Arnavut aydınlarında milliyetçilik düşüncesinin evrimi (1878-1912)
The evolution of Albanian nationalism among the albanian intellectuals (1878-1912)
  1. Tez No: 971535
  2. Yazar: İRENA EMİNİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AŞKIN KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavut Aydınları, Arnavut Milliyetçiliği, İstanbul Alfabesi, II. Abdülhamid, Arnavut Diasporası, 19. yüzyıl, Albanian Intellectuals, Albanian Nationalism, Istanbul Alphabet, II. Abdülhamid, Albanian Diaspora, 19. century
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
1878-1912 yıllarını kapsayan Arnavut ulusal hareketi sürecinde, Arnavutlar açısından çözülmesi gereken en önemli meselelerden biri ulusal birliğin inşası olmuştur. Din, tarih boyunca Arnavutlar arasında bölünmelere yol açan bir unsur olarak öne çıkmış, bu nedenle ulusal birliğin sağlanması ancak dil ve etnik kimlik gibi ortak değerlerin ön plana çıkarılmasıyla mümkün kılınabilmiştir. Bu doğrultuda dönemin aydınları, özellikle Arnavut dili, folkloru ve eski tarihi üzerine çalışmalar yapmaya yoğunlaşmıştır. Fakat her ne kadar aydınlar ulusal birliğin önemini kabul etseler de, bu birliğin hangi yollarla sağlanması gerektiği konusunda birbirinden farklı görüşler ortaya koymuşlardır. O dönemde Arnavutluk'un bağımsızlığı henüz somut bir hedef olarak öne çıkmamıştı. Ulusal bilincin yeterince gelişmemiş olması, Arnavutların birleşmesini neredeyse imkânsız hale getiriyordu. Bu nedenle, bağımsızlık hedefine ulaşılana kadar onları geleceğe hazırlayacak bir yönetim modeli üzerinde durulması gerektiği düşünülüyordu. Aydınlar çeşitli öneriler sunmuş; bir grup Arnavutların Osmanlı yönetimi altında özerk bir millet olarak varlıklarını sürdürmesini savunurken, diğer bir grup Osmanlı'ya karşı oluşmuş ön yargıların ya da siyasi ve kültürel gerekçelerin ışığında Yunan-Arnavut ortak bir devlet kurmayı ya da genel bir ayaklanma yoluyla özgürlüklerini kazanmayı önerdi. Bununla birlikte, Arnavutça için kullanılacak alfabe konusunda da ciddi anlaşmazlıklar yaşanmış ve bu iki meselede ortaya çıkan fikir ayrılıkları ulusal birliği sağlamayı zorlaştıran başlıca engellerden biri haline gelmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin Arnavut ulusal hareketine hiçbir zaman destek vermediği gerçeği de dikkate alınmalıdır. II. Abdülhamid döneminde gerçekleştirilen reformların, genel olarak Arnavutluğun ulusal hareketinin ilerlemesini engellediği yönünde yaygın bir kanaat vardı. Bu nedenle Arnavutlar, çözüm arayışlarında Jön Türklerle iş birliğine yönelmişlerdir. Ancak II. Meşrutiyet'in ilanının ardından kısa süre içinde İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Arnavut ulusal hareketine gereken desteği vermediği açıkça anlaşılmıştır. Jön Türklerin, devletin merkezi yapısını güçlendirme yönündeki girişimleri, Arnavut toplumuyla olan ilişkilerde ciddi gerginliklere neden olmuş ve 1910-1912 yılları arasında gerçekleşen Arnavut isyanlarının temelini oluşturmuştur. Özellikle 1912 yılındaki genel isyan sonrasında Arnavutlar özerklik elde etmiş olsa da, hemen ardından patlak veren Birinci Balkan Savaşı, Arnavutları hazırlıksız yakalamış ve Osmanlı ordularının bölgedeki Arnavut nüfusunun yaşadığı toprakları işgal güçlerinden koruyamaması, ciddi kayıplara yol açmıştır. Ortaya çıkan ağır durumun farkına varan İsmail Kemal ise yurtdışına çıkarak, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan destek sağlamak suretiyle bağımsızlık ilanına yönelik girişimlerde bulunmuştur. Ancak bu bağımsızlık ilanı, Arnavut halkını bir araya getirme noktasında yeterli olmamış; Birinci Balkan Savaşı'nın sona ermesiyle yapılan sınır düzenlemeleri sonucunda Arnavutların yaşadığı toprakların önemli bir bölümü komşu devletlerin sınırları içinde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
During the Albanian national movement spanning the years 1878-1912, one of the most important issues to be resolved for the Albanians was the establishment of national unity. Religion had historically been a factor that caused divisions among Albanians, so achieving national unity was only possible by emphasizing common values such as language and ethnic identity. In this regard, the intellectuals of the period focused on conducting studies on the Albanian language, folklore, and ancient history. However, although intellectuals acknowledged the importance of national unity, they expressed different views on how this unity should be achieved. At that time, Albanian independence was not yet a concrete goal. The lack of sufficient national consciousness made the unification of Albanians nearly impossible. Therefore, it was thought that a model of governance that would prepare them for the future should be pursued until the goal of independence was achieved. Intellectuals put forward various proposals; while one group advocated for Albanians to continue their existence as an autonomous nation under Ottoman rule, another group proposed establishing a joint Greek-Albanian state or gaining their freedom through a general uprising, based on preconceived notions against the Ottomans or political and cultural reasons. However, serious disagreements also arose over the alphabet to be used for the Albanian language, and the differences of opinion on these two issues became one of the main obstacles to achieving national unity. It should also be noted that the Ottoman Empire never supported the Albanian national movement. There was a widespread belief that the reforms carried out during the reign of Abdülhamid II generally hindered the progress of the Albanian national movement. For this reason, the Albanians turned to cooperation with the Young Turks in their search for a solution. However, shortly after the proclamation of the Second Constitutional Monarchy, it became clear that the Committee of Union and Progress did not provide the necessary support to the Albanian national movement. The Young Turks' attempts to strengthen the central structure of the state caused serious tensions in relations with Albanian society and formed the basis of the Albanian uprisings that took place between 1910 and 1912. Although the Albanians gained autonomy after the general uprising of 1912, the First Balkan War that broke out immediately afterwards caught the Albanians unprepared, and the Ottoman armies' failure to protect the territories inhabited by the Albanian population in the region from the invading forces led to serious losses. Realizing the gravity of the situation, Ismail Kemal went abroad and sought support from the Austro-Hungarian Empire to make moves towards declaring independence. However, this declaration of independence was not sufficient to unite the Albanian people; as a result of the border adjustments made after the end of the First Balkan War, a significant portion of the lands inhabited by Albanians remained within the borders of neighboring states.