Sürdürülebilir ambalaj tasarımı algısı: grafik tasarım öğrencileri üzerine bir inceleme
Perception of sustainable packaging design: a study on graphic design students
- Tez No: 971811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERTUĞRUL KÜPELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj tasarım, Grafik tasarımı, Çevresel farkındalık, Çevresel sürdürülebilirlik, Packaging design, Graphic design, Environmental awareness, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, grafik tasarım eğitimi alan öğrencilerin sürdürülebilir ambalaj tasarımlarına yönelik farkındalık düzeylerini belirlemek ve sınıf düzeyinin bu farkındalık üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Ankara ilinde, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören ve ana sanat dalı grafik tasarım olan 68 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada araştırmanın amacına yönelik verileri elde etmek için karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı karma desenden yararlanılmıştır. Verilerin toplandığı katılımcılar olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Sürdürülebilir Ambalaj Tasarımlarına Yönelik Farkındalık Anketi”kullanılmıştır. Veriler iki haftalık bir süreçte toplanmış ve analiz sürecinde t-testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Normal dağılmayan verilerde ise Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri ile incelenmiştir. Açık uçlu sorularla elde edilen nitel veriler ise betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilerek bulgular desteklenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, öğrencilerin sınıf düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık göstermediği belirlenmiştir (p > .05). Bununla birlikte, genel ortalamalar incelendiğinde öğrencilerin sürdürülebilir ambalaj tasarımlarına karşı olumlu bir tutum sergiledikleri ve yüksek düzeyde çevresel farkındalığa sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the awareness levels of graphic design students regarding sustainable packaging designs and to examine the effect of grade level on this awareness. The study group consists of 68 students enrolled in the Department of Fine Arts Education, Graphic Design Major, at Gazi University, Faculty of Education, in Ankara during the fall semester of the 2024–2025 academic year. An explanatory sequential mixed-methods design, one of the mixed research methods, was employed to collect data in line with the research objectives. The participants were selected using purposive sampling, a non-probability sampling method. The data collection tool was the“Sustainable Packaging Design Awareness Questionnaire”developed by the researcher. Data were collected over a two-week period and analyzed through t-tests and One-Way Analysis of Variance (ANOVA). For non-normally distributed data, the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were conducted. Qualitative data obtained from open-ended questions were analyzed using descriptive analysis to support the findings. The results indicated that there was no statistically significant difference in students' awareness levels according to grade level (p > .05). However, the overall averages revealed that students demonstrated a positive attitude toward sustainable packaging designs and possessed a high level of environmental awareness.