Üniversite öğrencilerinin rekreatif farkındalık düzeyleri ileproblem çözme becerilerinin incelenmesi
Investigation of the recreational awareness of university students and their ability of problem solving
- Tez No: 969425
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH EMİR EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Rekreatif Farkındalık, Problem çözme, Üniversite Öğrencileri Araştırma, Recreation, Recreational Awareness, Problem solving, University Students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesi bölümünde öğrenim gören öğrencilerinin rekreatif farkındalık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Günümüzde artan akademik ve sosyal baskılar, üniversite öğrencilerinin serbest zamanlarını etkin biçimde değerlendirmelerini ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak etkinliklere yönelmelerini önemli hâle getirmiştir. Bu bağlamda, rekreasyonel etkinliklerin bireyin yaşam kalitesini artırdığı, stresle baş etme becerilerini geliştirdiği ve sosyal ilişkileri güçlendirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda, bu etkinliklerin bireyin bilişsel süreçleri ve problem çözme yetenekleri üzerinde olumlu etkiler yaratabileceği düşünülmektedir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören 337 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcı grubunu, 1. ve 4. sınıf düzeyleri arasında öğrenim gören ve Antrenörlük Eğitimi, Rekreasyon, Spor Yöneticiliği ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programlarında kayıtlı öğrenciler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Rekreasyon Farkındalık Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS 24.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin dağılım özellikleri, Kolmogorov-Smirnov normallik testi ile analiz edilmiştir. Ölçeklerin güvenirliğini değerlendirmek amacıyla Cronbach's Alpha yöntemi kullanılarak iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. Gruplar arasında anlamlı fark olup olmadığı bağımsız örneklem t-testi ile incelenmiş; değişkenler arası ilişkiler Pearson korelasyon analizi aracılığıyla değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular, öğrencilerin rekreatif farkındalık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, cinsiyet, sınıf düzeyi ve bölüm değişkenlerine göre rekreatif farkındalık ve problem çözme becerilerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bu sonuçlar, öğrencilerin serbest zamanlarını daha bilinçli ve farkında olarak değerlendirdiklerinde, problem çözme kapasitelerinde artış yaşanabileceğini göstermektedir. Araştırma sonucunda, üniversite yönetimlerine öğrencilerin serbest zamanlarını daha verimli geçirmelerine yönelik rekreatif programların geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationship between recreational awareness levels and problem-solving skills of students studying in the Faculty of Sport Sciences. In today's world, increasing academic and social pressures have made it important for university students to make effective use of their free time and engage in activities that contribute to their personal development. In this context, it is known that recreational activities enhance individuals' quality of life, improve their ability to cope with stress, and strengthen their social relationships. These activities are also considered to have a positive impact on cognitive processes and problem-solving abilities. The research was conducted using a quantitative method within the framework of the relational survey model. The sample of the study consisted of 337 students studying at Faculties of Sport Sciences at various universities in Türkiye during the 2024–2025 academic year. Participants included students enrolled in Coaching Education, Recreation, Sports Management, and Physical Education and Sports Teaching programs between the first and fourth academic years. Data were collected using a Demographic Information Form, the Recreation Awareness Scale, and the Problem Solving Inventory. Data analysis was carried out using the SPSS 24.0 software. The distribution characteristics of the data were tested using the Kolmogorov-Smirnov normality test. To assess the reliability of the scales, Cronbach's Alpha method was used and internal consistency coefficients were calculated. Independent samples t-test was employed to examine significant differences between groups, while Pearson correlation analysis was used to explore relationships between variables. The significance level was set at 0.05. The findings revealed a positive and significant relationship between students' recreational awareness levels and their problem-solving skills. Additionally, significant differences were identified in recreational awareness and problem-solving abilities based on gender, grade level, and department variables. These results suggest that when students utilize their leisure time more consciously and purposefully, their capacity for problem-solving may improve. Based on the results, it is recommended that university administrations develop recreational programs aimed at helping students use their free time more efficiently.