Öğretmen görüşlerine göre 2018 ve 2024 sosyal bilgiler dersi öğretim programlarının değerler eğitimi açısından karşılaştırılması
A comparison of 2018 and 2024 social studies curriculum in terms of values education according to teachers' opinions
- Tez No: 970224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLİME GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel değerler, Educational values
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal Bilgiler dersinin temel amacı haklarını bilen, kullanan, doğaya sevgi ve saygı gösteren, tarihini, yaşadığı toprakların coğrafyasını bilen iyi bir vatandaş yetiştirmektir. Bu amacı gerçeğe çevirebilmek için de değerleri öğrencilere iyi kavratmak gereklidir. Bu araştırmada öğretmen görüşlerine göre 2018 ve 2024 Sosyal Bilgiler dersi öğretim programlarının değerler eğitimi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 2018 ve 2024 programlarının karşılaştırılabilmesi için nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi, öğretmen görüşlerine başvurmak için yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, 2024 Sosyal Bilgiler dersi öğretim programının uygulanabilirliğinin düşük olduğu, değerlerle ilgili etkinlikleri kalabalık sınıf mevcuduna sahip sınıflarda uygulamada güçlük çektikleri, 2024 öğretim programından bağımsızlık, dayanışma, eşitlik ve bilimsellik değerlerinin çıkarıldığı ve 2018 Sosyal Bilgiler öğretim programında da 2024 programında da yer verilen değerlerin ve ders kitaplarının uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Ders kitabı içerikleri ve programdaki değerler arasında uyumsuzluk görülmemesi açısından bağımsızlık, bilimsellik, dayanışma ve eşitlik değerlerinin yeniden Sosyal Bilgiler dersi öğretim programına eklenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the social studies course is to raise good citizens who know and use their rights, show love and respect for nature, know their history and the geography of the land they live in. In order to realize this aim, it is necessary to make students comprehend values well. In this study, it was aimed to compare the 2018 and 2024 social studies curricula in terms of values education according to teachers' views. In order to compare the 2018 ans 2024 curricula, document analysis, which is one of the qualitative research methods, ana a semi- structured interview from was used to obtain teachers' opinions. As a results of the research, it was concluded that the applicability of the 2024 social studies curriculum was low, it was difficult to implement the activities related to values in classes with large class sizes, the values and textbooks included in the 2018 social studies curriculum and the 2024 curriculum were compatible. In terms of the lack of incompatibility between the content of the textbook and values in the program, independence, scientificity, solidarity and equality be added to the social studies curriculum.