Fen bilimleri dersi öğretim programı ile ilgili yapılmış çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of scientific studies conducted science curriculum
  1. Tez No: 973588
  2. Yazar: EMİNE KARASOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM KAYAHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Science education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı fen öğretim programı alanında yayımlanan makaleleri bibliyometrik yöntemlerle inceleyerek yayın üretim dinamiğini, yazarların/ ülkelerin ve kuruluşların nicelikleri hakkında bilgi edinmektir. Bu amaçla Web of Science (WoS) veri tabanında 20.05.2025 tarihinde“Science Curriculum”anahtar kelimeleri ile tarama yapılmış ve 3047 çalışmaya ulaşılmıştır. PRISMA yönergelerine göre tarama sonucu Fen öğretim programı (FÖP) alanında 2019-2025 yılları arasında 2105 yazarın 2101 anahtar kelimesi ile 314 farklı dergide yayınlanmış 29345 kaynakçaya sahip 691 makale araştırmaya dahil edilmiştir. Makalelerin yazar, ülke, kurum, dergi, kaynakça, yıl ve anahtar kelime gibi verileri bibliyometrik parametreler doğrultusunda analizleri yapılmıştır. Verilerin analizinde R 4.5.1 programı üzerinde Biblioshiny uygulaması kullanılmıştır. Bu uygulama ile çalışma verilerinin bilimsel haritalamaları ve istatistiksel bilgiler verilmiştir. 2105 yazar içerisinde; 114 makale tek yazarlıdır, Erduran S. 10 makale ile en çok yayın sayısına sahip yazar niteliğindedir. Yazarların atıf analizlerine bakıldığında, Erduran S. en çok atıf alan yazar olurken arkasından Penuel yüksek atıf indeksi değerlerine sahiptir. İlk 10 kuruluş sıralamasında Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan üniversiteler dikkat çekmektedir. ABD bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri konusunda diğer ülkelere göre önde gitmektedir. Çin, Birleşik Krallık, Kanada, Almanya ve Norveç gibi ülkelerin uluslararası iş birliğine daha yatkın oldukları bulgularına ulaşılmıştır. Bilimsel yayın üretimi sıralamasında 6. sırada bulunan Türkiye'nin ise uluslararası iş birliği oranı oldukça düşük seviyededir. FÖP Konu alanında en çok yayını bulunan dergi International Journal of Science Education yine en çok atıf yapılan dergi olma niteliğindedir. Yazarların çalışmalarında en çok kullandıkları anahtar kelimeleri; eğitim (education), fen (science), program (curriculum), fen programı (science curriculum) ve öğrenci (student) olduğu bulgularına ulaşılmıştır. 2024 yılının trend anahtar kelimeleri ise; eşitlik (equity), program tasarımı (curriculum design), iklim değişikliği (climate change) ve test kitabı (textbook) olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine articles published in the field of science curriculum using bibliometric methods to obtain information about publication production dynamics, the number of authors/countries, and institutions. For this purpose, a search was conducted on the Web of Science (WoS) database on May 20, 2025, using the keywords“Science Curriculum”and 3047 studies were found. As a result of the screening according to PRISMA guidelines, 691 articles with 2101 keywords by 2105 authors and 29345 references published in 314 different journals between 2019 and 2025 in the field of Science Curriculum were included in the research. These articles were analyzed based on bibliometric parameters such as author, country, institution, journal, references, year, and keywords. The Biblioshiny application, developed on the R 4.5.1 program, was used for data analysis. With this application, scientific mappings and statistical information of the study data are provided. Among the 2,105 authors, 114 articles were single-authored. Erduran S. has the highest number of publications with 10 articles. When the citation analyses of the authors are examined, Erduran S. is the most cited author, followed by Penuel, who has high citation index values. Universities in South Korea and the United States stand out in the top 10 rankings, The United States is ahead of other countries in terms of scientific research and publication activities. It has been found that countries such as China, the United Kingdom, Canada, Germany and Norway are more prone to international cooperation. Turkey, which ranks 6th in scientific publication production, has a very low rate of international collaboration. The International Journal of Science Education, the journal with the most publications in the field of science curriculum subject area, is also the most cited journal. The most frequently used keywords by authors in their studies are Education, Science, Curriculum, Science Curriculum, and Student. While the trending keywords for 2024 have been identified as; Equity, Curriculum Design, Climate Change, and Textbook.