Proje finansmanında bir araç olarak yap işlet devret modeli ve İzmit Büyükşehir Belediyesi su temin projesinde modelin uygulanışı
Build operate transfer model as a toll of project finance and application of this model on İzmit municipal water supply project
  1. Tez No: 97279
  2. Yazar: MEHMET BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN BAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Finansmanı, Alt Yapı, Yap İşlet Devret, Özelleştirme, Project Finance, Infrastructure, Build Operate Transfer, Privatization
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Ill DOKTORA TEZ OZU PROJE FİNANSMANINDA BİR ARAÇ OLARAK YAP İŞLET DEVRET MODELİ VE İZMİT BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SU TEMİN PROJESİNDE MODELİN UYGULANIŞI Arş. Grv. Mehmet Başar İşletme (Finansman) Anabilin» Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000 Danışmanı: Prof. Dr. Doğan BAYAR Proje finansmanı alt yapı projelerinin finansmanı ile ilişkili bir kavramdır. Bu kavram, projeye finansal destek sağlayanların (sponsorların) sorumluluklarının, sağladıkları bu destekle sınırlı olduğu ya da sahip olunan diğer varlıkların projeden doğan yükümlülüklere karşı bir güvence oluşturmadığı finansal yapıları ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu finansal yapıların ortak özelliği; alman kredilerin, projeye finansal destek sağlayanların kredi değerliliğine ve/veya sahip olunan fiziksel varlıkların değerine bağlı olmayıp, projenin kendi performansına bağlı olmasıdır. Böylece projenin finansmanında kullanılan kredilerin geri ödenmesinde kaynak olarak, projenin nakit akışları ve gelecekte yaratacağı kazançlar borç verenler açısından önem taşımaktadır. Bu şekilde yapılması arzu edilen projeler ancak teknik ve ekonomik olarak yapılabilir olurlarsa finansman sağlanmaktadır. Proje finansmanı ile ilgili göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu da proje risklerinin taraflar arasında dağıtımıdır. Proje finansmanına katılan taraflar; projeye finansal destek verenler, finansal danışmanlar, proje şirketi, kiralama şirketleri, borç alanlar, bankalar, uluslararası kuruluşlar, projenin yapılacağı ülkenin hükümeti ya da hükümet kuruluşu ve sigorta kuruluşlarından oluşur. Bununla birlikte proje finansmanında tüm bu tarafların yer alması gerekli olmayabilir. Yap İşlet Devret modeli proje finansmanında yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu yöntem, yoğun bir biçimde alt yapı projelerinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde, özel sektör kuruluşu (genellikle proje şirketi olarak tanımlanır) alt yapı projesinin tasarımı, finansmanı ve yapımını gerçekleştirerek alt yapı projesini belirli bir süre işletir. Özel sektör yatırımcıları ve finanman kuruluşları açısmdan YİD projeleri, yeni firsat alanları yaratarak yüksek getiri elde etmelerini sağlar. YİD modeli Türkiye'de alt yapı projelerinin finansmanında ve inşaasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BUILD OOPERATE TRANSFER MODEL AS ATOOL OF PROJECT FINANCE AND APPLICATION OF THIS MODEL ON IZMIT MUNICIPAL WATER SUPPLY PROJECT Mehmet Başar Business Administration (Finance) Major Branch Anadolu University Graduate School of Social Sciences, 2000 Adviser: Prof. Dr. Doğan BAYAR Project finance is a concept relating to the financing of large infrastructure projects. This term refers to finance structures with limited recourse or non recourse and these structures have some common features; for example their financing is not primarily dependent on the credit support of the sponsors or the value of project's physical assets; they depend instead on the performance of the project itself. Thus as the source for the loan repayment, the cash flows and the earnings of the project are important for the lenders. And these projects can hence obtain financing and proceed only if they are technically and economically feasible. Another subject is to remember in project finance is that project risks are allocated among the parties. The number of parties involved in project financing may include the project sponsor, financial adviser, experts, project company, leasing companies, borrowers, banks, international agencies, goverment entity and insuring companies. However, project finance need not necessarily include all these parties. Build Operate Transfer (B.O.T.) is one of the most common used methods in project finance. This method has been used extensvely in infrastructure projects. In this technique, private sector entity (usually referred project company), to design, finance, build and operate the infrastructure projects for a given period. For private sector investors and financiers, BOT projects have opened up a whole new area of opportunities for new business and relatively high returns. BOT model is commonly used in financing and building of infrastructure projects in Turkey.