Kamu kurumlarında halkla ilişkilerin önemi ve etkililiği üzerine uygulamalı bir çalışma: İzmir ve İstanbul Valilikleri Açık Kapı Şube Müdürlüğü örneği
An applied study on the importance and effectiveness of public relations in public institutions: The example of the Open-Door Branch Directorate of the Izmir and Istanbul governorates
  1. Tez No: 967044
  2. Yazar: KERİMAN KOCACAN TURASI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Hesap Verilebilirlik, Açık Kapı, Halkla İlişkiler, İzmir Valiliği, İstanbul Valiliği, Public Administration, Accountability, Open Door, Public Relations, Izmir Governorship, Istanbul Governorship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Halkla ilişkiler her örgüt için önem taşımaktadır. Kamu yönetiminde ise halkla ilişkilerin önemi, devlet ile vatandaşlar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, devletin meşruiyeti ve nitelikli hizmet sunumu açısından yaşamsal önemdedir. Halkla ilişkiler, kamu yönetiminin şeffaflığını ve hesap verilebilirliğini artırarak vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine daha etkin yanıt verilmesini sağlar. Açık Kapı Şube Müdürlükleri, vatandaşların kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştıran, ihtiyaç ve beklentilerine daha etkin yanıt verilmesini sağlayan önemli bir araç olarak öne çıkmaktadır. Bu müdürlükler, kamu kurumları ile vatandaşlar arasında bir köprü vazifesi görerek, kamunun vatandaşın sorunlarını dinleme ve çözüm sunma kabiliyetini geliştirmektedir. Bu çalışma, Açık Kapı Şube Müdürlüklerinin halkla ilişkiler stratejilerini değerlendirmeyi ve bu uygulamaların etkinliğini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, İzmir ve İstanbul Valiliği Açık Kapı Şube Müdürlüğü personeli ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, Bilgi Edinme Hakkı kullanılarak alınan istatistiki veriler analiz edilmiştir. Her iki müdürlükten elde edilen verilerin karşılaştırılması yapılmıştır. Açık Kapı uygulamasının hizmet sunumundaki etkisi ve halkla iletişimini güçlendiren unsurları ile halkla ilişkilerin kamu hizmetlerinin kalitesine katkısını somut olarak ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, İzmir ve İstanbul Valiliği Açık Kapı Şube Müdürlüğünün uygulamaları, halkla ilişkilerin kamu kurumları için oynadığı önemli rolü ortaya koymaktadır. Bu çalışma, etkin ve verimli bir şekilde yürütülen halkla ilişkiler faaliyetlerinin kamu hizmetlerini tanımada ve bu hizmetlere ulaşmada yararlı olduğu kadar vatandaşların devletle olan bağlarını güçlendirerek, daha hesap verebilir bir kamu yönetiminin var olmasına katkı sağladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Public relations are important for every organization. In public administration, public relations are vitally important in terms of strengthening communication between the state and citizens, the legitimacy of the state, and the provision of quality services. Public relations increase the transparency and accountability of public administration, enabling more effective responses to citizens' needs and expectations. Open Door Branch Offices stand out as an important tool that facilitates citizens' access to public services and enables more effective responses to their needs and expectations. These directorates serve as a bridge between public institutions and citizens, improving the public sector's ability to listen to citizens' problems and offer solutions. This study aims to evaluate the public relations strategies of Open-Door Branch Offices and investigate the effectiveness of these practices. In the study, semi-structured interviews were conducted with personnel from the Open-Door Branch Directorate of the Izmir and Istanbul Governorates, and statistical data obtained through the Right to Information was analyzed. The data obtained from both directorates were compared. The impact of the Open Door programme on service delivery clearly demonstrates the contribution of public relations to the quality of public services through elements that strengthen communication with the public. In conclusion, the practices of the Open-Door Branch Directorate of the Izmir and Istanbul Governorates highlight the important role that public relations play for public institutions. This study reveals that public relations activities carried out effectively and efficiently are useful in defining public services and accessing them, as well as contributing to the existence of a more accountable public administration by strengthening citizens' ties with the state.