Behçet hastalığı ve myastenia gravis hastalığında periferik tolerans mekanizmalarının değerlendirilmesi
Assessment of peripheral immune tolerance mechanisms in Behçet's disease and myasthenia gravis
- Tez No: 973395
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜHER SARUHAN DİRESKENELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Nöroloji, Romatoloji, Allergy and Immunology, Neurology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Bağışıklık regülasyonu, CD8⁺ T hücreleri, Behçet Hastalığı, Myastenia Gravis, Immune regulation, CD8+T cells, Behçet's Disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Giriş: CD8⁺ T hücreleri üzerinde eksprese edilen öldürücü hücre immünoglobulin benzeri reseptörler (KIR) ve programlanmış hücre ölümü proteini-1 (PD-1) gibi düzenleyici moleküller, efektör yanıtları sınırlayarak bağışıklık homeostazına katkıda bulunur. Tip-I interferonların düzenleyici yolları güçlendirdiği bilinmekte olup, bazı otoimmün ve otoinflamatuvar hastalıklarda terapötik olarak kullanılmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, inflamatuvar bir hastalık olan Behçet hastalığında (BH) CD8⁺ T hücrelerinin düzenleyici moleküllerini değerlendirmek ve bu bulguları klasik bir otoimmün hastalık olan myasthenia gravis (MG) ile karşılaştırmaktır. Yöntem: BH (n=37), MG (n=29) ve yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı kontrollerden (SK, n=24) elde edilen periferik kan örneklerinde CD3⁺CD8⁺ T hücreleri üzerinde PD-1, toplam KIR, CD28, TIGIT, CD45RA ve CCR7 molekülleri analiz edilmiştir. Ayrıca, bu hücreler anti-CD3 ve tip-I interferon (IFN) ile in vitro olarak uyarılmış ve PD-1, T hücresi immünoglobulin ve müsin domain içeren protein-3 (TIM-3) ve Ig (immünoglobulin) ve ITIM domainlerine sahip T hücresi immünoreseptörü (TIGIT) ekspresyonundaki değişiklikler değerlendirilmiştir. Bulgular: PD-1⁺CD8⁺ T hücre oranı, hastalık aktivitesinden bağımsız olarak BH'de SK'ye kıyasla anlamlı şekilde azalmış olup, MG hastalarında böyle bir farklılık gözlenmemiştir. Tip-I IFN uyarısı sonrası PD-1 ekspresyonunda SK ve MG gruplarında gözlenen artış BH'de gözlenmemiştir. KIR⁺CD8⁺ T hücreleri MG grubunda artmışken, BH grubunda SK ile benzer düzeyde bulunmuştur. Sonuç: Behçet hastalarında CD8⁺ T hücrelerinde PD-1 düzeyinin azalmış olması, bu hastalığa özgü bağışıklık düzensizliğini işaret etmektedir. Tip-I IFN aracılı yanıtta gözlenen farklılık da BH'yi klasik otoimmün hastalıklardan ayıran bir mekanizmayı ortaya koyabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Regulatory molecules such as killer-cell immünoglobulin-like receptors (KIR) and programmed cell death protein-1 (PD-1) expressed on CD8⁺T cells contribute to immune homeostasis by limiting effector responses. Type-I interferons are known to enhance regulatory pathways and are utilized therapeutically in certain autoimmune and autoinflammatory conditions. Objectives: This study aimed to evaluate regulatory molecule expression on CD8⁺T cells in Behçet's disease (BD), a complex inflammatory disorder, and to compare findings with those in myasthenia gravis (MG), a classical autoimmune disease. Methods: Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) from BD (n=37), MG (n=29), and age- and sex-matched healthy controls (HCs, n=24) were analyzed for expression of PD-1, total KIR, CD28, TIGIT, CD45RA, and CCR7 on CD3⁺CD8⁺T cells. Cells were also stimulated in vitro with anti-CD3 and type-I interferon (IFN) to assess the induction of PD-1, T-cell immunoglobulin and mucin domain-containing protein 3 (TIM-3), and T cell Immunoreceptor with Ig and ITIM domains (TIGIT). Results: PD-1⁺CD8⁺T cells were significantly reduced in BD patients compared to HCs, independent of disease activity, whereas MG patients showed no such reduction. The increase in PD-1 expression with type I IFN stimulation observed in the HC and MG groups was not detected in BD. KIR⁺CD8⁺T cells were elevated in MG but not in BD compared to HCs. Conclusion: The decreased level of PD-1 in CD8⁺T cells in BD patients indicates a distinct immune dysregulation in this disease. The difference observed in the Type-I IFN-mediated response may also reveal a mechanism that distinguishes BD from classic autoimmune diseases.