360 derece performans değerlendirme sisteminin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisi: Yiyecek-içecek sektöründe bir araştırma
The effect of 360 degree performance evaluation system on organizational identification: A research in food and beverage sector
  1. Tez No: 977804
  2. Yazar: MAHAMMAD VALIYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirmesi, 360 derece performans değerlendirme sistemi, örgütsel özdeşleşme, Performance evaluation, 360 degree performance evaluation system, organizational identification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak insan kaynakları yönetimi, günümüz organizasyonlarında daha da öne çıkmıştır. Bu çalışmada, yiyecek ve içecek sektörünün farklı departmanlarında 360 derece performans değerlendirme sisteminin örgütsel özdeşleşme üzerinde etkisi incelenmektir. Bu bağlamda 360 derece performans değerlendirme sisteminde değerlendirilmekte olan verilerin içeriğinin belirlenmesi, veri toplama yöntemleri, sürecin aşamaları, sistemin geri bildirim mekanizmaları ele alınarak çalışanların örgütleriyle özdeşleşme düzeyi belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel özdeşleşmeyi etkileyebileceği düşünülen yaş ve eğitim düzeyi kontrol değişkeni olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada öngörülen ilişkileri test etmek amacıyla yiyecek-içecek sektöründe farklı departmanlarda çalışan 236 kişi ankete tabi tutulmuştur. Elde eldilen bulgular, işletmelerde gerçekleştirilen performans değerlendirme sisteminin çalışanları örgütsel bağlılık kapsamında olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Human resources management has become more crucial in today's organizations due to technological developments. This study aims to examine the effect of the 360-degree performance evaluation system on organizational identification in different departments of the food and beverage sector. In this context, the content of the data evaluated in the 360-degree performance evaluation system, data collection methods, evaluation process stages, and feedback mechanisms were taken into consideration to determine employees' organizational identification. In addition, age and education level, which are thought to affect organizational identification, were evaluated as control variables. To test the predicted relationships in the study, 236 people working in different departments in the food and beverage sector were surveyed. The findings obtained showed that the performance evaluation system implemented in enterprises positively affects employees in terms of organizational identification.