Kadınlarda reformer pilates egzersizleri ve foam rollerin fleksibilite, stres, depresyon ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin araştırılması
The investigation of the effects of reformer pilates exercises and foam roller on flexibility, stress, depression, and quality of life in women
  1. Tez No: 970459
  2. Yazar: DERYA ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, Foam Roller, Esneklik, Depresyon, Pilates, Foam Roller, Flexibility, Depression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadınlarda reformer pilates egzersizleri ve foam rollerin fleksibilite, stres,depresyon ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. 18-50 yaş arası son 6 ay içinde esneklik içeren herhangi bir egzersiz programına dahil olmamış, 36 sağlıklı kadın çalışmaya dahil edildi. Demografik bilgiler sosyodemografik bilgi formuyla kaydedildikten sonra verilerin toplanmasında, esneklik değerlendirmesinde“Otur Uzan Testi”,“Modifiye Otur Uzan Testi”ve“Fonksiyonel Uzanma Testi ”, stres seviyesi“Algılanan stres ölçeği”, depresyon seviyesi Beck Depresyon Ölçeği ,yaşam kalitesi“SF 36 Yaşam kalitesi ölçeği”kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Pilates egzersizi yapan katılımcıların otur-uzan testi (P<0.001), modifiye otur-uzan testi sağ ve sol (P<0.001), lateral uzanma testi (P<0.004) ve Beck depresyon ölçeği(P<0.024) skorlarında egzersiz öncesi ve sonrası arasında artış saptanmıştır. Buna karşın, algılanan stres düzeyi (P>0.063) ve SF-36 yaşam kalitesi (P>0.301) skorlarında anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Foam roller grubunda ise yalnızca lateral uzanma testi skorunda anlamlı bir farklılık bulunurken (P<0.01), diğer tüm ölçümlerde egzersiz öncesi ve sonrası arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Bu bulgular, Pilates egzersizlerinin esneklik ve depresyon üzerinde olumlu etkileri olduğunu, foam roller egzersizlerinin ise sınırlı etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, klinik uygulamalarda foam roller teknikleri, reformer pilates ya da diğer aktif egzersiz protokolleriyle birlikte entegre biçimde planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of reformer Pilates exercises and foam roller training on flexibility, stress, depression, and quality of life in women. A total of 36 healthy women aged between 18 and 50 years, who had not participated in any flexibility-based exercise program within the last six months, were included in the study. After recording demographic data using a sociodemographic information form, data collection involved the Sit and Reach Test, Modified Sit and Reach Test, and Functional Reach Test for flexibility assessment; the Perceived Stress Scale for stress levels; the Beck Depression Inventory for depression; and the SF-36 Quality of Life Scale for quality of life evaluation. The data obtained were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 software. The results showed that participants in the Pilates group demonstrated significant improvements between pre- and post-exercise measurements in the sit and reach test (p < 0.001), modified sit and reach test (right and left) (p < 0.001), functional reach test (p < 0.004), and Beck Depression Inventory scores(p<0.024). However, no significant differences were observed in perceived stress levels (p > 0.063) or SF-36 quality of life scores (p >0.301). In the foam roller group, only the functional reach test scores showed a significant improvement (p < 0.01), while no significant differences were found in the other measurements (p > 0.05). These findings suggest that Pilates exercises have positive effects on flexibility and depression, whereas foam roller exercises demonstrate limited impact. Therefore, in clinical practice, foam roller techniques should be integrated with reformer Pilates or other active exercise protocols to enhance overall effectiveness.