Prematüre bebeklerde kombine APGAR skorunun neonatal morbidite ve mortaliteye olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of combined APGAR score on neonatal morbidity and mortality in premature infants
- Tez No: 967738
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE GÖZDE KANMAZ KUTMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, APGAR skoru, Kombine APGAR skoru, Mortalite, Morbidite, Prematurity, APGAR score, Combined APGAR score, Mortality, Morbidity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş:APGAR skoru yaşamın ilk dakikalarında yenidoğanın klinik durumunu ve doğum sonra adaptasyonunu değerlendirmede kullanılır, doğumdan sonraki birinci ve beşinci dakikalarda görünüm, kalp atımı, refleks yanıtı, kas tonusu ve solunum olmak üzere beş parametreye bakılır. Bu parametrelerden kas tonusu ve refleks yanıt ise bebeğin matürasyon düzeyine bağlıdır, bu nedenle prematüre bebekler yalnızca fizyolojik olarak olgunlaşmamış olmalarından dolayı düşük skorlanabilmektedir. Gebelik haftasıyla uyumlu reflekslere sahip olan preterm bir bebeğin nasıl skorlanması gerektiğine dair henüz literatürde bir uzlaşı yoktur. Özellikle preterm bebekler için kısıtlılıkları değerlendirildiğinde geleneksel APGAR skorunun yerine öngörü gücü daha yüksek ve daha kapsamlı bir alternatif kullanılabilir mi sorusu akıllara gelmektedir. Amaç: Bu çalışmada prematüre bebeklerde doğum sonrası yaşamın 1. ve 5. dakikalarında uygulanan APGAR skoru ile olası resüsitasyon parametrelerini de kapsayan kombine APGAR skorunun mortalite ve morbiditeyi öngörmedeki gücü kıyaslanarak, preterm bebeklerin değerlendirilmesinde kombine APGAR skorunun bir standart olarak kullanılıp kullanılamayacağının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Ayrıca 32 haftanın altında doğan preterm bebekler için hesaplanan CRIB-2 skoru da mortaliteyi öngörme gücü açısından kombine APGAR skoru ile karşılaştırılmıştır. Gereç -yöntem: Araştırma, geriye dönük olarak toplanan klinik veriler üzerinden yürütülmüş olup, istatistiksel analizler IBM SPSS. Statistics for Windows, Version 22.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklere ek olarak; normal dağılım varsayımlarına bağlı olarak parametrik (Student-t testi) ve parametrik olmayan (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis) testler uygulanmış, kategorik değişkenler için Ki-kare ve Fisher'ın exact testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile incelenmiş ve mortalite ile ilişkili olabilecek risk faktörleri lojistik regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgularve sonuç:Elde ettiğimiz bulgular ile geleneksel APGAR, Kombine APGAR ve CRIB II skorlarının kaybedilen bebeklerde anlamlı olarak düşük olduğu gösterilmiştir. Geleneksel APGAR ve kombine APGAR skorları ile sık rastlanılan neonatal morbiditelerden fototerapi ihtiyacı olan hiperbilirubinemi dışında tüm morbiditelerle anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur. Mortalite riskinin en önemli belirleyicilerinin gestasyon haftası ve doğum ağırlığı olduğu gösterilmiştir. Gebelik haftası ve doğum ağırlığına göre düzeltildiğinde geleneksel APGAR, kombine APGAR ve CRIB II skorları tek başlarına bağımsız olarak mortalite belirleyici değildir.
Özet (Çeviri)
ıntroduction: The APGAR score is used in the first minutes of life to evaluate the clinical condition and postnatal adaptation of the newborn. It assesses five parameters at the first and fifth minutes after birth: appearance, heart rate, reflex response, muscle tone, and respiration. Muscle tone and reflex response depend on the infant's level of maturation; therefore, preterm infants may receive low scores solely due to physiological immaturity. There is currently no consensus in the literature on how to score a preterm infant with reflexes appropriate for their gestational age. Considering the limitations of the traditional APGAR score, especially for preterm infants, the question arises whether a more predictive and comprehensive alternative can be used. Aim:This study aimed to compare the predictive power of the traditional APGAR score and the Combined APGAR score—which also includes possible resuscitation parameters—applied at the 1st and 5th minutes of life in preterm infants regarding mortality and morbidity, and to determine whether the Combined APGAR score can be used as a standard for evaluating preterm infants. Additionally, the CRIB-II score, calculated for preterm infants born before 32 weeks, was compared with the Combined APGAR score in terms of mortality prediction. Materials and methods: The study was conducted retrospectively using clinical data, and statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Besides descriptive statistics, parametric (Student's t-test) and non-parametric (Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis) tests were applied depending on normality assumptions. Chi-square and Fisher's exact tests were used for categorical variables. Relationships between continuous variables were analyzed using Spearman correlation, and potential mortality-related risk factors were evaluated by logistic regression analyses. Finding and results: Our findings showed that traditional APGAR, Combined APGAR, and CRIB-II scores were significantly lower in infants who died. Both traditional and Combined APGAR scores were significantly associated with all common neonatal morbidities except for hyperbilirubinemia requiring phototherapy. Gestational age and birth weight were identified as the most important determinants of mortality risk. After adjusting for gestational age and birth weight, none of the traditional APGAR, Combined APGAR, or CRIB-II scores independently predicted mortality.