The use and effects of generative ai tools in online EFL tutoring sessions
Çevrimiçi EFL özel ders oturumlarında üretken yapay zeka araçlarının kullanımı ve etkileri
- Tez No: 974165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BURHAN HORASANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ELT, Eş zamanlı çevrimiçi eğitim, Yabancı dil eğitimi, Yapay zeka, Yapay zeka okuryazarlığı, İnsan-yapay zeka etkileşimi, ELT, Synchronous online education, Foreign language education, Artificial intelligence, Artificial intelligence literacy, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ted Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu nitel vaka çalışması, çevrimiçi EFL özel ders oturumlarında Yapay Zeka araçlarının kullanımını ve etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, farklı yaş gruplarıyla çalışan dört EFL öğretmenidir. İlk olarak araştırmacı tarafından çevrimiçi bir oturumda Leonardo AI, Suno AI, Curipod, Twee ve Parlay Genie olmak üzere beş üretken yapay zeka aracı hakkında eğitim aldılar. Ardından, bu araçları çevrimiçi EFL derslerine dahil etmeleri istendi. Araştırma soruları şunlardır:“Çevrimiçi dil öğretiminde yapay zeka kullanımının pedagojik sonuçları nelerdir?”,“Öğretmenlerin yapay zeka kullanımını şekillendiren faktörler nelerdir?”ve“EFL öğretmenlerinin yapay zekayı öğretimlerine entegre etme konusundaki görüşleri nelerdir?”Öğretmenlerin yapay zeka araçlarını kullanma deneyimlerini izlemek için veriler, çevrimiçi özel ders oturumlarının video kayıtlarını, yarı yapılandırılmış görüşmeleri ve demografik bilgi anketlerini içerecektir. Bulgular, çevrimiçi öğretimde yapay zekanın kullanımı ve etkileri konusunda üç temel temayı ortaya koymuştur: Yapay Zekanın Pedagojik Rolleri, Öğretmenlerin Yapay Zeka Entegrasyonunu Şekillendiren Faktörler ve Öğretmenlerin Yapay Zeka Araçlarını Değerlendirmesi.
Özet (Çeviri)
This qualitative case study aims to investigate the use and effects of AI Tools in online EFL tutoring sessions. The participants are four EFL teachers who work with different age groups. They were first trained by the researcher in an online session on five generative AI tools, which are Leonardo AI, Suno AI, Curipod, Twee, and Parlay Genie. Then they were asked to incorporate these tools into their online EFL classes. The research questions are:“What are some of the pedagogical outcomes of AI use in online language teaching?”,“What are the factors that shape teachers' use of AI?”, and“What are the EFL teachers' opinions on integrating AI into their teaching?”In order to track teachers' experiences with using AI tools, data will include video recordings of online tutoring sessions, semi-structured interviews, and demographic information questionnaires. The findings revealed three key themes on the use of and effects of AI in online teaching: Pedagogical Roles of AI, Factors that shaped Teachers' AI Integration, and Teachers' Evaluation of AI Tools.