Profesyonel sporcuların atletik kariyer sonrası kariyer geçişlerini etkileyen faktörler
Factors affecting career transitions after athletic careers of professional athletes
  1. Tez No: 968911
  2. Yazar: BERAT TALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel sporcu, kariyer geçişi, atletik kimlik, depresyon, mesleki uyum, Professional athlete, career transition, athletic identity, depression, occupational adjustment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, profesyonel sporcuların atletik kariyerlerini sonlandırdıktan sonra yaşadıkları kariyer geçiş süreçlerini etkileyen faktörleri incelemek, bu faktörlerin depresyon düzeyleri, atletik kimlikleri ve kariyer sonrası mesleki ve ekonomik durumları üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Sporcuların kariyer geçiş sürecinde karşılaştıkları psikolojik, sosyal ve ekonomik zorlukların çok boyutlu değerlendirilmesi ve bu sürecin birey üzerindeki etkilerinin anlaşılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak Beck Depresyon Ölçeği (BDI), Atletik Kimlik Ölçme Ölçeği (AIMS) ve Atletik Kariyer Sonlandırma Anketi (ACTQ) kullanılmıştır. Katılımcılar, profesyonel sporculuk kariyerini sonlandırmış bireylerden oluşmaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik ve geçerlik analizleri ile parametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, katılımcıların büyük bir kısmı yüksek düzeyde atletik kimliğe sahiptir. Sporcu kimliği ile depresyon arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca kariyer geçişi sürecinde sosyal destek, ekonomik güvence ve istihdam hazırlığı gibi unsurların depresyon düzeyleri üzerinde anlamlı etkileri olduğu gözlenmiştir. Sakatlık, motivasyon kaybı, ekonomik yetersizlik ve sosyal destek eksikliği, spor kariyerinin sonlandırılmasında en sık bildirilen nedenler arasındadır. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, profesyonel sporcuların kariyer geçiş süreçlerinde karşılaştıkları çok boyutlu zorlukların, bireyin psikolojik iyilik hali üzerinde belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Özellikle yüksek atletik kimlik düzeyine sahip bireylerin kariyer geçişinde daha fazla depresyon riski taşıdığı belirlenmiştir. Bu bağlamda, sporculara yönelik çok yönlü destek programlarının geliştirilmesi, kariyer geçişlerinin daha sağlıklı yönetilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the factors influencing the career transition of professional athletes after retirement. It analyzes how these factors affect depression, athletic identity, and post-career professional and economic status, offering a multidimensional view of the psychological, social, and financial challenges faced during this process. Materials and Methods: A quantitative research design was employed. Data were collected through the Beck Depression Inventory (BDI), Athletic Identity Measurement Scale (AIMS), and Athletic Career Termination Questionnaire (ACTQ). Participants included retired professional athletes. Descriptive statistics, reliability and validity analyses, and parametric tests were applied. The study adhered to ethical approval procedures. Results: Findings indicated that most participants reported a strong athletic identity. A positive correlation emerged between athletic identity and depression levels. Additionally, factors such as social support, financial security, and job readiness significantly influenced depression during the transition. Commonly reported reasons for career termination were injuries, financial problems, reduced motivation, and lack of adequate social support. Conclusion: The results highlight that the complex challenges athletes face after ending their careers critically impact their psychological well-being. Those with higher athletic identity appear more vulnerable to depression during this period. Establishing comprehensive support programs addressing social, psychological, and financial aspects could facilitate healthier adjustment and reduce risks associated with the transition process.