Sigara bağımlısı bireylerde sosyal medya bağımlılığının dürtüsellikle olan ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and impulsivity in smoking addicted individuals
- Tez No: 968835
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sigara Bağımlılığı, Dürtüsellik, Sosyodemografik Özellikle, Social Media, Smoking Addiction, Impulsivity, Sociodemographic Characteristics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sosyal medya kullanımının artışı çeşitli problemleri beraberinde getirmiştir. Bireylerin sosyal medyada geçirdikleri zamanın artışı, sosyal medya kullanımının problematikleşmesine yol açmıştır. Ancak sosyal medya bağımlılığının artmasına yol açan risk faktörlerinin varlığından bahsedilebilir. Risk faktörlerinin varlığı, bireyi sosyal medya bağımlılığına meyilli olmasına yol açmaktadır. Bu alandaki literatür incelendiğinde, sigara içmek ve dürtüselliği sosyal medya ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bundan dolayı bu araştırmada sigara tüketimi, dürtüsellik ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken sosyodemografik değişkenlerin ilişkiye katkısı olabileceği düşünerek, sosyodemografik değişkenler de araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen katılımcılar Sosyodemografik Bilgi Formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu ve Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeğini cevaplamışlardır. Veri toplama aşaması e-posta üzerinden gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara verilen e-posta adresleri üzerinden katılımcıların anketleri cevaplandırmaları istenmiştir. Toplanan veriler analiz edilmiş ve bulgulara ulaşılmıştır. Bulgulara göre, dürtüsellik ve sosyal medya bağımlılığı arasında ilişki bulunmaktadır. Dürtüsellik puanı yüksek olan bireylerin sosyal medya bağımlılığı açısından risk altında olduğu sonucuna ulaşılabilir. Literatüre göre, bireyler davranışsal rahatlama yaşamak amacı ile sosyal medyayı problematik şekilde kullanmış olabilirler. Buna ek olarak, sigara içmek ile dürtüsellik arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Dürtüsellik risk alma, zevk alma ve ani hareket etme ile ilişkili olması, sigara kullanımı açısından risk oluşturmaktadır. Sigara kullanımı ve dürtüselliği ek olarak, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu gibi değişkenlerin de sosyal medya bağımlılığı ve dürtüsellik ile ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre, kadınların sosyal medya bağımlılığı erkeklerden daha fazladır. Bekar bireylerin sosyal medya bağımlılığı puanlarının evli bireylerden daha yüksek olduğu ve üniversite eğitim seviyesine sahip bireylerin sosyal medya bağımlılığı puanlarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular, literatürde yer alan araştırmalar ile tartışılmıştır. Ulaşılan sonuçların literatüre olan katkısına ek olarak, klinik müdahaleler açısından da önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in the use of social media has brought along various problems. The increase in the time individuals spend on social media has caused the use of social media to become problematic. However, it can be mentioned that there are risk factors that lead to an increase in social media addiction. The presence of risk factors causes the individual to be prone to social media addiction. When the literature in this area is examined, it has been concluded that smoking and impulsivity are related to social media. Therefore, in this study, the relationships between cigarette consumption, impulsivity and social media addiction were examined. While examining the relationships between these variables, sociodemographic variables were also included in the study, considering that sociodemographic variables might contribute to the relationship. Participants included in the study the Barratt Impulsivity Scale Short Form, and the Bergen answered the Sociodemographic Information Form Social Media Addiction Scale. Data collection stage was done via e-mail. Participants were asked to answer the questionnaires via the e-mail addresses given to the participants. The collected data were analyzed and the findings were reached. According to the findings, there is a relationship between impulsivity and social media addiction. It can be concluded that individuals with high impulsivity scores are at risk for social media addiction. According to the literature, individuals may have used social media problematically to experience behavioral relief. In addition to that, there was a positive correlation between smoking and impulsivity. Impulsivity is associated with risk-taking, pleasure, and sudden action, which poses a risk for smoking. In addition to smoking and impulsivity, it was concluded that variables such as gender, marital status and educational status were also associated with social media addiction and impulsivity. According to the study, women's social media addiction is more than men. It has been concluded that single individuals have higher social media addiction scores than married individuals, and individuals with university education have higher social media addiction scores. The findings were discussed with the studies in the literature. In addition to the contribution of the obtained results to the literature, it was concluded that they are also important in terms of clinical interventions.