Bipolar bozukluk hastalarında hayatı anlamlı bulma düzeyinin ataklar arası eşikaltı depresif belirtiler ve psikososyal işlevsellik ile ilişkisi
The relationship between meaning in life, interepisodic subthreshold depressive symptoms, and psychosocial functioning in patients with bipolar disorder
- Tez No: 966150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SAKALLI KANİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Hayatta anlam, Eşikaltı depresif belirtiler, Psikososyal işlevsellik, Bipolar disorder, Meaning in life, Subthreshold depressive symptoms, Psychosocial functioning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç:Bipolar bozukluk dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve yetiyitimine sebep olan tanılar arasında ön sıralarda olan bir hastalıktır. Sendromal iyileşmeye rağmen hastaların büyük kısmının işlevselliklerinde bozulma ataklararası dönemde de devam etmektedir. Son dönemde bipolar bozuklukta nihai hedefin semptomların remisyonu değil; psikososyal işlevselliği geliştirilmesi olduğu ifade edilmektedir. Bu yüzden psikososyal işlevselliği etkileyen faktörlerin anlaşılması önemli bir husustur. Çalışmamızda hayatı anlamlı bulma düzeyinin eşikaltı depresif belirtiler ve psikososyal işlevsellik ile olan ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir. Hayatta anlamın bipolar bozuklukta önemli sorunlar olan suisid girişimi, alkolmadde kullanımı gibi durumlarla ilişkisinin anlaşılması hedeflenmiştir. Ayrıca psikososyal işlevsellik ile ilişkili sosyodemografik ve klinik özelliklerin saptanması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmaya ataklararası dönemde olan 102 bipolar bozukluk hastası dahil edilmiştir. Bipolar bozukluk tanısı iki klinisyenin değerlendirmesi ile konulmuş ve klinisyen tarafından Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve Kısa işlevsellik değerlendirme ölçeği(KİDÖ) doldurulmuştur. Hastalardan İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği(İUBÖ), Hayatta Anlam Anketi(HAA) ve Hayatta Amaç Ölçeği(HAÖ) formlarını doldurmaları istenmiştir. Bulgular: Hayatta anlam düzeyi ile psikososyal işlevsellik arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Yüksek hayatta anlam düzeyine sahip olan grubun işlevselliğinin daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Yüksek hayatta anlam algısı olan grubun eşikaltı depresyon oranlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Eşikaltı depresyon durumunda olan hastaların işlevselliklerinin tamamıyla ötimik olan hastalara göre daha kötü olduğu saptanmıştır. Hayatta anlam ve işlevsellik arasındaki ilişkide Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği puanlarının kısmi mediatör olarak rol oynadığı saptanmıştır. Regresyon analizinde depresyon skorları kontrol edildiğinde dahi hayatta anlam ve işlevsellik arasındaki ilişki anlamlı kalmaya devam etmiştir. Hayatta anlamın suisid girişimi, suisidal düşünceler ve madde kullanım öyküsü ile negatif yönde ilişki içinde olduğu saptanmıştır. iii Sonuç: Bu bulgulardan yola çıkarak hayatta anlamın psikososyal işlevsellik için önemli bir faktör olduğu ve psikososyal işlevselliği geliştirmek için hayatta anlam kavramına odaklanılabileceği düşünülmüştür. Ayrıca eşikaltı depresif belirtiler, suisid girişimi ve madde kullanımı gibi bipolar bozuklukta hem gidişatı hem işlevselliği olumsuz yönde etkileyen faktörler için de hayatta anlamın koruyucu olabileceği saptanmıştır. Anlam odaklı müdahalelerin bipolar bozuklukta suisid, madde kullanımı, eşikaltı depresif belirtiler ve psikososyal işlevsellik noktalarında önemli terapötik katkıları olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Bipolar disorder is among the leading psychiatric diagnoses worldwide, affecting millions of individuals and causing significant disability. Despite syndromal recovery, most patients continue to experience impairments in functioning even during inter-episode periods. Recently, the ultimate goal in the treatment of bipolar disorder has been suggested not merely as symptom remission, but the enhancement of psychosocial functioning. Therefore, understanding the factors that influence psychosocial functioning is of particular importance. The present study aimed to investigate the association between meaning in life, subthreshold depressive symptoms, and psychosocial functioning. In addition, the study sought to examine the relationship of meaning in life with critical clinical issues in bipolar disorder, such as suicide attempts and drug use. Furthermore, sociodemographic and clinical factors associated with psychosocial functioning were explored. Method: The study included 102 patients with bipolar disorder in the inter-episode period. The diagnosis was established through the evaluations of two clinicians. Sociodemographic and clinical data forms, the Young Mania Rating Scale (YMRS), the Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), and the Functioning Assessment Short Test (FAST) were administered by the clinician. Participants were also asked to complete the Medication Adherence Rating Scale (MARS), the Meaning in Life Questionnaire (MLQ), and the Purpose in Life Scale (PIL). Results: A positive association was found between meaning in life and psychosocial functioning. Patients with higher levels of meaning in life demonstrated better functioning. Those with higher perceptions of meaning in life also exhibited lower rates of subthreshold depression. Patients with subthreshold depression showed poorer functioning compared to those who were fully euthymic. The relationship between meaning in life and functioning was partially mediated by HAM-D scores. Regression analyses indicated that even after controlling for depressive symptoms, the association between meaning in life and functioning remained significant. Meaning in life was also negatively associated with suicide attempts, suicidal ideation, and a history of drug use. v Conclusion: These findings suggest that meaning in life constitutes an important factor for psychosocial functioning, and that interventions aiming to enhance psychosocial functioning may benefit from focusing on meaning in life. Moreover, meaning in life appears to serve as a protective factor against subthreshold depressive symptoms, suicide attempts, and drug use, which are known to negatively affect both course and functioning in bipolar disorder. Meaning-centered interventions may therefore offer significant therapeutic contributions in addressing suicidality, drug use, subthreshold depressive symptoms, and psychosocial functioning in bipolar disorder.