Farklı ekstraksiyon yöntemleriyle zeytin yaprağından elde edilen ekstraktların ayçiçek yağı kombinasyonu ile oluşturulan nanoemülsiyonlarının levrek (dicentrarchus labrax) üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of nanoemulsions created with sunflower oil combination of extracts obtained from olive leaves by different extraction methods on seabas (dicentrarchus labrax).
- Tez No: 968087
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZOĞUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Su Ürünleri, Food Engineering, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Zeytin yaprağı, oleuropein, ekstraksiyon, levrek, nanoemülsiyon, Olive leaf, oleuropein, extraction, sea bass, nanoemulsions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ekstraksiyon) kullanılarak zeytin yaprağından elde edilen fenolik ekstraktların, ayçiçek yağıyla oluşturulan nanoemülsiyon formülasyonlarında kullanılması ve bu formülasyonların levrek balığı (Dicentrarchus labrax) filetolarının kalitesine ve raf ömrüne etkileri araştırılmıştır. Tez kapsamında, etanol ve hekzan gibi farklı çözücüler kullanılarak klasik çözücü ekstraksiyonu, Soxhlet ve ultrasonik ekstraksiyon yöntemleriyle zeytin yaprağı ekstraktları elde edilmiştir. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda toplam fenolik içerik ve antioksidan kapasite açısından en yüksek verimi sağlayan yöntemin ultrasonik ekstraksiyon olduğu belirlenmiş, bu nedenle hazırlanan nanoemülsiyonlarda (%0.1, %0.3 ve %0.5 ekstrakt) ultrasonik yöntemle elde edilen ekstraktlar kullanılmıştır. Elde edilen ekstraktlar, ayçiçek yağı, yüzey aktif madde ve farklı oranda ekstrakt içeriğiyle formüle edilerek nanoemülsiyon haline getirilmiş ve bu sistemlerin fiziksel (damlacık boyutu, zeta potansiyeli, polidispersite indeksi) ile kimyasal (antioksidan kapasite) özellikleri analiz edilmiştir. Kontrol grubunda ve %0.1 ekstrakt içeren nanoemülsiyon ugulanan filetolar, soğuk depolamada (4 °C) duyusal ve kimyasal kriterler doğrultusunda 5. güne kadar tüketilebilir bulunmuş; %0.3 ve %0.5 g ekstrakt kullanılarak hazırlanmış nanoemülsiyon uygulanan örneklerde raf ömrü 7. Olarak tespit edilmiştir. Dolayısıyla yüksek dozda ekstrakt içeren nanoemülsiyon uygulaması, kontrol grubuna kıyasla yaklaşık 2 günlük bir raf ömrü iyileşmesi sağlamıştır. Benzer biçimde, oksidasyon göstergeleri (peroksit değeri, TBA) ve toplam uçucu bazik azot (TVB-N) analizlerinde de nanoemülsiyon grubunun daha düşük değerler gösterdiği, balık etindeki bozulma sürecinin geciktiği tespit edilmiştir. Böylece, farklı ekstraksiyon yöntemlerinden ultrasonik ekstraksiyonla hazırlanan ekstraktların nanoemülsiyon formunda uygulanmasıyla elde edilen en başarılı kombinasyonun, levrek filetolarında iki gün civarında ilave raf ömrü sağladığı gösterilmiştir. Bu sonuçlar, zeytin yaprağı kaynaklı doğal fenoliklerin hem su ürünleri kalitesinin korunmasında hem de raf ömrünün uzatılmasında etkili bir yaklaşım olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Phenolic extracts obtained from olive leaves through different extraction methods (classical solvent extraction, Soxhlet, and ultrasonic extraction) were utilized in the formulation of nanoemulsions with sunflower oil, and the effects of these formulations on the quality and shelf life of sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets were investigated. Within the scope of the study, olive leaf extracts were obtained using ethanol and hexane as solvents through classical solvent extraction, Soxhlet, and ultrasonic extraction techniques. Comparative analyses revealed that ultrasonic extraction provided the highest yield in terms of total phenolic content and antioxidant capacity. Therefore, nanoemulsions were prepared with extracts obtained by the ultrasonic method at concentrations of 0.1%, 0.3%, and 0.5%. The extracts were formulated into nanoemulsions with sunflower oil, surfactants, and varying concentrations of extracts, and their physical (droplet size, zeta potential, polydispersity index) and chemical (antioxidant capacity) properties were analyzed. Fillets in the control group and those treated with 0.1% extract-containing nanoemulsions were found to be acceptable for consumption up to day 5 under cold storage (4 °C), while samples treated with nanoemulsions containing 0.3% and 0.5% extract extended the shelf life to day 7. Thus, high-extract-concentration nanoemulsions provided approximately a two-day improvement in shelf life compared to the control group. Similarly, oxidation indicators (peroxide value, TBA) and total volatile basic nitrogen (TVB-N) analyses demonstrated lower values in the nanoemulsion-treated groups, indicating a delayed spoilage process in fish fillets. In conclusion, the application of nanoemulsions prepared with extracts obtained by ultrasonic extraction was shown to provide the most effective combination, resulting in an extension of shelf life by about two days in sea bass fillets. These findings highlight that olive leaf-derived natural phenolics represent an effective approach for both preserving seafood quality and extending storage stability.