Depremzedelerde psikolojik dayanıklılık, umut ve dini başa çıkma ilişkisi
Relationship between psychological resilience, hope, and religious coping in earthquake victims
  1. Tez No: 978083
  2. Yazar: SEMRA SEVİNÇ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR HACIKELEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Afet Psikolojisi, Deprem, Dini Başa Çıkma, Psikolojik Dayanıklılık, Umut, Psychology of Religion, Disaster Psychology, Earthquake, Religious Coping, Psychological Resilience, Hope
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, depremzedelerde psikolojik dayanıklılık ile dini başa çıkma arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde psikolojik dayanıklılık, dini başa çıkma ve afet psikolojisi literatürüne ilişkin kuramsal çerçeveye yer verilmiş; ikinci bölümde ise elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 18 yaş üstü bireyler oluşturmakta; örneklem grubunu ise tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 243 kadın (%51,4) ve 230 erkek (%48,6) olmak üzere toplam 473 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Dini Başa Çıkma Ölçeği ve Umut Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik paket programı ile çözümlenmiştir. İki gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem T-testi, üç ve daha fazla gruplu değişkenlerde One-Way ANOVA analizi uygulanmıştır. Ayrıca ölçekler arasındaki ilişkinin yönünü ve yordayıcılığını belirlemek amacıyla pearson korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularında (a) sosyo-demografik değişkenlerle psikolojik dayanıklılık, dini başa çıkma ve umut düzeyleri arasında farklılaşma bulunduğu, (b) psikolojik dayanıklılık ile dini başa çıkma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu, (c) umut düzeyinin hem psikolojik dayanıklılığı hem de dini başa çıkmayı destekleyici ve yordayıcı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular, afet sonrası süreçte dini başa çıkma ve umut değişkenlerinin bireylerin psikolojik dayanıklılıklarını güçlendiren temel faktörler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between psychological resilience and religious coping among earthquake survivors. The research consists of two main sections. The first section presents the theoretical framework for psychological resilience, religious coping, and disaster psychology, while the second section analyzes the collected data statistically. The study employed a quantitative correlational survey model. The population consisted of individuals aged 18 or older, and the sample included 473 participants selected through random sampling: 243 females (51.4%) and 230 males (48.6%). Data were collected using the Psychological Resilience Scale, the Religious Coping Scale, and the Hope Scale. The data were analyzed using the SPSS 25.0 statistical package program. Independent samples t-test was applied for two-group variables, One-Way ANOVA was used for variables with three or more groups, and Pearson correlation and regression analyses were conducted to determine the direction and predictive power of the relationships among the scales. The findings indicated that (a) there were certain differences in psychological resilience, religious coping, and hope levels according to socio-demographic variables, (b) there was a significant positive relationship between psychological resilience and religious coping, and (c) hope had a supportive and predictive effect on both psychological resilience and religious coping. These results reveal that religious coping and hope are fundamental factors that strengthen individuals' psychological resilience in the post-disaster process.