İstanbul'daki eczane çalışanlarının performansının değerlendirilmesi
Evaluation of pharmacy employees' performance in Istanbul
  1. Tez No: 967624
  2. Yazar: SEREN KADRİYE ÇUBUKÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN ÖZÇELİKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İşgören Performansı, Performans, Performası Unsurları, Employee Performance, Performance, Performance Elements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Artan rekabet ve hızla değişen çevresel faktörler sonucu işletmeler dikkate alınması gereken fırsat ve tehditlerle karşı karşıya kalırlar ve bu durumların üstesinden çalışanlarından maksimum fayda sağlayarak gelebilirler. Devam eden bu süreçte işgörenlerin performansı ve onu etkileyen unsurlar öne çıkmaktadır. Özellikle hizmet sektöründe yer alan işletmelerin devamlılıklarını sağlayabilmeleri adına memnuniyet elde etmeleri öncelikleridir. Çalışmamızda hizmet ve aynı zamanda sağlık sektörüne de hizmet vermekte olan toplum eczaneleri yer almaktadır, toplum eczanelerinin devamlılıklarını sağlayabilmeleri için memnuniyeti sağlayacak ana faktör fayda sağlayabilmektir. Bu noktada işgören performansının değerlendirilmesi önemli noktalardan biridir. Bu çalışma ile toplum eczanelerinde çalışmakta olan eczane destek personeline yönelik tutum, görüş ve ihtiyaçları tespit edilerek performans etkileyen unsurlar için bazı öneriler çalışma sonunda oluşturulmuştur. Oluşturulan bu önerilerin eczacılarımıza, işgörenlerine ve danışanlarına önemli bir katma değer sağlaması beklenmektedir. Çalışmada veri toplama aracı olarak, İstanbul'daki Eczane Çalışanlarının Performansının Değerlendirilmesi amacı ile eczane mesul müdürü eczacıya uygulanmak üzere Kastamonu Üniversitesi Orhan Küçük, Sevim Çeven ve Derya Dengel'in yapmış oldukları ''İşgören Performansı Ölçeği'' Geliştirme referans olarak kullanılacak. Hipotezler, İstanbul'da faaliyet gösteren toplum eczanelerinde çalışan eczane personelinin performansları arasında cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma yılı ve eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık vardır olarak oluşturulmuştur. Elde edilen veriler, SPSS ve LİSREL programları kullanılarak hipotezlerin testi sınandı, korelasyon analizi ile incelendi ve doğrulayıcı faktör analizine tabi tutuldu. Analiz edilen çalışmada cinsiyet değişkenine göre Uyum ve Sorumluluk Performansı ve Yönetsel Davranışı puanları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuş, Erkeklerin uyum ve sorumluluk performansı ile yönetsel davranış puanlarının kadınlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Yaş değişkenine göre, medeni durum değişkenine göre ve çalışma yılı değişkenine göre işgören performansı, sosyal ve toplumsal performansı, işe ve örgüte zarar verici davranışı, görev yeterliliği ve iletişimi, uyum ve sorumluluk performansı, görev bağlılığı, öz disiplin ve yönetsel davranış algılarının istatistik açısından anlamlı bir farklılık göstermediği görülürken, eğitim değişkenine göre işgören performansı, sosyal ve toplumsal performansı, işe ve örgüte zarar verici davranışı, görev yeterliliği ve iletişimi, öz disiplin davranışı algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Eğitim değişkenine göre çalışanların işgören performansı, işe ve örgüte zarar verici davranışı, görev yeterliliği ve algılarının ortalamasına göre Lisans eğitim durumuna sahip çalışanların diğer eğitim durumuna sahip çalışanlara oranla daha yüksek olduğu, Sosyal ve toplumsal performans, öz disiplin davranış algılarının ortalamasına göre ise Önlisans eğitim durumuna sahip çalışanların diğer eğitim durumuna sahip çalışanlara oranla daha yüksek olduğu görülmüştür. İşgören performansı ile Sosyal ve Toplumsal Performans alt ölçeği, Uyum ve Sorumluluk Performansı alt ölçeği, Görev Bağlılığı Performansı alt ölçeği ve Yönetsel Davranış alt ölçeği arasında pozitif yönlü anlamlı güçlü bir ilişki olduğu görülmektedir. Çalışmada yapılan DFA sonucunda x²/sd değeri 3,482 olarak bulunmuş olup, bu değer önerilen 5'in altında olduğundan modelin kabul edilebilir uyum gösterdiği anlaşılmaktadır. CFI ve NNFI değerleri sırasıyla 0,98 ve 0,98 olarak bulunmuş ve önerilen 0,90'ın üzerinde olduklarından modelin uyumunun iyi olduğu sonucuna varılmıştır. SRMR değeri ise 0,03 olarak hesaplanmış ve bu değerin 0,08'in altında olması, modelin yeterli düzeyde uyum sağladığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, ölçeğin alt boyutları ile ilgili teorik modelin veriyle uyumlu olduğunu ve yapısal geçerliliğin sağlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of increasing competition and rapidly changing environmental factors, enterprises face opportunities and threats that need to be taken into account, and they can overcome these situations by providing maximum benefits to their employees. In this ongoing process, the performance of the employees and the factors affecting them come to the fore. In particular, it is their priority for enterprises in the service sector to obtain satisfaction in order to ensure their continuity. In our study, there are community pharmacies that provide services and also services to the health sector, the main factor that will provide satisfaction for community pharmacies to ensure their continuity is to be able to provide benefits. At this point, the evaluation of employee performance is one of the important points. With this study, attitudes, opinions and needs of pharmacy support staff working in community pharmacies were determined and some suggestions for the elements affecting performance were created at the end of the study. It is expected that these proposals created will provide a significant added value to our pharmacists, employees and consultants. As a data collection tool in the study, the development of the 'Employee Performance Scale' made by Kastamonu University Orhan Kucuk, Sevim Çeven and Derya Dengel will be used as a reference to be applied to the pharmacy responsible manager pharmacist for the purpose of Evaluating the Performance of Pharmacy Employees in Istanbul. The hypotheses were formed as there is a significant difference between the performances of pharmacy personnel working in community pharmacies operating in Istanbul according to gender, age, marital Deciency, working year and educational status variables. The obtained data were tested by testing the hypotheses using SPSS and LISREL programs, examined by correlation analysis and subjected to confirmatory factor analysis. In the analyzed study, the difference between Compliance and Responsibility Performance and Managerial Behavior scores according to gender variable was found statistically significant, and it was observed that men's compliance and responsibility performance and managerial behavior scores were higher than women's. Dec. According to age variable, marital status variable and working year variable, employee performance, social and social performance, work and organization harmful behavior, task competence and communication, compliance and responsibility performance, task commitment, self-discipline and managerial behavior perceptions did not show a significant difference in terms of statistics, while according to education variable, there was a significant difference between employee performance, social and social performance, work and organization harmful behavior, task competence and communication, self-discipline behavior perceptions. Dec.1. The results of the study showed that there was a significant difference between employee performance, social and social performance, work and organization harmful behavior, task competence and communication, self-discipline behavior perceptions. According to the education variable, it was found that employees with a Bachelor's degree status were higher than employees with other educational status according to the average of employee performance, work and organizational harmful behavior, task competence and perceptions, while employees with Associate degree education status were higher than employees with other educational status according to the average of social and social performance, self-discipline behavior perceptions. It is observed that there is a strong positive Decently significant relationship between employee performance and Social and Social Performance subscale, Compliance and Responsibility Performance subscale, Task Commitment Performance subscale and Managerial Behavior subscale. As a result of the DFA performed in the study, the x2/sd value was found to be 3,482, and since this value is below the recommended 5, it is understood that the model shows acceptable compliance. The CFI and NNFI values were found to be 0.98 and 0.98, respectively, and since they were above the recommended 0.90, it was concluded that the fit of the model was good. The SRMR value was calculated as 0.03 and the fact that this value is below 0.08 indicates that the model has achieved a sufficient level of compliance. The results obtained show that the theoretical model related to the sub-dimensions of the scale is compatible with the data and structural validity is provided.