Mezapotamya medeniyetlerindeki çalgıların seramik yüzeye yansımaları
Reflections of instruments in Mesopotamian civilizations on ceramic surfaces
  1. Tez No: 976300
  2. Yazar: KÜBRA GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BİÇİCİ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mezopotamya, Müzik, Çalgı, Seramik, Mesopotamia, Music, Instrument, Ceramics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
Özet
Mezopotamya coğrafyası bereketli toprakları sayesinde asırlar boyunca birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış bir bölgenin adıdır. Mezopotamya bölgesi içerisinde barındırdığı medeniyetlerin dini tören ritüelleri, müziği, el sanatları, seramikleri vb. kültürel ve sanatsal faaliyetleri sayesinde tarih boyunca önemli bir merkezi konumuna sahiptir. Bölge üzerinde günümüze kadar yapılmış olan arkeolojik kazılar birçok medeniyetin bu topraklar üzerinde yaşamış olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada Mezopotamya Medeniyetlerindeki Çalgıların Seramik Yüzeye Yansımaları yapılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünü giriş kısmı oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Mezopotamya tarihi ve mezopotamya bölgesinde yaşamış olan“Sümer, Asur ve Babil”uygarlıklarının tarihleri, Mezopotamya kültür ve sanatı, müzik kültürleri, müzik enstrümanları incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Mezopotamya medeniyetlerindeki çalgıların günümüz seramik yüzeye yansımaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The geography of Mesopotamia is the name of a region that has hosted many civilizations and cultures for centuries thanks to its fertile lands. Religious ceremonial rituals, music, handicrafts, ceramics, etc. of the civilizations contained within the Mesopotamian region.he geography of Mesopotamia is the name of a region that has hosted many civilizations and cultures for centuries thanks to its fertile lands. Religious ceremonial rituals, music, handicrafts, ceramics, etc. of the civilizations contained within the Mesopotamian region. thanks to its cultural and artistic activities, it has had an important central position throughout history. Archaeological excavations carried out on the region to the present day reveal that many civilizations lived on these lands. In this study, the Reflections of Instruments in Mesopotamian Civilizations on Ceramic Surfaces were made. The first part of the study, which consists of three parts, is the introductionstudy, the Reflections of Instruments in Mesopotamian Civilizations on Ceramic were made. The first part of the study, which consists of three parts, is the introduction part. In the second part of the study, the history of Mesopotamia and tn this , the Reflections of Instruments in Mesopotamian Civilizations on Ceramic Surfaces were made. The first part of the study.