Kierkegaard'da hayatın anlamı
The meaning of life in Kierkegaard
- Tez No: 975241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN MURAT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Din, Philosophy, Religion
- Anahtar Kelimeler: Anlam arayışı, Birey, Kierkegaard, Soren, Varoluş, Öznellik, Search for meaning, Individual, Kierkegaard, Soren, Existence, Subjectivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan bilme arzusuyla doğan yegâne varlıktır. O, çevresindeki varlıkları ve kendisini sürekli merak eder, anlamaya çalışır. Varoluşuna anlam kazandırmak için sorular sorar. Hayatı boyunca sorduğu sorular arasında öyle bir soru vardır ki, belki de tek gerçek soru olarak karşımızda durmaktadır: Hayatın anlamı nedir? Bizim için bu varoluşsal soru, çağımızın doludizgin süregelen telaşlı yaşamı içinde üzerinde durup düşünmemiz gereken en temel meseledir. Tezimiz insanlığın bu kadim ve mühim sorusuna nihai bir cevap vermeyi değil; hayatı anlamlı yaşamanın önemine dair bir bilinç oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu konuda felsefesiyle çağımıza ışık tutan önemli düşünürlerden biri Soren Kierkegaard'dır. Kierkegaard, insanın hayatını anlamlı kılabilmesi için varoluşunu gerçekleştirmesi gerektiğini düşünür. Ona göre varoluş, bireyin kendi varlığını ve yaşam amacını sorgulama ve sonunda kendi özgün kimliğini ve anlamını bulma serüvenidir. Kierkegaard, varoluşu soyut felsefi kavramlardan öte bireyin öznel deneyimleri üzerinden tanımlayarak, insanın estetik, etik ve dini olmak üzere üç varoluş aşamasından geçtiğini öne sürer. Nihayetinde hayatın anlamını, varoluşsal kaygılarla yüzleşerek Tanrı ile öznel bir bağ kurmakta bulur. Anlam arayışı ancak kişinin kendini Tanrı'nın huzurunda birey olarak kavramasıyla tamamlanır. Kierkegaard'ın felsefesi, çağımız insanının varoluşsal bunalımlarına; kaygı, umutsuzluk, içe dönüş, tutku, özgürlük, seçim ve iman ekseninde sunduğu derinlikli çözümlemelerle, hayatı yeniden anlamlandırma yönünde güçlü bir imkân sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human beings are the only creatures born with an inherent desire to know. They are constantly curious about their surroundings and themselves, striving to understand and interpret existence. In order to ascribe meaning to life, they pose questions among which there is one that stands out as perhaps the most fundamental: What is the meaning of life? For us, this existential question represents the central issue that must be contemplated amid the relentless pace of contemporary life. The aim of this thesis is not to provide a definitive answer to humanity's ancient and profound inquiry, but rather to cultivate an awareness of the importance of living a meaningful life. In this respect, one of the most significant thinkers who sheds light on our age with his philosophy is Søren Kierkegaard. According to Kierkegaard, for life to become meaningful, the individual must realize their existence. Existence, for him, is the journey through which a person questions their being and purpose, ultimately discovering their unique identity and meaning. Rather than defining existence in abstract philosophical terms, Kierkegaard grounds it in the individual's subjective experiences, proposing three stages of existence: the aesthetic, the ethical, and the religious. Ultimately, he locates the meaning of life in facing existential anxiety and establishing a personal relationship with God. The quest for meaning is fulfilled only when the individual comprehends themselves as a singular being before God. Kierkegaard's philosophy offers a profound resource for reinterpreting life in the face of modern existential crises, providing nuanced analyses of anxiety, despair, inwardness, passion, freedom, choice, and faith.