Müzik öğretmeni adaylarının geleceğe yönelik beklentilerinin incelenmesi: Niğde ili örneği
Examination of the expectations of music teacher candidates for the future: The case of Niğde province
- Tez No: 966041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH BAŞARAN TANRIÖVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, müzik öğretmeni adayları, geleceğe yönelik beklentiler, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, Music education, music teacher candidates, expectations for the future, Department of Music Education, Turkish Music State Conservatory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Niğde ilinde öğrenim gören müzik öğretmeni adaylarının meslek hayatlarına ve geleceğe yönelik beklentilerine ilişkin derinlemesine bir inceleme yapmayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, müzik eğitimi alan öğrencilerin kariyer hedefleri, mesleki tatmin düzeyleri, iş güvencesi algıları, öğretim yöntemlerine dair görüşleri ve mesleki gelişim fırsatlarına ilişkin düşünceleri analiz edilmiştir. Verilerin analizinde NVivo yazılımı kullanılmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yaklaşımı ile yürütülmüş ve veri toplama sürecinde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, müzik öğretmeni adaylarının özellikle iş güvencesi, kariyer gelişimi ve yaratıcı öğretim yöntemleri konularında yüksek beklentilere sahip olduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, adayların mesleki zorlukları ve müzik öğretmenliği mesleğine yönelik toplumsal algılar da çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Sonuçlar, müzik öğretmenliği eğitim programlarının mesleki pratiğe daha etkin katkı sağlayacak şekilde geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır. Bu tez, müzik öğretmeni adaylarının geleceğe yönelik beklentilerinin daha iyi anlaşılması ve müzik eğitimi alanına ışık tutması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make an in-depth examination of the professional lives and future expectations of music teacher candidates studying in Niğde province. Within the scope of the research, career goals, professional satisfaction levels, perceptions of job security, opinions on teaching methods and professional development opportunities of music education students were analyzed. NVivo software was used to analyze the data. The research was conducted with a case study approach from qualitative research methods and a semi-structured interview form was used in the data collection process. The findings revealed that prospective music teachers have high expectations especially on job security, career development and creative teaching methods. In addition, professional difficulties of the candidates and social perceptions towards the music teaching profession were also evaluated within the scope of the study. The results provide suggestions for the development of music teacher education programs to contribute more effectively to professional practice. This thesis is important in terms of better understanding the expectations of music teacher candidates for the future and shedding light on the field of music education.