Tasarımın erken evrelerinde benzetim araçlarının kullanımı: Toplu konut örneği
Use of simulation tools in the early stages of design: A case of mass housing
- Tez No: 971967
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ARSLAN SELÇUK, DOÇ. DR. GÜNEŞ MUTLU AVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Benzetim, Mimari, Tasarım, Tasarım süreci, Simulation, Architectural, Design, Design process
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz mimarlık pratiği, yalnızca estetik ve işlevsellik boyutlarıyla sınırlı kalmamakta; aynı zamanda sürdürülebilirlik, çevresel performans, enerji verimliliği ve kullanıcı odaklılık gibi çok katmanlı kriterleri içeren karmaşık bir yapıya dönüşmektedir. Bu çok boyutlu dönüşüm, tasarım kararlarının alındığı erken tasarım evresinin önemini artırmış; bu süreçte tasarımcının bilgiye erişimi ve yönlendirilmesi kritik bir unsur hâline gelmiştir. Bu doğrultuda, erken tasarım sürecinde kullanılan benzetim araçları, sundukları veri ve analizlerle tasarım sürecine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu tez çalışması, yeni nesil benzetim araçları olan Autodesk Forma ve Spacio'nun erken tasarım sürecine sağladığı katkıları, tasarımcının bu araçlarla kurduğu deneyim üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, tip proje esaslı olarak geliştirilen bir toplu konut vaziyet planı her iki araçta modellenmiş; araçların sunduğu çevresel analiz türleri, veri çıktıları, kullanım kolaylığı ve yönlendirme nitelikleri belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, her iki aracın da erken tasarım kararlarını veri temelli biçimde desteklediğini; ancak analiz kapsamı, çıktı detayları ve tasarımcıyla etkileşimi gibi açılardan farklılıklar barındırdığını ortaya koymuştur. Özellikle toplu konut projeleri gibi çoklu yerleşim kararları içeren karmaşık kurgularda, bu araçların sunduğu hızlı analiz ve görsel geri bildirim imkanları; yoğunluk, yönlenme, açıklık, güneşlenme gibi temel kütle yerleşim kararlarının değerlendirilmesinde tasarımcıya anlamlı katkılar sunmaktadır. Bu bağlamda, benzetim araçları yalnızca teknik veri üreten araçlar değil; aynı zamanda çevresel ve mekânsal kararları çoklu parametrelerle eş zamanlı olarak değerlendirme imkanı sunan araçlardır. Çalışma, bu araçların tasarım sürecine sağladığı katkıları ve sahip oldukları sınırlılıklarını görünür kılarak, erken evre tasarım süreçlerinde nasıl bir rol üstlendiklerini açıklamaktadır. Araçların sunduğu çıktıların, çevresel etkiyi dikkate alan, veri temelli ve karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınması, tasarım sürecine dair daha bütüncül bir değerlendirme yapmaya olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
Today's architectural practice is not limited to aesthetics and functionality; it has become a complex paradigm that includes multi-layered criteria such as sustainability, environmental performance, energy efficiency, and user-centricity. This multidimensional transformation has increased the importance of the early design phase, during which design decisions are made; in this process, the designer's access to information and guidance has become a critical factor. In this regard, simulation tools used in the early design process contribute significantly to the design process with the data and analyses they provide. This thesis aims to examine the contributions of the new-generation simulation tools Autodesk Forma and Spacio to the early design process through the designer's experience with these tools. Within the scope of the research, a collective housing site plan developed based on a typical project was modelled in both tools; the types of environmental analysis, data outputs, ease of use, and guidance qualities offered by the tools were evaluated within the framework of the criteria determined. The findings revealed that both tools support early design decisions in a data-driven manner; however, they differ in terms of analysis scope, output details, and interaction with the designer. Especially in complex scenarios involving multiple layout decisions, such as housing projects, the rapid analysis and visual feedback capabilities offered by these tools provide meaningful contributions to designers in evaluating fundamental mass layout decisions such as density, orientation, openness, and sunlight exposure. In this context, simulation tools are not merely tools that generate technical data; they are also tools that enable the simultaneous evaluation of environmental and spatial decisions based on multiple parameters. The study explains the role these tools play in early-stage design processes by highlighting their contributions to the design process and their limitations. The outputs provided by these tools enable a more comprehensive assessment of the design process through an environmentally conscious, data-driven, and comparative approach.