Exploring functions of education teachers' perspectives across generations
Kuşaklar arası öğretmen görüşleriyle eğitimin işlevlerini keşfetmek
- Tez No: 968359
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eğitimin işlevleri, öğretmen perspektifleri, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı, Functions of education, teacher perspectives, Generation X, Generation Y, Generation Z
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Sosyolojisi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırma, X, Y ve Z kuşaklarına mensup öğretmenlerin eğitimin işlevlerine ilişkin algılarını ve bu algıların nasıl şekillendiğini kuşak bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, bu çalışma kuşak perspektifleri üzerinden eğitimin işlevlerine dair daha derinlikli bir anlayış geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, çalışma şu sorulara odaklanmaktadır: Kuşaklar arasında eğitimin işlevlerine dair bakış açıları nasıl farklılık göstermektedir? Her kuşak eğitimin hangi işlevlerini önceliklendirmektedir? Tarihsel, toplumsal ve kültürel deneyimler bu algıları nasıl şekillendirmiştir? Bu bakış açıları sınıf içi uygulamalarda nasıl yansımaktadır? Çalışma, nitel araştırma deseniyle yürütülmüştür. Ankara'nın Gölbaşı, Bala ve Haymana ilçelerinde görev yapan toplam 18 öğretmenle yarı yapılandırılmış, derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme verileri, tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Katılımcıların kendi deneyimlerine dayalı anlatıları, eğitimin işlevlerine dair algıların nasıl şekillendiğine ışık tutmaktadır. Bulgular, öğretmenlerin eğitimin sosyal, kültürel, entelektüel, ekonomik ve politik işlevlerine ilişkin algılarında kuşaklara göre benzerlikler ve farklılıklar olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında kuşak bakış açılarını yansıtan benzerlikler ve farklar gözlemlenmiştir. Katılımcıların anlatıları, kuşaklara özgü perspektif farklılıklarının toplumsal ve tarihsel deneyimlerle şekillendiğine işaret etmektedir. Elde edilen bulgular, öğretmen deneyimlerinin ve kuşak farklılıkların eğitim politikalarının şekillendirilmesinde dikkate alınması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perceptions of teachers from Generations X, Y, and Z regarding the functions of education and how these perceptions are shaped within the context of their generational experiences. It also aims to contribute to a deeper understanding of the functions of education through a generational lens. In this context, this study addresses the following questions: How do the perspectives on the functions of education differ across generations? What specific educational functions are prioritized by each generation? In what ways have historical, social, and cultural experiences shaped these perceptions? And how do these perspectives manifest in classroom practices? The research was conducted using qualitative design. In-depth, semi-structured interviews were carried out with 18 teachers working in the districts of Gölbaşı, Bala, and Haymana in Ankara. The interview data were analyzed using thematic analysis. The participants' narratives based on their own experiences provide insight into how their perceptions of the functions of education have been shaped. Findings indicate that there are both similarities and differences across generations in how teachers perceive the social, cultural, intellectual, economic, and political functions of education. Moreover, classroom practices also reveal generational perspectives. The participants' accounts also suggest that generational differences in perspective are shaped by distinct social and historical experiences. The findings emphasize the need to consider teachers' lived experiences and generational differences in the development of educational policies.