzeyde memnuniyet duydukları bu çalışmada ele alınmıştır. Bu amaçla beldeden mahalleye dönüşen yerlerde ikamet eden halka, hizmet kalitesi, katılım ve temsil yönünden memnuniyet düzeylerini ölçecek bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS programıyla analiz edilerek yorumlanmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur. Analiz sonuçlarına göre 6360 sayılı yasa, Kahramanmaraş ilinde beldeden mahalleye dönüşen yerlerde ikamet eden halkın hizmet kalitesi yönünden memnuniyet düzeyini artırmıştır. Katılım ve temsil yönünden memnuniyet düzeyini düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
In Turkish public administration, Western-style local governments emerged during the Tanzimat era and continued throughout the Republican period, gaining constitutional protection and being regulated by specific legislation. With the influence of globalization and the European Union harmonization process, local governments have gained increasing importance, bringing concepts such as quality service delivery, local representation, participation, and accountability to the forefront. Metropolitan municipalities in Turkey were initially established in 1984 through Decree Law No. 195, which was later replaced in the same year by Law No. 3030. In 2004, Law No. 5216 repealed the previous legislation and introduced new regulations concerning the duties and authorities of metropolitan municipalities. A significant reform regarding local governments, particularly metropolitan municipalities, was enacted through Law No. 6360 in 2012 and came into force in 2014. This law abolished provincial special administrations in metropolitan areas, redefined provincial borders as metropolitan municipal boundaries, and mandated municipalities to provide services across the entire province. Additionally, town municipalities serving rural populations characterized by close and sincere relations between citizens and local authorities were dissolved and transformed into neighborhoods under the jurisdiction of district municipalities. Consequently, residents of these newly designated neighborhoods must now submit service requests and complaints to more bureaucratic and geographically distant district and metropolitan municipalities. This study examines the level of public satisfaction in areas that transitioned from towns to neighborhoods, focusing on the new administrative system introduced by Law No. 6360, the quality of services provided by district and metropolitan municipalities, and the opportunities for citizen participation and representation. A survey was conducted among residents, and the results were analyzed using the SPSS software. According to the findings, the law has increased satisfaction with service quality in the Kahramanmaraş province, while satisfaction with participation and representation has declined.