Periodontal sağlık ve hastalıkta IL-18 ve ilişkili mediatörlerin rolü
The role of IL-18 and related mediators in periodontal health and disease
  1. Tez No: 967566
  2. Yazar: ALİ BUĞRA YANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT TAŞKAN, DOÇ. DR. ÖZKAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontitis, IL-18, IL-18Rα, IL-18Rβ, MFBY88, TRİF6, NF-κB, TİR, Klinik Ataçman Seviyesi, Periodontitis, IL-18, IL-18Rα, IL-18Rβ, MYD88, TRAF6, NF-κB, TIR, Clinical Attachment Level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
PERİODONTAL SAĞLIK VE HASTALIKTA IL-18 VE İLİŞKİLİ MEDİATÖRLERİN ROLÜ İnterlökin-18 (IL-18), pro-enflamatuvar yanıtın önemli düzenleyicilerinden olup, etkilerini IL-18 reseptör alfa (IL-18Rα) ve beta (IL-18Rβ) alt birimleri ile Miyeloid Farklılaşma Birincil Yanıt 88 (MFBY88), Tümör Nekroz Faktörü Reseptörü ile İlişkili Faktör 6 (TRİF6), Nükleer faktör kappa-B (NF-κB) ve Toll/IL-1 reseptörü (TİR) bölgesi gibi sinyal yolak bileşenleri üzerinden göstermektedir. IL-18 sinyal yolağının periodontal hastalık patogenezinde sitokin üretimi, immün hücre aktivasyonu ve doku yıkımı süreçlerinde rol oynadığı bilinmektedir. Çalışmaya, periodontal sağlıklı kontrol, periodontitis Derece B ve periodontitis Derece C grupları dahil edilmiş olup, her grupta 18'er birey olmak üzere toplam 54 kişi yer almıştır. Dişeti oluğu sıvısı (DOS) örneklerinde biyobelirteç düzeyleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile ölçülmüştür. Bulgulara göre, IL-18Rα düzeyleri sağlıklı grupta Derece B'ye kıyasla daha yüksek (p=0,008), Derece C'ye kıyasla ise daha düşük bulunmuş (p=0,018), ayrıca Derece B düzeyleri Derece C'den düşük saptanmıştır (p=0,026). IL-18Rβ ve TIR düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). MYD88 düzeyleri, periodontal sağlıklı grupta Derece C'ye kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,012), ancak Derece B ile diğer gruplar arasında fark tespit edilmemiştir (p>0,05). TRAF6 seviyeleri periodontal sağlıklı grupta, periodontitis Derece B grubuna (p=0,016) ve Derece C grubuna (p=0,027) kıyasla anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Periodontitis Derece B ve Derece C grupları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Yalnızca TRAF6 ile KAS arasında pozitif, orta düzeyde bir korelasyon belirlenmiştir (p=0,003). NF-κB düzeyleri açısından ise gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF IL-18 AND RELATED MEDIATORS IN PERIODONTAL HEALTH AND DISEASE Interleukin-18 (IL-18) is one of the key regulators of the pro-inflammatory response and exerts its effects through the α (IL-18Rα) and β (IL-18Rβ) subunits of the IL-18 receptor, as well as via signaling pathway components such as Myeloid Differentiation Primary Response 88 (MYD88), Tumor Necrosis Factor Receptor-Associated Factor 6 (TRAF6), Nuclear Factor kappa-B (NF-κB), and the Toll/IL-1 receptor (TIR) domain. The IL-18 signaling pathway is known to play a role in cytokine production, immune cell activation, and tissue destruction processes in the pathogenesis of periodontal diseases. The study included periodontally healthy controls, periodontitis grade B, and periodontitis grade C groups, with 18 individuals in each group, for a total of 54 participants. Gingival crevicular fluid (GCF) samples were analyzed for biomarker levels using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. According to the results, IL-18Rα levels were higher in the healthy group compared with grade B (p = 0.008), but lower compared with grade C (p = 0.018); in addition, grade B levels were lower than grade C (p = 0.026). No significant differences were observed among the groups in terms of IL-18Rβ and TIR levels (p > 0.05). MYD88 levels were significantly higher in the healthy group compared with grade C (p = 0.012), whereas no significant differences were found between grade B and the other groups (p > 0.05). TRAF6 levels in the healthy group were significantly lower than those in the periodontitis grade B (p = 0.016) and grade C (p = 0.027) groups, with no statistically significant difference between grade B and grade C (p > 0.05). A positive, moderate correlation was detected only between TRAF6 and clinical attachment loss (CAL) (p = 0.003). No significant differences were observed among the groups regarding NF-κB levels (p > 0.05).