Kronik inme hastalarında telerehabilitasyon yöntemiyle uygulanan eylem gözlem terapisinin üst ekstremite fonksiyonları, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of action observation therapy administered via telerehabilitation on upper extremity functions, activities of daily living, and quality of life in chronic stroke patients
- Tez No: 968617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN CANER AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: kronik inme, üst ekstremite fonksiyonları, eylem gözlem terapisi, telerehabilitasyon, chronic stroke, upper extremity functions, action observation therapy, telerehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Kronik inme hastalarında paretik üst ekstremitede fonksiyonel bozukluklar sıklıkla görülmekte ve hastaların el becerilerini, günlük yaşam aktivitelerini (GYA) ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı; eylem gözlem terapisinin (EGT), telerehabilitasyon yöntemiyle ve yüz yüze uygulanmasının kronik inmeli hastalarda üst ekstremite fonksiyonları, GYA ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan ve gönüllü olan 26 kronik inmeli birey dahil edildi. Randomize kontrollü olarak yürütülen çalışmada katılımcılar yüz yüze EGT (YYEGT) ve telerehabilitasyon EGT (TREGT) grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Her gruba 5 hafta, haftada 3 defa 45 dakika konvansiyonel fizyoterapi ve 30 dakika EGT uygulandı. EGT bir fizyoterapist tarafından YYEGT grubuna yüz yüze, TREGT grubuna ise telerehabilitasyon yöntemiyle uygulandı. Katılımcıların üst ekstremite motor fonksiyonları Fugl-Meyer Üst Ekstremite Motor Değerlendirme Ölçeği (FMÜEMDÖ), el becerileri Dokuz Delikli Peg Testi (DDPT), GYA Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) ve yaşam kalitesi İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (İÖYKÖ) kullanılarak değerlendirildi. Değerlendirmeler müdahale öncesi, müdahale sonrası ve müdahaleden 3 ay sonra uygulayıcıdan farklı bir araştırmacı tarafından yapıldı. Bulgular: YYEGT ve TREGT gruplarının FMÜEMDÖ, DDPT, FBÖ ve İÖYKÖ skorlarında müdahale öncesi ve müdahale sonrası değerlendirmeler arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık vardır (p0,05). Sonuçlar: Konvansiyonel fizyoterapiyle birlikte uygulanan TREGT'nin katılımcıların üst ekstremite fonksiyonları, GYA ve yaşam kalitesinde anlamlı iyileşmeler sağladığı ve bu etkinin müdahaleden 3 ay sonra da devam ettiği söylenebilir. Buna göre, TREGT'nin kronik inme hastalarında üst ekstremite fonksiyonu iyileştirmede, GYA'daki kısıtlılıkları azaltmada ve yaşam kalitesini yükseltmede yüz yüze uygulamaya etkili bir alternatif olduğunu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Functional impairments in the paretic upper extremity are commonly observed in patients with chronic stroke and negatively affect their manual dexterity, activities of daily living (ADL), and quality of life (QoL). This study aims to compare the effects of action observation therapy (AOT) applied via telerehabilitation and face-to-face on upper extremity functions, ADL, and QoL in chronic stroke patients. Materials and Methods: Twenty-six chronic stroke patients who met the inclusion criteria and volunteered were included in the study. In this randomized controlled trial, participants were divided into two groups: face-to-face EGT (FTEGT) and telerehabilitation EGT (TREGT). Each group received 5 weeks of conventional physical therapy three times a week for 45 minutes and 30 minutes of EGT. EGT was administered by a physical therapist face-to-face to the FEGT group and via telerehabilitation to the TREGT group. Participants' upper extremity motor function was assessed using the Fugl-Meyer Assessment (FMA-UE), hand skills using the Nine-Hole Peg Test (9HPT), ADL using the Functional Independence Measure (FIM), and QoL using the Stroke-Specific QoL Scale (SS-QOL). Assessments were conducted pre-intervention, post-intervention, and 3 months post-intervention by a researcher different from the practitioner. Results: There was a statistically significant difference between pre-intervention and post-intervention assessments in the FMA-UE, NHPT, FIM, and SS-QOL scores of the YYEGT and TREGT groups (p0.05). Conclusions: TREGT, when applied in conjunction with conventional physical therapy, can be said to provide significant improvements in participants' upper extremity function, ADL, and QoL in the short term, and that this effect continues for up to 3 months after the intervention. Accordingly, TREGT can be considered an effective alternative to face-to-face application in improving upper extremity function, reducing limitations in ADL, and increasing QoL in chronic stroke patients.