Suriyeli sığınmacıların tarımsal istihdama etkilerinin incelenmesi: Elmalı ilçesi örneği
Investigation of the effects of Syrian asylum seekers on agricultural employment: The case of Elmalı district
  1. Tez No: 971037
  2. Yazar: AZİZ KAMÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KUTLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, İstihdam, İşgücü, Sığınmacı, Tarım işçisi, Antalya, Employment, Labour, Asylum Seeker, Agricultural worker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş birçok insanın ölümüne ve ülkelerini terk etmelerine neden olmuştur. 2015 yılında, Avrupa'ya ulaşan veya ulaşmaya çalışan sığınmacı sayısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük göç dalgasıdır. Özellikle Akdeniz ve Ege Denizi üzerinden, bir milyondan fazla insan iç savaş, yoksulluk, terör ve siyasi baskıların etkisi ile Avrupa'ya kaçmıştır. Türkiye'ye de 3.3 milyon Suriyeli sığınmacı geçici koruma kapsamında kabul edilmiştir. Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar, başta tarım işçisi olmak üzere inşaat, sanayi, tekstil, imalat gibi çeşitli sektörlerde geçici veya mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. Ayrıca ev hizmetleri, seyyar satıcılık, çöp toplama, çocuk ya da yaşlı bakıcısı, tarım işçisi ve çoban olarak istihdama katılmaktadır. Araştırma alanı olarak belirlenen Antalya ili Elmalı ilçesinde son 10 yılda yayla seracılığının yaygınlaşmasıyla tarım işçisi talebi de artmıştır. Ancak çiftçiler önceleri kendi köylerinden ya da yakın köylerden yevmiyeli veya mevsimlik tarım işçisi temin ederken yıllar içinde tarım işçisi bulmakta zorlanmaya başlamışlardır. Kısaca Suriyeli sığınmacılar araştırma alanında bu anlamda işgücü kaynağı olmuştur. Şehir merkezinde yaşamaları yasak olan Suriyeli sığınmacılar kırsal alanda yaşadıkları için tarımsal üretim faaliyetlerine yabancı işgücü olarak katılmaya başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı Antalya ili Elmalı ilçesinde tarımsal üretimde çalışan Suriyeli sığınmacıların demografik ve sosyo-ekonomik analizini yaparak mevcut durumlarına ilişkin genel bir fotoğraf sunmak ve tarımsal istihdama etkilerini incelemektir. Bu çalışma ile Suriyeli sığınmacıların tarımsal istihdamdaki yeri belirlenmiştir. Bu kapsamda Elmalı ilçesinde ikamet eden Suriyeli sığınmacılarla yüz yüze anket yapılmıştır. Suriyeli sığınmacıların belirlenmesinde kartopu örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Buna göre 150 Suriyeli sığınmacı ve onlara iş veren 50 çiftçi ile anket yapılmıştır. Verilerin analizinde ki kare testi ve 5'li likert tipi ölçek kullanılmıştır. Suriyeli sığınmacılar Erkek İşgücü Birimine (EİB) göre 2 gruba ayrılmıştır. Eğitim düzeyi ve tarımsal konularda eğitim alma isteği açısından 2 grup arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Suriyeli sığınmacıların %70'inin eşi ve çocukları ile yaşadığı, %56.7'sinin çalışma şartlarından memnun olduğu, %73.3'ünün mesleğinin çiftçilik olduğu ve %80.7'sinin geldikleri yerde de kırsal alanda yaşadığı belirlenmiştir. Çiftçilerin %92'si“yerel tarım işçisi bulmakta zorlanıyorum”önermesine kesinlikle katıldığını ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
The civil war that started in Syria in 2011 has killed many people and caused them to leave their country. In 2015, the number of asylum seekers who reached or tried to reach Europe was the largest wave of migration since the Second World War. More than a million people have fled to Europe under the influence of civil war, poverty, terrorism and political repression, especially through the Mediterranean and Aegean Seas. 3.3 million Syrian asylum seekers have been accepted under temporary protection in Turkey. Syrian asylum seekers living in Turkey work as temporary or seasonal workers in various sectors such as construction, industry, textile, manufacturing, especially agricultural workers. They also participate in domestic services, peddling, garbage collection, child or elderly caregivers, agricultural workers and shepherds. In the last 10 years, the demand for agricultural workers has increased with the spread of highland greenhouse cultivation in the Elmalı district of Antalya province, which is determined as a research area. However, while farmers used to procure daily wage or seasonal agricultural workers from their own villages or nearby villages, they started to have difficulty in finding agricultural workers over the years. In short, Syrian refugees have been a source of labor in this sense in the field of research. Syrian asylum seekers, who are forbidden to live in the city center, have started to participate in agricultural production activities as foreign labor because they live in rural areas. The aim of this study is to provide a general picture of the current situation of Syrian refugees working in agricultural production in Elmalı district of Antalya province by making demographic and socio-economic analysis and to examine their effects on agricultural employment. With this study, the place of Syrian refugees in agricultural employment was determined. In this context, a face-to-face survey was conducted with Syrian asylum seekers residing in Elmalı district. Snowball sampling method was used to determine the Syrian refugees. Accordingly, 150 Syrian refugees and 50 farmers who employ them were surveyed. Chi-square test and 5-point Likert type scale were used in the analysis of the data. Syrian asylum seekers are divided into 2 groups according to the Male Labor Force Unit (EIB). It was determined that there was a relationship between the 2 groups in terms of education level and desire to receive education on agricultural subjects. In addition, it was determined that 70% of the Syrian refugees lived with their spouses and children, 56.7% were satisfied with their working conditions, 73.3% of them were farming and 80.7% of them lived in rural areas where they came from. 92% of farmers strongly agreed with the proposition“I have difficulty finding local agricultural workers”.