Çocuk cezaevi iç mekanları üzerine bir inceleme
A Research on the interior spaces of juvenile prisons
  1. Tez No: 96800
  2. Yazar: NAZMİYE TİRALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTSAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk suçluluğu, Islah, cezaevi tretmanı, Juvenile, delinquency, reform, juvenile prison treatments
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çocukların toplum açısından önemi büyüktür. Devletin adaletine ve toplumun vicdanına teslim edilmiş suçlu çocukların yeniden toplumsallaşma sürecinde cezaevlerinin önemi büyüktür. Cezaevlerini oluşturan mekanlar bu araştırma ile incelenmiş; ihtiyaç duyulan mekanlar saptanmaya, çocukların istek ve ihtiyaçları öğrenilmeye, güvenli, sağlıklı, konforlu ve estetik mekan ve donatı tasarımları ve malzemeler saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel literatür çalışması yapılarak, çocuk kavramı, çocuk suçluluğu kavramı nedenleri ve çeşitleri çocuk haklan, çocuklarla ilgili yasal düzenlemeler, suçlu çocuklara yönelik ıslah kurumları ve bu kurumlarda uygulanması gereken tretmanlar, mekan kavramı, çocuk mekan ve renk ilişkisi, çocuk cezaevleri planlama ve tasarım önerileri incelenmiştir. İkinci bölümde sorun belirlenmiş, çalışma amacı saptanmış, izlenen yöntemler belirtilmiştir. Üçüncü bölümde, gerekli tablo ve bulgular verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular irdelenmiştir. Beşinci bölümde bulguların genel sonuçları belirlenmiş ve bunlara bağlı olarak öneriler getirilmiştir. Altıncı bölümde ise cezaevi fotoğrafları, çocuk hakları sözleşmesi ve çocuk mahkemeleri kanun hükümleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Research On The Interior Spaces Of Juvenile Prisons Children are the most important part of the society. The juvenile prisons have an important role in the process of the re socialized period of delinquent juveniles who handed over to conscience of society and justice of the government. In this research; the spaces of juvenile prisons are examined and tried to determine the needs and wishes of delinquent juveniles, safe, healthy, comfortable and aesthetic space and furniture designs and material and lastly the spaces which are need by juvenile prisons. This research have six chapter. First chapter is a literature review of juvenile delinquent concept, the reason and kinds of juvenile delinquency, the rights of juveniles, the legal laws about them, the reform institutions and prisons of juveniles, the treatments of these institutions, the space concept, the relation between juveniles, space and color and lastly planning and design suggestions of juvenile prisons Second chapter defines the research problems, reasons and aims of the study and the methodology of the research. Third chapter obtains the findings of the research and the summary table of these findings. Fourth chapter is the examination of the findings and table. Fifth chapter derives conclusions from the findings and suggestions about them. Sixth chapter includes the photographs of juvenile prisons, the agreement of juvenile rights and the law commands of juveniles.