Hidradenitis süpürativa hastalığında asprosin seviyelerinin klinik, laboratuvar ve metabolik hastalıklar ile ilişkisi
Association of asprosin levels with clinical, laboratory, and metabolic factors in patients with hidradenitis suppurativa
  1. Tez No: 966672
  2. Yazar: MURAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidradenitis Süpürativa, Metabolik sendrom, Asprosin, Hidradenitis Suppurativa, Metabolic Syndrome, Asprosin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Hidradenitis süpürativa (HS), inflamatuar nodüller, apseler ve sinüs traktları ile karakterize, kronik tekrarlayıcı bir deri hastalığıdır. Çoğunlukla intertriginöz bölgeleri tutan hastalık, fiziksel bulguların yanı sıra psikososyal etkileriyle yaşam kalitesini azaltır. HS'nin etiyopatogenezi çok faktörlü olup adipoz doku kaynaklı mediatörlerin rolü net değildir. Glukoz metabolizması ve inflamasyonda görev alan asprosin, karaciğerden glukoz salınımını uyarır; yüksek düzeyleri insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite ve inflamatuar belirteçlerle ilişkilidir. Bu çalışmada HS hastalarında serum asprosin düzeyleri ölçülerek hastalık şiddeti ve diğer klinik parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde yürütülen çalışmaya 44 HS hastası ve yaş-cinsiyet açısından benzer 44 sağlıklı kontrol dahil edildi. Sosyodemografik, klinik ve antropometrik veriler kaydedildi; laboratuvar incelemeleri ile inflamatuar belirteçler (NLR, PLR, SII) hesaplandı. Serum asprosin düzeyleri ELISA ile ölçüldü. Hastalık şiddeti Hurley evreleme, HS-PGA ve IHS4 ile; yaşam kalitesi DYKİ ile değerlendirildi. Bulgular: HS grubunda ortalama serum asprosin düzeyi 30,07 ng/ml iken, kontrol grubunda 40,94 ng/ml olup fark anlamlıydı (p=0,028). Asprosin düzeyleri ile hastalık şiddeti, metabolik sendrom ve inflamatuar belirteçler arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: HS hastalarında metabolik sendrom sıklığı yüksek, serum asprosin düzeyleri ise düşüktür. Bulgular, HS'de inflamatuar süreçlerin asprosin sentezini etkileyebileceğini ve adipokinlerin tanısal biyobelirteç olasılığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hidradenitis suppurativa (HS) is a chronic, relapsing skin disease characterized by inflammatory nodules, abscesses, and sinus tracts. Predominantly affecting intertriginous areas, the disease reduces quality of life through both physical manifestations and psychosocial impact. The etiopathogenesis of HS is multifactorial, and the role of adipose tissue-derived mediators remains unclear. Asprosin, involved in glucose metabolism and inflammation, stimulates hepatic glucose release; elevated levels have been associated with insulin resistance, type 2 diabetes, obesity, and inflammatory markers. This study aimed to measure serum asprosin levels in patients with HS and investigate their relationship with disease severity and other clinical parameters. Materials and Methods: This study was conducted at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital and included 44 HS patients and 44 age- and sex-matched healthy controls. Sociodemographic, clinical, and anthropometric data were recorded; laboratory assessments were performed, and inflammatory markers (NLR, PLR, SII) were calculated. Serum asprosin levels were measured using the ELISA method. Disease severity was assessed with the Hurley staging system, HS-PGA, and IHS4; quality of life was evaluated using the DLQI. Results: The mean serum asprosin level was 30.07 ng/ml in the HS group and 40.94 ng/ml in the control group, with the difference being statistically significant (p = 0.028). No significant associations were found between asprosin levels and disease severity, metabolic syndrome, or inflammatory markers. Conclusion: Patients with HS had a higher prevalence of metabolic syndrome and lower serum asprosin levels compared to healthy controls. These findings suggest that inflammatory processes in HS may influence asprosin synthesis and support the potential role of adipokines as diagnostic biomarkers.