Perkütan patent duktus arteriyozus kapatılması planlanan hastalarda yapay zeka programlarından yararlanarak, uygun teknik ve cihaz seçimi
Optimal technique and device selection using artificial intelligence programs in patients planned for percutaneous patent ductus arteriosus closure
  1. Tez No: 976707
  2. Yazar: ZİYA UTKU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PDA, cihaz seçimi, Yapay zekâ, Tahmin edici modeller, PDA, device selection, artificial intelligence, predictive models
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yapay Zekâ (YZ) temelli karar destek sistemleri tıbbın her alanında giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışma çocuk kardiyolojisi alanında patent duktus arteriyozus (PDA) kapatılması planlanan hastalarda YZ tabanlı tahmin edici modellerin kullanılabilirliğini araştırmak ve bu sayede kullanılacak cihaz seçimi sürecine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, retrospektif olarak planlandı. Çalışmaya 2019- 2025 tarihleri arasında İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde PDA kapatılması işlemi uygulanan 121 olgu dahil edildi. Bu olguların demografik bilgileri, klinik verileri, işlem detayları, sonuç çıktıları kullanılacak kapatılma cihazının seçimi için öznitelikler olarak belirlenerek YZ modellerinin elde edilmesinde kullanıldı. Çalışmada Rastgele Orman (RO), Yapay Sinir Ağı, K-en yakın komşu, Lojistik Regresyon, Karar Ağacı sınıflandırıcı algoritmalar eğitilerek YZ modelleri oluşturuldu. Yapay zekâ modellerinin sınıflandırma performansları AUC skoru ile değerlendirildi. En başarılı olan YZ modeli için önemli öznitelikler AUC'de düşüş yöntemi uygulanarak saptanıp sıralandı. Bulgular: Tahmin edici modelleme basamağında cihazları sınıflandırma amaçlı, sonucu yukarıda adı geçen 5 YZ modeli oluşturulmuş ve performansları karşılaştırılmıştır. En yüksek performansa RO modelinin sahip olduğu sonuca varılmıştır (AUC: 0.84). Bu model için en önemli değişkenlerin listesi ve sıralaması da saptanmıştır. Bu kapsamda en önemli iki öznitelik sırasıyla ''Cihazın yerleştirildiği yol'' ve ''İlk denen yol'' değişkenleri olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma perkütan PDA kapatılması planlanan hastalarda uygun teknik ve cihaz seçimine yönelik yapay zekâ modellerinin kullanılabilirliğine odaklanmış ve bu amaç doğrultusunda en uygun modelin RO olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra bu doğrultuda önemli öznitelikleri de listelemiştir. Bu bulgular YZ tekniklerinden yararlanma yönünde önemli bir adım oluşturmaktadır. Daha kapsamlı ve karmaşık YZ modellerinin oluşturulması için bu alanda daha çok araştırmaya gerek duyulduğu sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Artificial Intelligence (AI)-based decision support systems are increasingly widespread in all areas of medicine. This study aims to investigate the usability of AI-based predictive models in patients planned for patent ductus arteriosus (PDA) closure in the field of pediatric cardiology, and thereby contribute to the device selection process. Materials and Methods: The study was planned retrospectively. A total of 121 cases who underwent PDA closure at the Pediatric Cardiology Clinic of Istanbul Çam and Sakura City Hospital between 2019 and 2025 were included. The demographic information, clinical data, procedural details, and outcome results of these cases were determined as features for the selection of the closure device and used to develop AI models. In the study, Random Forest (RF), Artificial Neural Network, K-Nearest Neighbors, Logistic Regression, and Decision Tree classifier algorithms were trained to build AI models. The classification performances of the AI models were evaluated using the AUC score. For the most successful AI model, important features were identified and ranked based on the decrease in AUC. Results: In the predictive modeling phase, five AI models were created to classify the devices, and their performances were compared. The RF model was found to have the highest performance (AUC: 0.84). The list and ranking of the most important variables for this model were also determined. Within this scope, the two most important features were found to be“Access route of the device”and“Initially attempted route”, respectively. Conclusion: This study focused on the usability of AI models for selecting the appropriate technique and device in patients planned for percutaneous PDA closure and revealed that the most suitable model was the RF. In addition, it listed the important features in this regard. These findings represent an important step toward benefiting from AI techniques. It was concluded that further research is needed in this field to develop more comprehensive and complex AI models.