Kurumsal eğitimde sorularla zenginleştirilmiş etkileşimli videoların öğrenme üzerine etkisi
The impact of question-enriched interactive videos on learning in corporate training
- Tez No: 969589
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ALTUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel video, Educational video
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kurumsal eğitim bağlamında kullanılan etkileşimle desteklenmiş ve etkileşimsiz video içeriklerinin yetişkin öğrenenlerin öğrenme çıktıları üzerindeki etkilerini sistematik olarak incelemektedir. Çalışmada, öğrenme materyali tasarımında pedagojik farklılaşma açısından etkileşimle desteklenmiş videolar ve etkileşimsiz videolar olmak üzere iki farklı format karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Araştırma yöntemi, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen çerçevesinde yapılandırılmış olup, veri analizinde nicel analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, bir kamu enerji kurumunun mühendislik birimlerinde görev yapan 300 jeoloji ve jeofizik mühendisi oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Karbonat Kayaçları Başarı Testi, Bilişsel Buradalık Ölçeği ve Çevrim içi Ders Memnuniyet Ölçeği entegre bir yaklaşımla uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, etkileşimle desteklenmiş ve etkileşimsiz video türlerinin akademik başarı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma yaratmadığını ortaya koyarken; memnuniyet ve bilişsel buradalık değişkenlerinde etkileşimle desteklenmiş videolar lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Hizmet yılı akademik başarıyı etkilerken, cinsiyet ve öğrenim durumu belirleyici değişkenler olarak saptanmamıştır. Video izleme süresi yalnızca bilişsel buradalık düzeyini olumlu etkilemiştir. Bu sonuçlar, içeriğin pedagojik açıdan düzgün yapılandırılması durumunda video türünden bağımsız olarak etkili öğrenmenin sağlanabileceğini ve video türü seçiminin çalışanların özellikleri ile kurumun eğitim amaçları doğrultusunda belirlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research systematically examines the effects of interactive and non-interactive video content on learning outcomes of adult learners in the context of corporate training. The study comparatively addresses two different formats in terms of pedagogical differentiation in learning material design: videos supported with interaction and non-interactive videos. The research methodology was structured within a quasi-experimental design with pretest-posttest control groups, and quantitative analysis techniques were used for data analysis. The study group consists of 300 geology and geophysics engineers working in the engineering departments of a public energy institution. The Carbonate Rocks Achievement Test, Cognitive Presence Scale, and Online Course Satisfaction Scale were applied with an integrated approach during the data collection process. The findings revealed that while interactive and non-interactive video types did not create a statistically significant differentiation on academic achievement, significant differences were detected in favor of interactive videos for satisfaction and cognitive presence variables. While years of service had a statistically significant effect on academic achievement, gender and educational status variables did not have a determinative effect. Video viewing duration positively affected only cognitive presence. These results demonstrate that effective learning can be achieved regardless of video type when content is properly structured from a pedagogical perspective, and that video type selection can be determined based on employee characteristics and the organization's educational objectives.