The impact of green marketing strategies on green purchase intention in Turkey
Türkiye'de yeşil pazarlama stratejilerinin yeşil satın alma niyetine etkisi
- Tez No: 970065
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TINAZTEPE ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geri Dönüştürülmüş Ürünler, Çevre Dostu Enerji Uygulamaları, Yeşil Ambalajlama, Sürdürülebilir Kaynak Kullanımı, Yeşil Pazarlama Stratejileri, Yeşil Satın Alma Niyetleri, Recycled Products, Eco-friendly Energy Practices, Green Packaging, Sustainable Resource Utilization, Green Marketing Strategies, Green Purchase Intentions
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Beykoz Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
ÖZET Türkiye'de Yeşil Pazarlama Stratejilerinin Yeşil Satın Alma Niyetine Etkisi Çevresel endişeler ve artan tüketici bilinci, işletmeleri yeşil pazarlama stratejilerini benimsemeye yönlendirmiştir. Sürdürülebilirliğin öncelik haline geldiği Türkiye'de, bu stratejilerin etkinliğini anlamak büyük önem taşımaktadır. Geri dönüştürülmüş ürünler, çevre dostu enerji uygulamaları, yeşil ambalajlama ve sürdürülebilir kaynak kullanımı, tüketicilerde yeşil satın alma niyetini artırmayı hedefleyen temel yeşil pazarlama yaklaşımlarını temsil etmektedir. Bu nedenle, bu çalışma Türkiye'de yeşil pazarlama stratejilerinin yeşil satın alma niyeti üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Hangi stratejilerin sürdürülebilir tüketici davranışını teşvik etmede daha etkili olduğunu belirlemekte ve Türkiye pazarına özgü literatürdeki boşlukları ele almaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veri analizi SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Anket, dört yeşil pazarlama stratejisinin yeşil satın alma niyeti üzerindeki etkisini değerlendirmek için beşli Likert ölçeği ile uygulanmıştır. Sonuçlar, geri dönüştürülmüş ürünler, çevre dostu enerji uygulamaları ve yeşil ambalajlamanın yeşil satın alma niyetini önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. Geri dönüştürülmüş ürünler, tüketicilerin çevresel değerlerine hitap ederken; çevre dostu enerji uygulamaları, güven oluşturmakta ve kurumsal sorumluluğu vurgulamaktadır. Yeşil ambalajlama ise çevresel cazibeyi ürün kalitesi algısıyla birleştirmektedir. Ancak, sürdürülebilir kaynak kullanımı satın alma niyetini anlamlı şekilde etkilememiştir; bu durum, maliyet ya da tüketici farkındalığı gibi sınırlamalara işaret etmektedir. Bulgular, politika yapıcılar ve işletmeler için hedef odaklı yeşil pazarlama stratejileri geliştirmede uygulanabilir bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF GREEN MARKETING STRATEGIES ON GREEN PURCHASE INTENTION IN TURKEY Environmental concerns and rising consumer awareness have driven businesses to adopt green marketing strategies. In Turkey, where sustainability is becoming a priority, understanding the effectiveness of these strategies is vital. Recycled products, eco-friendly energy practices, green packaging, and sustainable resource utilization represent critical green marketing approaches aimed at fostering green purchase intentions among consumers. Hence, this study aims to evaluate the impact of green marketing strategies on green purchase intention in Turkey. It determines which strategies are most effective in encouraging sustainable consumer behavior and addresses gaps in the literature specific to the Turkish market. We employed quantitative research design was employed, using SPSS for data analysis. The survey utilized a five-point Likert scale to assess the influence of the four green marketing strategies on green purchase intention. The results show that recycled products, eco-friendly energy practices, and green packaging significantly enhance green purchase intention. Recycled products appeal to consumers' environmental values, while eco-friendly energy practices build trust and highlight corporate responsibility. Green packaging combines environmental appeal with product quality perceptions. However, sustainable resource utilization did not significantly influence purchase intention, suggesting limitations such as cost or consumer awareness. The findings provide actionable insights for policymakers and businesses to develop targeted green marketing strategies.