Bir üniversite hastanesi intörn hekimlerinin tıp hukuku ve mevzuatları hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the knowledge levels of intern doctors about medical law and legislations in a university hospital
  1. Tez No: 969202
  2. Yazar: MUHAMMED BURAK ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DENİZ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp Hukuku, Hekim, Hasta Hakları, Bilgi Düzeyi, Medical Law, Doctor, Rights of Patient, Level of Knowledge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ İNTÖRN HEKİMLERİNİN TIP HUKUKU VE MEVZUATLARI HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Amaç: Bir üniversite hastanesindeki intörn hekimlerin tıp hukuku ve mevzuatları hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi, bilgi düzeyinin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi, intörn hekimlerin aktif meslek hayatına başlamadan önce bahsedilen bu konulardaki duyarlılığının arttırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel-tanımlayıcı tipteki bu çalışmanın evrenini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde öğrenim gören intörn hekimler oluşturmaktadır. Ağustos 2023'de Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaklaşık 296 intörn hekim bulunduğu tespit edildi. Bu çalışmada evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. 274 intörn hekim ile çalışma tamamlandı. Çalışma için veri toplama süreci 15/09/2023-15/03/2024 tarihleri arasında tamamlandı. Çalışmada intörn hekimlere öncelikle gönüllü olur formu imzalatıldı ve ardından anketlerin doldurulması istendi. Bunlar sosyodemografik veri anketi ile tıp hukuku ve mevzuatları hakkındaki bilgi düzeyini ölçen ankettir. Anketler mevcut literatür ile tıp hukuku ve mevzuatlarını içeren kaynaklar taranarak araştırmacılar tarafından oluşturulmuştur. Bulgular: Katılımcıların yaşları 22 ile 30 arasında değişmekte olup ortalaması 24,2'dir. Katılımcıların %48,5'i (133 kişi) kadın, %51,5'i (141 kişi) erkekti. Ankette bulunan 20 adet bilgi sorusuna katılımcıların verdiği doğru cevap sayısı ortalama 10,6 ± 3,1 şeklindeydi. Çalışmamızda toplam doğru sayısı ile; cinsiyet, medeni durum, intörn hekim olarak çalışılan süre, tıp fakültesinde geçirilen yıl sayısı, adli olay yaşama durumu, hasta yakını veya diğer sağlık çalışanları ile münakaşa yaşama durumu gibi değişkenler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Fakat toplam doğru sayısı ile; halk sağlığı stajı alma durumu, soruşturma geçirme durumu, cezai yaptırımla karşılaşma durumu, tıp hukuku konusunda eğitim alma durumu, yazılı onam alma durumu, hasta mahremiyetine özen gösterme durumu, hastalar ile iletişim durumu gibi değişkenler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız intörn hekimlerin tıp hukuk ve mevzuatları konusundaki bilgi seviyesinin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermiştir. Tıp fakültelerinde bu eğitimlere daha fazla yer verilmesi ve hekimlerin de bu konuda daha özenli olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE KNOWLEDGE LEVELS OF INTERN DOCTORS ABOUT MEDICAL LAW AND LEGISLATIONS IN A UNIVERSITY HOSPITAL ABSTRACT Objective: The aim of this study is to determine the knowledge level of intern doctors in a university hospital about medical law and legislation, to examine the relationship between the knowledge level and sociodemographic variables, and to increase the sensitivity of intern doctors on these issues before they start their active professional life. Materials and Methods: The population of this cross-sectional descriptive study consists of intern doctors studying at Erciyes University Faculty of Medicine Hospital. It was determined that there were approximately 270 intern doctors at Erciyes University Faculty of Medicine in August 2023. The aim of this study is to reach the entire universe. The data collection process for the study is planned to be completed between 15/09/2023-15/03/2024. In the study, intern doctors will first sign a voluntary consent form and then be asked to fill out the questionnaires. These are the sociodemographic data questionnaire and the questionnaire that measures the level of knowledge about medical law and legislation. The questionnaires were created by the researchers by scanning the existing literature and sources containing medical law and legislation. Results: The ages of the participants ranged from 22 to 30, and average is 24.2. 48.5% (133) of the participants were female and 51.5% (141) were male. The average of correct answers given by the participants to the 20 information questions in the survey was 10.6 ± 3.1. In our study, significant relationship was not found between the total number of correct answers and variables such as gender, marital status, time as an intern physician, number of years spent in medical school, having a criminal case, having an argument with a patient's or other health professionals, statistically . However, significant relationship was found between the total number of correct answers and variables such as having a public health internship, an investigation, criminal sanctions, a lesson about medical law, informed consent, care for patient privacy, and communication with patients, statistically. Conclusion: Our study has revealed that the knowledge level of intern doctors about medical law and legislation is inadequate. These trainings should be provided sufficiently to students in medical faculties and the doctors should be more careful about this point.