Kırgızistan'daki çevre sorunlarının yazılı basında yansıması
Reflection of environmental problems in Kyrgyzstan in the printed media
  1. Tez No: 967751
  2. Yazar: AYGERİM KAÇKINBEKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre sorunları, çevresel faktörler, çevre etiği, çevre eğitimi, çevre gazeteciliği, Environmental issues, environmental factors, environmental ethics, environmental education, environmental journalism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çevre sorunları yalnızca ekolojik sistemleri değil, aynı zamanda toplumsal yaşamı, ekonomiyi ve toplum sağlığını da doğrudan etkileyen küresel sorunlar haline gelmiştir. Artan çevre sorunları karşısında medya, toplumlarda çevre bilincini ve farkındalığı artırmada önemli bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle basın, çevre sorunlarının geniş kitlelere iletilmesi ve kamuoyunun şekillendirilmesi açısından etkili bir platform sunmaktadır. Medyanın çevre haberlerine yaklaşımı, toplumun çevre anlayışının şekillenmesinde önemli rol oynamakta ve dolaylı olarak çevre politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Kırgızistan'da da çevre sorunları giderek artan bir önem kazanmakta, özellikle su kaynaklarının kirlenmesi, atık yönetimindeki yetersizlikler, hava kirliliği, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi problemler hem ekolojik dengeyi hem de halk sağlığını tehdit etmektedir. Hızlı kentleşme, sanayileşme, madencilik faaliyetleri ve iklim değişikliği gibi etkenler çevresel sorunların daha da derinleşmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda, Kırgızistan'daki medyanın çevre sorunlarına nasıl bir yaklaşım gösterdiği ve bu sorunları topluma nasıl aktardığı, çevre bilincinin oluşmasında kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Kırgızistan'daki çevre sorunlarının yazılı basında nasıl yansıtıldığını ve farklı medya kuruluşlarının bu konudaki haber yoğunluğunu ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, ulusal (Kabar.kg), uluslararası (Sputnik.kg) ve özel (24.kg) haber ajanslarının 2024 Eylül – 2025 Şubat döneminde yayınladığı çevre haberleri karma içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Haberlerin sayısı ile konu ve aylara göre dağılımı nicel olarak belirlenirken, ton, ölçek, medya politikası ve çözüm önerileri gibi unsurlar nitel analizle değerlendirilmiştir. Böylece çevre sorunlarının medyada hangi konularla, nasıl bir yaklaşımla ve hangi çözüm önerileriyle ele alındığı kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışmada hem nitel hem de nicel veri analizlerinin birlikte yürütülmesi gerektiği için kapsamlı ve çok yönlü bir içerik analizi yazılımı olan MAXQDA kullanılmıştır. Çalışma, Kırgızistan gibi gelişmekte olan ülkelerde çevre gazeteciliğinin mevcut durumunun değerlendirilmesi ve çevre bilincinin şekillenmesinde basının rolünün ortaya konulması açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın sonuçlarının çevre gazeteciliğinin gelişmesine katkı sağlaması ve çevre bilinci politikalarının desteklenmesine zemin oluşturması beklenmektedir. Bu tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümde çevre sorunlarının tanımı, önemi ve medyayla ilişkisi teorik açıdan ele alınmaktadır. Ayrıca dünyada ve Kırgızistan'da çevre gazeteciliğinin genel durumu anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde araştırma yöntemi, veri toplama süreci, örneklem seçimi ve içerik analizi aşamaları ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde bulgular, haber konularının dağılımı, haber ajanslarının çevre sorunlarını çözümleme biçimleri, haberlerde kullanılan dil ve ton, görsel içerikler analiz edilmektedir. Sonuç bölümünde çevre gazeteciliğinin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmaktadır. Bu çalışmanın sonuçlarının çevre gazeteciliğinin gelişimine ışık tutması ve medya profesyonellerine ve politika yapıcılara yol göstermesi beklenmektedir. Ayrıca bu çalışma gelecekte farklı medya türlerinin karşılaştırmalı analizi konusunda yapılacak yeni araştırmalara temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Environmental issues have become global problems that directly affect not only ecological systems but also social life, the economy, and public health. In the face of growing environmental challenges, the media emerges as a crucial tool for raising environmental awareness and consciousness within societies. In particular, the press provides an effective platform for disseminating information on environmental issues to a broad audience and for shaping public opinion. The media's approach to environmental reporting plays a significant role in shaping public perceptions of the environment and, indirectly, in contributing to the development of environmental policies. In Kyrgyzstan, environmental problems are also gaining increasing importance. Issues such as water pollution, inadequate waste management, air pollution, and the loss of biodiversity pose significant threats to both ecological balance and public health. Factors such as rapid urbanization, industrialization, mining activities, and climate change have further exacerbated these environmental challenges. In this context, how the media in Kyrgyzstan approaches environmental issues and communicates them to the public is of critical importance in fostering environmental awareness. The aim of this study is to examine how environmental issues are reflected in the print media in Kyrgyzstan and to identify the intensity of environmental reporting across different media organizations. To this end, a mixed content analysis method was applied to analyze the environmental news published between September 2024 and February 2025 by national (Kabar.kg), international (Sputnik.kg), and private (24.kg) news agencies. While the number of news reports and their distribution by topic and month were quantitatively assessed, elements such as tone, scale, media policy, and proposed solutions were evaluated through qualitative analysis. In this way, the study provides a comprehensive analysis of how environmental issues are covered, the approaches taken, and the types of solutions proposed in the media. Since both qualitative and quantitative data analyses were required, the comprehensive and versatile content analysis software MAXQDA was utilized. This research is of great significance for assessing the current state of environmental journalism in developing countries such as Kyrgyzstan and for highlighting the role of the media in shaping environmental consciousness. This study aims to support the growth of environmental journalism and help shape more effective environmental awareness policies. The thesis is structured into four main chapters. The first and second chapters theoretically addresses the definition, importance, and relationship of environmental issues with the media. It also discusses the general state of environmental journalism both globally and in Kyrgyzstan. The third chapter provides a detailed explanation of the research methodology, data collection process, sample selection, and content analysis procedures. The fourth chapter presents the findings, including the distribution of news topics, the ways in which news agencies address environmental problems, the language and style used in the news reports, and the analysis of visual content. In the conclusion, recommendations for the improvement of environmental journalism are discussed and presented. The results of this study are expected to shed light on the development of environmental journalism and to serve as a guide for media professionals and policymakers. Furthermore, this study could serve as a foundation for future research that compares different types of media.