Diyabetik polinöropatisi olan ve olmayan hastaların tırnak bulgularının retrospektif değerlendirilmesi
Evaluation of fingernail findings in Type 2 diabetic patients with and without polyneuropathy
- Tez No: 972354
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET HANDAN KELEKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik polinöropati, elektromiyografi, tırnak bulguları, longitudinal çizgilenme, tırnak kırılganlığı, Terry tırnağı, Diabetic polyneuropathy, electromyography, fingernail findings, longitudinal ridging, nail brittleness, Terry's nails
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Tip 2 diyabetli hastalarda polinöropati varlığının el tırnak bulgularını etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Ocak 2023 - Mayıs 2025 tarihleri arasında retrospektif olarak yürütülen bu çalışmaya, elektromiyografi (EMG) ile polinöropati saptanan 50 diyabetik hasta (EMG pozitif grup), EMG ile polinöropati saptanmayan 50 diyabetik hasta (EMG negatif grup) ve 50 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Her iki elin beş parmağında tırnak plağı kalınlaşması, renk değişiklikleri, longitudinal çizgilenme, kırılganlık, Terry tırnağı, pitting, onikoliz, subungual hiperkeratoz, koilonişi ve splinter hemoraji değerlendirilmiştir. Tırnak bulgularının diyabet süresi, HbA1c düzeyi ve eşlik eden sistemik hastalıklarla ilişkisi incelenmiştir. Bulgular: EMG pozitif gruptaki tüm hastalarda (%100) en az bir tırnak bulgusu saptanırken, bu oran EMG negatif grupta %88 ve kontrol grubunda %54 olarak bulunmuştur (p<0,001). Birinci parmak tırnaklarında; longitudinal çizgilenme (EMG+ %84, EMG- %50, kontrol %30), tırnak kırılganlığı (EMG+ %60, EMG- %38, kontrol %4) ve Terry tırnağı (EMG+ %14, EMG- %2, kontrol %8) EMG pozitif grupta anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). EMG pozitif grubun ortalama diyabet süresi (14,04±6,52 yıl) EMG negatif gruptan (10,82±6,36 yıl) anlamlı ölçüde daha uzundu (p<0,05). HbA1c ve açlık kan şekeri düzeyleri EMG pozitif grupta anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kserozis, kronik dermatit ve diyabetik dermopati EMG pozitif grupta daha sık gözlenmiştir (p<0,05). Sonuç: El tırnak bulgularının, özellikle longitudinal çizgilenme, tırnak kırılganlığı ve Terry tırnağının diyabetik polinöropati varlığı ile anlamlı ilişkisi bulunmuştur. El tırnak muayenesi, diyabetik polinöropatinin non-invaziv değerlendirilmesinde yardımcı bir araç olarak kullanılabilir ve primer basamak hekimlerine EMG gereksinimi olan hastaları belirlemede yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine whether the presence of polyneuropathy in patients with type 2 diabetes affects fingernail findings. Methods: This retrospective study included 50 diabetic patients with polyneuropathy confirmed by electromyography (EMG positive group), 50 diabetic patients without polyneuropathy (EMG negative group), and 50 healthy controls between January 2023 and May 2025. Nail plate thickening, color changes, longitudinal ridging, brittleness, Terry's nails, pitting, onycholysis, subungual hyperkeratosis, koilonychia, and splinter hemorrhages were evaluated on five fingers of both hands. Associations between nail findings, duration of diabetes, HbA1c levels, and comorbid systemic diseases were analyzed. Results: At least one nail finding was detected in all EMG positive patients (100%), compared to 88% in the EMG negative group and 54% in controls (p<0.001). Longitudinal ridging (84% vs 50% vs 30%), nail brittleness (60% vs 38% vs 4%), and Terry's nails (14% vs 2% vs 8%) were significantly more frequent in the EMG positive group (p<0.001). The mean diabetes duration was longer (14.04±6.52 vs 10.82±6.36 years, p<0.05), and HbA1c and fasting glucose levels were significantly higher in the EMG positive group (p<0.05). Xerosis, chronic dermatitis, and diabetic dermopathy were also more common (p<0.05). Conclusion: Fingernail findings, particularly longitudinal ridging, brittleness, and Terry's nails were significantly associated with diabetic polyneuropathy. Nail examination may serve as a helpful non-invasive tool for the assessment of diabetic polyneuropathy and assist primary care physicians in identifying patients who may require EMG evaluation.