Kronik hepatit B hastalarında Ortalama Platelet Hacmi/Platelet Oranı (MPVP), Ortalama Platelet Hacmi/Lenfosit Oranı (MPVL), Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR) Nötrofil/Albumin Oranı (NPAR) ile fibrozis ilişkisi
Relationship between Mean Platelet Volume/Platelet Ratio (MPVP), Mean Platelet Volume/Lymphocyte Ratio (MPVL), Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Neutrophil/Albumin Ratio (NPAR) and fibrosis in patients with chronic Hepatitis B
- Tez No: 970873
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KEFELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, fibrozis, non-invaziv belirteçler, NLR, MPV, MPVP, MPVL, NPAR, PLR, FİB-4, APRI, Chronic hepatitis B, fibrosis, non-invasive markers, NLR, MPV, MPVP, MPVL, NPAR, PLR, FİB-4, APRI
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hematolojik ve biyokimyasal parametrelerden türetilen oranların (MPVP, MPVL, NLR, NPAR, PLR) ve yaygın kullanılan non- invaziv skorların (AST/Platelet Oranı (APRI), Fibrozis-4 skoru (FİB-4)) Kronik Hepatit B (KHB) ilişkili karaciğer fibrozisini öngörmedeki tanısal değerini araştırmaktır. Yöntem: Tek merkezli, retrospektif ve kesitsel bu çalışmaya, 2010–2024 yılları arasında karaciğer biyopsisi yapılmış 600'ün üzerinde hastadan seçilen 117 KHB hastası (60 erkek, 57 kadın) dahil edilmiştir. Fibrozis METAVİR skoru ile F0–F4 arasında sınıflanmış, ayrıca ikili (F0–F1/F2–F4) ve üçlü (F0–1/F2/F3–4) kategoriler oluşturulmuştur. FİB-4 skoruna ikili (≤2,67 / >2,67) ve üçlü (≤1,45 / 1,45–3,25 / ≥3,25) oluşturulmuş ve hematolojik oranlar ile ilişkisi tespit edilmiştir. Histolojik Aktivite İndeksi (HAI) 0–18 aralığında değerlendirilmiş. ROC analizi, korelasyon ve regresyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunun ortalama yaşı 49,2±13,7 yıl olup %6'sında siroz saptanmıştır. NPAR ile HAI arasında anlamlı ilişki bulunmuş; FİB-4 ile MPVP (r=0,462) ve MPVL (r=0, 464) arasında orta düzeyde, NLR ile zayıf düzeyde korelasyon saptanmıştır. İleri fibrozis grubunda NLR, GPR ve NPAR ile anlamlı ilişki bulunmuştur. ROC analizlerinde NLR'nin AUC değeri 0,566, NPAR için değer 0,582'dir. MPVP, MPVL ve PLR'nin ayırt ediciliği düşük bulunmuştur. FİB-4 ileri fibrozisi öngörmede daha yüksek doğruluk göstermiştir. Sonuç: KHB'de hemogram ve biyokimyasal temelli oranlar tek başına ileri fibrozisi güvenilir şekilde öngörememektedir. Ancak MPV-temelli oranlar, FİB-4 ile orta düzeyde ilişki göstermiş, NLR, NPAR ve GPR'nin ileri fibrozis ile ilişkili olabileceği tespit edilmiştir. NLR ise zayıf ayırt ediciliğe sahip bulunmuştur. HAİ ile NPAR ilişkili bulunmuş, HAİ skoru arttıkça NPAR'de artış izlenmiştir. Bu parametreler, klinik pratikte FİB-4 ve görüntüleme yöntemleriyle birlikte destekleyici olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the diagnostic value of ratios derived from hematological and biochemical parameters (MPVP, MPVL, NLR, NPAR, PLR) and commonly used non-invasive scores (APRI, FİB-4) in predicting liver fibrosis associated with Chronic Hepatitis B. Methods: This single-center, retrospective, cross-sectional study included 117 patients with HCC (60 male, 57 female) selected from over 600 patients who underwent liver biopsy between 2010 and 2024. Fibrosis was classified between F0 and F4 using the METAVIR score, and binary (F0–F1/F2–F4) and ternary (F0–1/F2/F3–4) categories were also created. The FİB-4 score was created as binary (≤2,67 / >2,67) and ternary (≤1,45 / 1,45–3,25 / ≥3,25) and its relationship with hematological ratios was determined. The Histological Activity Index (HAI) was evaluated on a scale of 0-18. ROC analysis, correlation, and regression tests were used. Results: The mean age of the study group was 49.2±13,7 years, and cirrhosis was detected in 6% of the participants. A significant relationship was found between NPAR and HAI; a moderate correlation was observed between FİB-4 and MPVP (r=0.462) and MPVL (r=0.464), and a weak correlation was found with NLR. A significant relationship was found between NLR, GPR, and NPAR in the advanced fibrosis group. In ROC analyzes, the AUC value for NLR is 0.566, and for NPAR, the value is 0.582. MPVP, MPVL, and PLR were found to have low discriminatory power. FİB-4 has shown higher accuracy in predicting advanced fibrosis. Conclusion: Hemogram and biochemical-based ratios alone cannot reliably predict advanced fibrosis in CHB. However, MPV-based ratios showed a moderate correlation with FİB-4, and it was found that NLR, NPAR, and GPR may be associated with advanced fibrosis. NLR, on the other hand, was found to have poor discriminative ability. A relationship was found between HAI and NPAR; as the HAI score increased, an increase was observed in NPAR. These parameters can be used supportively in clinical practice alongside FİB-4 and imaging methods.