Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının tartışma becerilerine yönelik tutumları ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between the attitudes toward discussion skills and critical thinking tendencies of prospective Turkish and Turkish language and literature teachers
  1. Tez No: 966004
  2. Yazar: RECEP CANSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adayları, tartışma becerileri, eleştirel düşünme eğilimi, Turkish and Turkish language and literatüre, discussion skills, trendency to think critically
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının tartışma becerilerine yönelik tutumları ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu noktadan hareketle Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının tartışma becerilerine yönelik tutumları ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkiyi cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve okuma alışkanlığı değişkenlerine göre incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada araştırmanın doğası gereği nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel (korelasyon) araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Bu araştırma veri toplama zaman çizelgesi bakımından kesitsel bir araştırmadır. Bu araştırmada veri toplama araçları olarak Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının demografik bilgilerini belirten Kişisel Bilgi Formu; tartışma becerilerini ölçmeye yönelik, Tartışmaya Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeği; öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerilerini tespit etmek için Eleştirel (Kritik) Düşünme Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının tartışma becerileri ile eleştirel düşünme eğilimlerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. İlgili öğretmen adaylarının tartışma becerileri ile eleştirel düşünme eğilimlerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği; yaş, sınıf düzeyi ve okuma alışkanlığı değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmamızın merkeze aldığı problem olan Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının tartışmaya yönelik tutumları ile eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin yüksek düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the relationship between Turkish and Turkish language and literature teacher candidates' attitudes toward discussion skills and their critical thinking tendencies. In this context, the aim is to examine the relationship between Turkish and Turkish language and literature teacher candidates' attitudes toward discussion skills and their critical thinking tendencies according to the variables of gender, age, grade level, and reading habits. Method: In this study, the correlational research method, one of the quantitative research methods, was chosen due to the nature of the research. This research is cross-sectional in terms of the data collection timeline. The data collection tools used in this research were the Personal Information Form, which indicates the demographic information of Turkish and Turkish language and literature teacher candidates; the Discussion Self-Efficacy Scale, which measures discussion skills; and the Critical Thinking Tendency Scale, which identifies the critical thinking skills of teacher candidates. Findings: This study found that Turkish and Turkish language and literature teacher candidates possess high levels of discussion skills and critical thinking tendencies. It was determined that the discussion skills and critical thinking tendencies of the relevant teacher candidates did not show a significant difference based on the gender variable; however, they did show a significant difference based on the variables of age, grade level, and reading habits. Conclusions: Our research concluded that there is a high-level, positive, and meaningful relationship between the attitudes of Turkish and Turkish language and literature teacher candidates toward discussion and their critical thinking tendencies.