An investigation on efl teachers' cognition regarding teaching speaking: An exploratory study
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin konuşma becerisi öğretimine yönelik bilişlerinin incelenmesi: Keşifsel bir çalışma
  1. Tez No: 966339
  2. Yazar: FATMA KIYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Konuşma Öğretimi, Öğretmen Bilişi, Yükseköğretim, Teaching Speaking, Teacher Cognition, Tertiary Level Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki yükseköğretim düzeyinde görev yapan İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin konuşma becerisi öğretimine ilişkin bilişlerini; bilgi, inanç, uygulama, karşılaşılan zorluklar ve geliştirilen stratejiler açısından incelemektedir. Betimsel nitel bir araştırma deseni benimsenmiş ve veriler, bir devlet üniversitesinde görev yapan dokuz deneyimli İngilizce öğretmeniyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırma, öğretmenlerin konuşma becerisi öğretimine yönelik bilişlerini nasıl geliştirdiklerini ve sınıf içi uygulamalarına nasıl yansıttıklarını; özellikle anadil kullanımı, değerlendirme, sınıf yönetimi, telaffuz ve tonlama öğretimi ile hata düzeltme gibi temel temalar çerçevesinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Veriler içerik analizi yoluyla titizlikle analiz edilmiş ve öne çıkan temalar belirlenmiştir. Bulgular, yıllar içinde İngilizce konuşma öğretiminin kalitesinin olumlu yönde geliştiğini ortaya koysa da öğretmenlerin hâlâ etkili değerlendirme uygulamaları gerçekleştirme, sınırlı ders süresini yönetme ve kalabalık sınıfların farklı ihtiyaçlarına yanıt verme konularında önemli zorluklar yaşadıklarını göstermektedir. Bu engeller, öğretmenlerin pedagojik niyetlerini tam anlamıyla uygulamaya koymalarını ve mesleki bilgilerini sınıf ortamında etkili şekilde kullanmalarını sıklıkla engellemektedir. Ayrıca, çalışmada öğretmen bilişinin; değişen eğitim ortamı, kurumsal beklentiler ve öğrencilerin dinamik ihtiyaçları tarafından nasıl şekillendiği detaylı şekilde ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, konuşma becerisi öğretiminin daha etkili ve sürdürülebilir hale gelmesi için sürekli mesleki gelişim ve kurumsal destek gereksinimini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the cognition of EFL teachers regarding the teaching of speaking skills at the tertiary level in Turkey, focusing on their knowledge, beliefs, practices, challenges, and strategies. Employing a descriptive qualitative research design, data were gathered through semi-structured interviews with nine experienced EFL instructors from a state university. The research aims to illuminate how these teachers develop and apply their cognition in teaching speaking, particularly concerning key themes such as L1 use, assessment, classroom management, teaching pronunciation and intonation, and error correction. The data were analyzed using content analysis to uncover emerging themes and insights. Findings revealed that while the quality of English-speaking instruction has improved over the years, teachers still face significant challenges, particularly in implementing effective assessment, managing limited instructional time, and addressing the diverse needs of large classes. These obstacles often prevent teachers from fully putting their pedagogical intentions into practice and applying their professional knowledge effectively in the classroom. Furthermore, the study highlights how teacher cognition is intricately shaped by the evolving educational landscape, institutional demands, and students' dynamic needs. The findings emphasize the need for sustained professional development and institutional support to enable more effective and sustainable speaking instruction at the tertiary level.