Antroposen çağının ekolojik sanat üzerine yansımaları
Reflections of the anthropocene on ecological art
  1. Tez No: 976601
  2. Yazar: SÜMEYYE CANDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY CANAN OKKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Antroposen Çağ, Doğa felsefesi, Doğa tahribatı, Ekolojik sanat, Anthropocene Age, Nature philosophy, Destruction of nature, Ecological art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması insanlığın doğa üzerindeki tahakkümünün bir sonucu olarak görülen ve son birkaç yüzyılı kapsayan jeolojik Antroposen çağında gelişen ve 21. yüzyılın en önemli konularından olan çevre sorunlarının sanat yapıtları üzerinden aktarılması hedeflenen ekolojik sanata odaklanmaktadır. Ekolojik sanat 1960'lı yıllarda çağdaş sanatın çeşitli disiplinlere alan açması ile birlikte sanatçıların galeri ve müze ortamından çıkarak arazi ve doğayı kullanmaları ve Antroposen'in olumsuz sonuçlarından olan ekolojik tahribatı konu almaya başlamalarıyla gelişen bir sanat pratiğidir. Ekolojik sanat pratiği özgür ve sınırsız formlara ulaşmış, dönemlerin bilimsel ve teknolojik gelişmeleriyle duyusal ve duygusal titreşimler yaratan imgeler üretmiştir. Bu dönemin toplumsal hareketleri, çevreye duyarlı kültür ve sanat formlarının bir araya gelmesinde etkili olmaktadır. Bu bağlamda ekolojik konulara dair yürütülen disiplinlerarası çalışmaların en çok, Yeryüzü sanatı, Performans sanatı ve Video-Medya sanatları gibi başlık altındaki alanlarda gerçekleştiği görüldüğünden tezde de bu başlıklar altında ele alınan doğa temelli yapıtlar incelenmiştir. Batı'dan bu türün öncü yapıtları ve sanatçıları ve Türkiye'den güncel sanatçılar ile yapıt örnekleri ekolojik sanat açısından analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; son birkaç yüzyılda gerçekleşen ekolojik faaliyetlere sanatçıların duyarsız kalamadığı ve sanat yapıtlarında bu olumsuz etkilere dikkat çekmek istedikleri görülmüştür. Eko-Performans sanatçılarının doğa üzerinde gerçekleştirdikleri performanslar, ekosistemsel elementlerin bir araya geldiği duyusal bir alan yaratırken aynı zamanda proaktif bir eylem niteliği taşımaktadır. Yeryüzü sanatı çalışmaları kamusal alanlara kazandırılan interaktif yapıtlar olup, doğaya dair görünürlük, keşif ve deneyim alanları sunmaktadır. Çağdaş sanatın sunduğu sonsuz deneyimler dünyasında, doğa kavramı teorik ve pratik bilgilerin birleştiği bir alana evrildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on ecological art, which aims to convey environmental issues—seen as a result of humanity's domination over nature and developing during the geological Anthropocene epoch spanning the last few centuries—through artworks, as one of the most important topics of the 21st century. Ecological art is an artistic practice that developed in the 1960s with the opening up of contemporary art to various disciplines, as artists moved out of gallery and museum environments to use land and nature as their medium and began to address ecological destruction, one of the negative consequences of the Anthropocene. The practice of ecological art has reached free and unlimited forms, producing images that create sensory and emotional vibrations with the scientific and technological developments of the periods. The social movements of this period have been influential in bringing together environmentally conscious cultural and artistic forms. In this context, since interdisciplinary studies on ecological issues have mostly taken place in fields such as Earth art, Performance art, and Video-Media art, this thesis examines nature-based works under these headings. Pioneering works and artists of this genre from the West and contemporary artists and examples of works from Turkey have been analyzed from an ecological art perspective. According to the findings, it has been observed that artists have not been indifferent to the ecological activities that have taken place over the last few centuries and have sought to draw attention to these negative effects in their artworks. The performances of eco-performance artists on nature create a sensory space where ecosystemic elements come together, while also taking on the nature of proactive action. Land art works are interactive pieces introduced to public spaces, offering areas of visibility, discovery, and experience related to nature. In the infinite world of experiences offered by contemporary art, the concept of nature has evolved into an area where theoretical and practical knowledge converge.