Meslek öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme beceri düzeylerinin incelenmesi (Kayseri ili örneği)
Examination of vocational teachers' lifelong learning skill levels (Kayseri province sample)
- Tez No: 971797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÜNDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam boyu öğrenme, Lifelong learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Hayat boyu öğrenme, birçok araştırmacı ve uzman tarafından modern dünyanın karmaşık sorunlarının çözümünde, toplumsal ve küresel ölçekteki güçlüklerle başa çıkmada ve toplumsal kalkınmanın sağlanmasında kritik bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Toplumsal dönüşümün ve ilerlemenin temel aktörleri arasında yer alan öğretmenlerin, hayat boyu öğrenme becerilerine sahip olmaları, eğitim sisteminin niteliği açısından son derece önemli ve gereklidir. Bu araştırmanın amacı, meslek öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme becerilerine ilişkin algılarının incelenmesidir. Meslek öğretmenlerinin beceri düzeyleri; yaşı, cinsiyeti, öğrenim durumu, mezun olduğu fakülte, branşı ve mesleki kıdemi değişkenleri açısından incelenmiştir. Bu araştırma 2023-2024 eğitim-öğretim yılları arasında Kayseri ili merkez ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda görev yapmakta olan 107 meslek öğretmenine uygulanmıştır. Araştırma verilerine ulaşmak için Akkaya-Tatlıdil (2023) tarafından geliştirilen“Hayat Boyu Öğrenme (Güncellenmiş) Anahtar Yetkinlikler Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler IBM 29.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normalliği Kolmogorov-Simirnov testi ile değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle, analizlerde Kruskal Wallis Testi, Mann Whitney U ve Dunn-Bonferroni testleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan verilere bakıldığında meslek öğretmenlerinin hayat boyu öğrenme beceri düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın alt değişkenlerinden olan yaş, öğrenim durumu, mezun oldukları yükseköğretim kurumlarına ve mesleki kıdeme göre anlamlı farklılığın olmadığı görülmüştür. Araştırmanın alt değişkenlerinden olan cinsiyet ve branşa göre anlamlı farklılığın olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkenine bakıldığında ölçeğin alt boyutlarına göre anlamlı bir fark oluşturup oluşturmadığı incelendiğinde matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislik yetkinlik, dijital yetkinlik ve girişimcilik yetkinlikleri alanlarında erkek katılımcılar lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Erkek meslek öğretmenlerinin, hayat boyu öğrenme yeterliliğinin kadın meslek öğretmenlerine kıyasla daha yüksek olduğunun sonucuna ulaşılmıştır. Branş değişkeninde ise braşlara göre alt değişkenler incelendiğinde Bilişim Teknolojileri branşının Dijital yetkinlik ve Vatandaşlık Yetkinliğinin yüksek düzeyde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Lifelong learning is regarded by many researchers and experts as a critical component in addressing the complex problems of the modern world, coping with social and global challenges, and ensuring societal development. Teachers, who are among the key agents of social transformation and progress, must possess lifelong learning competencies in order to contribute effectively to the quality of the educational system. This study aims to investigate vocational teachers' perceptions of their lifelong learning competencies. The competency levels of vocational teachers were examined in relation to the variables of age, gender, level of education, faculty of graduation, field of specialization, and years of professional experience. The research was conducted during the 2023–2024 academic year with a sample of 107 vocational teachers working in institutions affiliated with the Ministry of National Education in the central districts of Kayseri province. In order to collect data, the“Lifelong Learning (Updated) Key Competencies Scale”developed by Akkaya-Tatlıdil (2023) was utilized. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics version 29.0. The normality of the data distribution was tested using the Kolmogorov-Smirnov test. Since the data did not meet the assumptions of normal distribution, non-parametric statistical methods were employed. Accordingly, the Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, and Dunn-Bonferroni post hoc test were used for data analysis. When the data obtained as a result of the research were examined, it was concluded that vocational teachers' lifelong learning skill levels were high. It was observed that there were no significant differences according to the sub-variables of the research, which are age, educational status, higher education institution they graduated from, and professional seniority. Significant differences were observed according to the sub-variables of the research, which are gender and branch. When the gender variable was examined and whether it created a significant difference according to the sub-dimensions of the scale, a significant difference was found in favor of male participants in the areas of mathematical competence and science, technology and engineering competence, digital competence, and entrepreneurship competence. It was concluded that male vocational teachers had higher lifelong learning competence compared to female vocational teachers. When the sub-variables in the branch variable were examined according to branches, it was seen that the Information Technologies branch had high levels of Digital competence and Citizenship Competence.