Artroskopik parsiyel menisektomi yapılan hastalarda saptanan patellofemoral eklemdeki kıkırdak lezyonlarının uzun dönem prognoza etkisi
Artroskopik parsiyel menisektomi yapilan hastalarda saptanan patellofemoral eklemdeki̇ kıkırdak lezyonlarinin uzun dönem prognoza etkisi
- Tez No: 978082
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİT PINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: artroskopik parsiyel menisektomi, menisküs yırtığı, patellofemoral eklem, kıkırdak lezyonu, uzun dönem sonuçlar, arthroscopic partial meniscectomy, meniscus tear, patellofemoral joint, cartilage lesion, long-term results
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Artroskopik parsiyel menisektomi yapılan hastalarda saptanan patellofemoral eklemdeki kıkırdak lezyonlarının uzun dönem prognoza etkisi Dr. Mustafa Armağan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Balçova – İZMİR GİRİŞ VE AMAÇ Çalışmamızın amacı artroskopik parsiyel menisektomi uygulanan ve patellofemoral eklemde kıkırdak lezyonu saptanan olgular ( Grup 1 ) ile kıkırdak lezyonu saptanmayan olguların ( Grup 2 ) uzun dönem klinik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Patellofemoral eklemdeki kıkırdak lezyonlarının uzun dönem klinik sonuçları olumsuz etkileyeceğini düşündük. OLGULAR VE YÖNTEM 1992 – 2008 yılları arasında tek cerrah tarafından artroskopik parsiyel menisektomi uygulanan 18 – 55 yaşları arasındaki 44 hasta çalışmaya dahil edildi. Ameliyat sırasında ek olarak patellofemoral eklem kıkırdak lezyonu saptanan 18 olgu Grup 1'i, herhangi bir kompartmanda kıkıdak lezyonu bulunmayan 26 olgu Grup 2'yi oluşturdu. Olguların demografik özellikleri, peroperatif bulguları, preoperatif Lysholm skorlamaları ile postoperatif uzun dönem Lysholm, KOOS, IKDC, Kujala skorlamaları ile Tegner aktivite düzeyleri ve direkt grafideki Kellgren – Lawrence osteoartrit evrelemeleri incelendi. Veriler SPSS 24.0 programına girilerek bağımlı ve bağımsız değişkenler dağılımlarına göre analiz edildi. Güven aralığı p<0,05 kabul edildi. BULGULAR İzlem süreleri minimum 10,7 yıl ve maksimum 27,9 yıl arasında değişen ve ortlama izlem süresi 19,8 yıl olan olgular değerlendirildi. Grup 1 ve Grup 2'deki olgular yaş, izlem süresi, opere edilen taraf ve VKİ açısından benzer bulundu. Grup 1 olgularının preoperatif Lysholm skorları Grup 2 olgularına göre anlamlı düşük bulundu (p=0,04). Cerrahi tedavi sonrası uzun dönem takipte her iki grupta da Lysholm skorlarında anlamlı yükseliş saptandı (p=0,003, p<0,001) ancak Lysholm skorlarındaki artış miktarları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Son kontrolde Grup 1'deki 11 olgunun (%61), Grup 2'deki 22 olgunun (%84) iyi ve çok iyi klinik sonuçlara sahip olduğu görüldü. Grup 1 olgularının postoperatif Lysholm (p=0,043), KOOS (p=0,032), IKDC (p=0,004), Kujala skorlamaları (p=0,004) ve Tegner aktivite düzeyleri (p=0,001) Grup 2 olgularına göre anlamlı olarak düşük bulundu. Grup 1 olgularının kıkırdak lezyonlarının Outerbridge evrelemesi ile klinik skorlamalar arasında korelasyon saptanmadı. Son kontrolde direkt grafisi mevcut olan Grup 1'deki 9 olgu ve Grup 2'deki 18 olgu radyolojik Kellgren – Lawrence osteoartrit evrelemesine bakıldığında Grup 1 olgularının %45'inin evre 1, %44'ünün evre 2 ve %11'inin evre 3 olduğu görüldü. Grup 2 olgularında ise % 16 evre 1, % 67 evre 2 ve % 17 evre 3 olduğu saptandı. SONUÇ Her iki gruptaki olguların cerrahi tedaviden anlamlı fayda gördüğü ancak patellofemoral eklemdeki kıkırdak lezyonlarının tedavi öncesi ve tedavi sonrası uzun dönemde olguların klinik seyrini olumsuz etkilediği saptandı. Patellofemoral eklemde kıkırdak lezyonu varlığında uzun dönem radyolojik sonuçlarda kötüleşme saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effect of patellofemoral chondral lesions on long-term prognosis in patients who underwent arthroscopic partial meniscectomy INTRODUCTION AND PURPOSE The purpose of this study is to compare the long-term clinical results after arthroscopic partial meniscectomy in patients with cartilage lesions exclusively in the patellofemoral joint (Group 1) and the patients without any cartilage lesions (Group 2). We hypothesize that cartilage lesions in the patellofemoral joint will affect long-term clinical results adversely. MATERIALS AND METHODS 44 patients aged 18-55 years who underwent arthroscopic partial meniscectomy by a single surgeon between the years of 1992 and 2008 without any history of ligamentous injury, inflammatory arthritis or previous knee surgery were included in the study. 18 patients with isolated patellofemoral joint cartilage lesions noted at surgery constituted Group 1 and 26 patients without cartilage lesions constituted Group 2. Demographic characteristics, peroperative findings, preoperative Lysholm scores, postoperative long-term Lysholm, KOOS, IKDC, Kujala scores and Tegner activity levels and Kellgren - Lawrence osteoarthritis stages on plain radiography were examined. The data were analyzed in the SPSS 24.0 software program according to the distributions of dependent and independent variables. Confidence interval was accepted to be p<0.05. RESULTS The mean follow-up was 19,8 years and the patients in Group 1 and Group 2 were comparable in terms of age, follow-up period, operated side, and BMI. Preoperative Lysholm scores of the patients in Group 1 were found to be significantly lower than the patients in Group 2 (p=0,04). After surgical treatment, a significant improvement of Lysholm scores was achieved and maintained until latest follow-up in both groups (p=0,003, p<0,001). No difference was found between the groups in terms of the amount of increase in Lysholm scores. At latest follow-up, 11 patients in Group 1 (61 %) and 22 patients in Group 2 (84 %) had good or excellent clinical outcomes. The patients in Group 1 demonstrated significantly lower postoperative Lysholm (p=0,043) , KOOS (p=0,032), IKDC (p=0,004), Kujala scores (p=0,004) and Tegner activity levels (p=0,001). Available plain radiography of 9 patients in Group 1 and 18 patients in Group 2 were evaluated. According to Kellgren - Lawrence staging of radiological knee osteoarthritis, in Group 1, 45 % had stage 1, 44 % had stage 2 and 11 % had stage 3 osteoarthritis, while in Group 2, 16 % had stage 1, 67 % had stage 2 and 17 % had stage 3 osteoarthritis. Deterioration of radiological outcome in presence of patellofemoral chondral lesion was not found. CONCLUSION In this long-term follow-up study, patients benefited significantly from arthroscopic partial meniscectomy. Patellofemoral chondral lesions adversely affected the preoperative and postoperative long term knee function. The relationship between radiological osteoarthritis and patellofemoral chondral lesions was unclear.