Üniversite öğrencisi atlet ve atıcı sporcuların görsel ve işitsel reaksiyon zamanlarının incelenmesi
Investigation of the visual and auditory reaction times of university student athletes and shooting
  1. Tez No: 968257
  2. Yazar: SATILMIŞ EGEMEN AYKAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SERDAR ŞENDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Reaksiyon Süresi, Atletizm, Atıcılık, Görsel Uyarıcı, İşitsel Uyarıcı, Sporcu Performansı, Reaction Time, Athletics, Shooting, Visual Stimulus, Auditory Stimulus, Athlete Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, atletizm ve atıcılık gibi farklı motor ve bilişsel özellikler gerektiren iki spor branşında faaliyet gösteren erkek sporcuların görsel ve işitsel reaksiyon sürelerini karşılaştırmaktır. Çalışma, 2025 yılında İstanbul'da üniversite düzeyinde öğrenim gören 18–22 yaş arası 20 atlet ve 20 atıcı olmak üzere toplam 40 erkek sporcu ile yürütülmüştür. Reaksiyon ölçümleri, sesli ve görsel uyarıcılara yanıt süresini belirlemeye yönelik Fitpodz cihazı ile yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış ve veriler, parametrik olmayan Wilcoxon signed-rank ve Mann–Whitney U testleriyle analiz edilmiştir. Bulgulara göre, atlet grubunun görsel reaksiyon süresi işitsel reaksiyona kıyasla anlamlı ölçüde daha kısadır (p = 0.000). Atıcı grubunda ise görsel ve işitsel süreler arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p = 0.284). Gruplar arası karşılaştırmada işitsel reaksiyon süresi farkı anlamlılık sınırına yakın çıkarken (p = 0.051), görsel reaksiyon süresi farkı anlamlı değildir (p = 0.312). Sonuçlar, atletlerin çevresel uyarıcılara daha hızlı tepki verebildiğini, atıcıların ise bilişsel kontrol gerektiren durumlarda daha dengeli fakat daha yavaş yanıt verdiğini göstermektedir. Bu veriler, spor branşlarının duyusal-bilişsel performans üzerinde ayırt edici etkileri olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the visual and auditory reaction times of male athletes engaged in two sports disciplines with differing motor and cognitive demands: athletics and shooting. The study was conducted in 2025 with a total of 40 male university athletes aged 18–22, including 20 track and field athletes and 20 shooters living in Istanbul. Reaction times were measured using the Fitpodz device, which assesses responses to visual and auditory stimuli. The research employed a correlational survey model, and the data were analyzed using non-parametric Wilcoxon signed-rank and Mann–Whitney U tests due to the violation of normality assumptions. Findings revealed that visual reaction times in the athletics group were significantly shorter than auditory ones (p = 0.000). In the shooting group, the difference between visual and auditory reaction times was not statistically significant (p = 0.284). Between-group comparisons showed a near-significant difference in auditory reaction times (p = 0.051), while no significant difference was observed for visual reaction times (p = 0.312). The results suggest that athletes respond more quickly to environmental stimuli, particularly visual ones, whereas shooters tend to provide more stable but slower responses in cognitively demanding conditions. These findings indicate that different sports disciplines may exert distinct effects on sensory and cognitive performance, emphasizing the need for individualized training approaches.