Metafor yöntemi ile Aşık Ruhsati'nin şiirlerinin coğrafi unsurlar açısından incelenmesi
Examination of Aşik Ruhsati's poems in terms of geographical elements with metaphor method
  1. Tez No: 965370
  2. Yazar: SEZGİN YALMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Ruhsati, şiir, coğrafi unsurlar, metafor yöntemi, Âşık Ruhsati, poetry, geographical elements, the metaphor method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
YALMAN, Sezgin, Metafor Yöntemi ile Âşık Ruhsati'nin Şiirlerinin Coğrafi Unsurlar Açısından incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2025. Bu çalışmada, 19. yüzyıl Türk halk edebiyatının önemli temsilcilerinden Âşık Ruhsati'nin şiirlerinde yer alan coğrafi unsurlar incelenmiştir. Anadolu'nun sosyal ve kültürel yapısını yansıtan bu şiirlerde, dağlar, vadiler, nehirler gibi doğal unsurların yanı sıra dönemin köy ve kasaba yaşantısına dair ayrıntılar da görülmektedir. Ruhsati'nin şiirleri, yalnızca bireysel duyguları değil, aynı zamanda halkın günlük yaşamını, sıkıntılarını ve umutlarını da coğrafi simgelerle dile getirmektedir. Tezde, Ruhsati'nin coğrafi unsurları nasıl kullandığı; dağ, taş, dere, ova gibi doğa unsurlarının halkın duygusal dünyası ile nasıl bir bağ kurduğu analiz edilmiştir. Aynı zamanda, şairin doğup büyüdüğü toprakların kültürel özelliklerinin onun sanatına etkisi ele alınmış ve coğrafyanın Ruhsati'nin temalarını nasıl şekillendirdiği üzerinde durulmuştur. Şairin yaşadığı çevrenin, dili ve duygu dünyasını nasıl etkilediği ve bu etkiyi halk şiirine nasıl yansıttığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, Âşık Ruhsati'nin şiirlerinin Anadolu'nun kültürel ve coğrafi zenginliklerini nasıl yansıttığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, Ruhsati'nin eserlerinde coğrafi unsurların halkın yaşantısını, toplumsal gerçekleri ve şairin duygu dünyasını ifade etme aracı olarak ön plana çıktığı görülmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden metafor yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi yapılarak araştırmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
YALMAN, Sezgin, Examınatıon of Âşık Ruhsatı's Poems In Terms Of Geographıcal Elements wıth Metaphor Method Master's Thesıs, Sivas, 2025. In this study, geographical elements in the poems of Âşık Ruhsati, one of the important representatives of 19th century Turkish folk literature, were examined. In these poems, which reflect the social and cultural structure of Anatolia, details about the village and town life of the period are also seen, as well as natural elements such as mountains, valleys and rivers. Ruhsati's poems express not only individual feelings, but also the daily life, troubles and hopes of the people through geographical symbols. In the thesis, how Ruhsati uses geographical elements; It has been analyzed how natural elements such as mountains, stones, streams and plains establish a connection with the emotional world of the people. At the same time, the impact of the cultural characteristics of the lands where the poet was born and raised on his art was discussed and how geography shaped Ruhsati's themes was emphasized. It has been determined how the environment in which the poet lives affects his language and emotional world and how he reflects this effect on folk poetry. This study aims to reveal how Âşık Ruhsati's poems reflect the cultural and geographical richness of Anatolia. As a result, it is seen that geographical elements come to the fore in Ruhsati's works as a means of expressing the people's life, social realities and the poet's emotional world. The metaphor method, one of the qualitative research methods, was used in the research. The data obtained was analyzed and presented in the research.