Yerel yönetimlerin dijital dönüşüm uygulamalarının toplumsal hayata etkileri: Covid 19 pandemi dönemi
Effects of digital transformation applications of local goverments on social life: Covid-19 pandemic period
  1. Tez No: 976627
  2. Yazar: DERYA EDA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, Dijital okuryazarlık, Dijital toplum, Dijitalleşme, Pandemiler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, COVID 19, Digital literacy, Digital society, Digitalization, Pandemics, Çanakkale Onsekiz Mart University
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yerel yönetimler kavramı, merkezi yönetimden bağımsız ancak devletin vesayeti altında ve genel yapısı içinde yer alan, halkın en yakınında bulunan ve yerel ihtiyaçlara cevap veren idari birimlerdir. Bu yapılar, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasında kritik bir rol oynamaktadır. Yerel yönetimlerin hukuki çerçevesi, onların özerklik ve hizmet alanlarındaki yetkilerini belirlerken, yerel halkın katılımını sağlamaya yönelik çalışmalar da bu sistemin demokratik işleyişini güçlendirmektedir. Bu şekilde hem halkın yönetime katılımı etkin bir şekilde sağlamış olup hem de kamunun isteklerinin ne olduğu anlaşılarak gerekli politikaların uygulanmasını sağlamış olmaktadır. Yerel yönetimlerin rolü, özellikle büyükşehirlerde, sağlık hizmetlerinin hızlı bir şekilde sunulması, karantina bölgelerinin oluşturulması ve halk sağlığını korumaya yönelik önlemlerin alınmasıyla daha da önemli hale gelmiştir. Ancak, bu süreçte yerel yönetimler, sınırlı finansal kaynaklar ve zayıf altyapı nedeniyle önemli zorluklar yaşamıştır. Dijital dönüşüm kavramı yerel yönetimlerde hizmet kalitesi, vatandaş memnuniyeti ve yönetişim üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Ancak başarılı bir dijitalleşme için teknolojik altyapı, vatandaşların dijital okuryazarlığı ve kapsayıcı politikalar kritik önemdedir. Ayrıca veri güvenliği ve mahremiyet konularına yönelik hassasiyet de sürdürülebilir dijital uygulamaların temel taşlarından biridir. Türkiye'de kentleşme oranının artması ve vatandaşların kamu hizmetlerinden daha hızlı, etkin ve şeffaf biçimde faydalanma beklentisinin yükselmesi, yerel yönetimlerin dijitalleşmesini zorunlu kılmıştır. Belediyelere özel dijital sistemler, belediye hizmetlerinin dijital ortamda sunulması, veri tabanlarının entegrasyonu ve vatandaş etkileşiminin artırılması amacıyla geliştirilmiştir. Bu sistemler, hem yerel yönetimlerin iş süreçlerini optimize etmekte hem de vatandaşlara kolay ve kesintisiz hizmet sunulmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Local governments are administrative units that are independent of the central government but under the tutelage of the state and within its general structure, located closest to the public and responding to local needs. These structures play a critical role in the effective and efficient delivery of public services. The legal framework of local governments determines their autonomy and authority in service areas, while efforts to ensure local public participation strengthen the democratic functioning of this system. This not only effectively ensures public participation in governance but also ensures the implementation of necessary policies based on an understanding of public desires. The role of local governments, particularly in metropolitan cities, has become even more crucial with the rapid delivery of healthcare services, the establishment of quarantine zones, and the implementation of measures to protect public health. However, local governments have faced significant challenges during this process due to limited financial resources and weak infrastructure. The concept of digital transformation demonstrates its positive impact on service quality, citizen satisfaction, and governance in local governments. However, technological infrastructure, citizen digital literacy, and inclusive policies are critical for successful digitalization. Furthermore, sensitivity to data security and privacy is a cornerstone of sustainable digital practices. Increasing urbanization in Turkey and the increasing expectation of citizens to benefit from public services more quickly, effectively, and transparently have necessitated the digitalization of local governments. Digital systems specifically designed for municipalities have been developed to deliver municipal services digitally, integrate databases, and enhance citizen interaction. These systems optimize local governments' business processes and ensure easy and uninterrupted service delivery to citizens.