İnterstisyel akciğer hastalarında üst ekstremite aerobik egzersiz eğitiminin oksijen tüketimi, kas oksijenasyonu ve fiziksel aktivite üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of upper-extremity aerobic exercise training on oxygen consumption, muscle oxygenation and physical activity in patients with interstitial lung diseases
  1. Tez No: 978955
  2. Yazar: NAZİRE NUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BOŞNAK GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer hastalıkları-interstisyel, Fizyoterapi, Pulmoner rehabilitasyon, Lung diseases-interstitial, Physiotherapy, Pulmonary rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
İnterstisyel akciğer hastalıklarında (İAH) progresyonla artan semptomlar egzersiz kapasitesini azaltır. Alt ekstremiteye kıyasla daha küçük kasları içeren üst ekstremite yüksek şiddetli aralıklı aerobik egzersiz eğitimi (ÜE-HIIT) kardiyopulmoner fonksiyonları iyileştirebilir fakat literatür sınırlıdır. Amacımız İAH hastalarında ÜE-HIIT'ın maksimal egzersiz kapasitesi, kas oksijenasyonu, fiziksel aktivite, solunum fonksiyonları, solunum ve periferik kas kuvveti, inspiratuar kas enduransı, üst ekstremite fonksiyonel egzersiz kapasitesi, nefes darlığı, yorgunluk, yaşam kalitesi, uyku kalitesi, anksiyete ve depresyon üzerine etkilerini araştırmaktır. Rastgellenmiş, kontrollü, üç kör çalışma. Eğitim grubuna ÜE-HIIT uygulandı. Kontrol grubuna müdahale yapılmadı. Maksimal egzersiz kapasitesi (KPET), kas oksijenasyonu, fiziksel aktivite, solunum fonksiyonları, solunum ve periferik kas kuvveti, inspiratuar kas enduransı, üst ekstremite fonksiyonel egzersiz kapasitesi [6 dakika peg-board ve ring testi (6-PBRT)], nefes darlığı, yaşam kalitesi [Saint-George Solunum Anketi (SGRQ)], uyku kalitesi [Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ)], anksiyete ve depresyon [Hastane Anksiyete ve Depresyon ölçeği (HADÖ)] değerlendirildi. ÜE-HIIT grubunun zirveVO2, solunum ve periferik kas kuvveti, inspiratuar kas enduransı, 6-PBRT halka sayısı kontrol grubuyla kıyaslandığında istatistiksel anlamlı arttı, mMRC, LCADL, YŞÖ, SGRQ, PUKİ ve HADÖ puanları azaldı (p<0,05). Fiziksel aktivite seviyesi ve solunum fonksiyonları değişmedi (p>0,05). İAH hastalarında ÜE-HIIT oksijen tüketimi ve maksimal egzersiz kapasitesi, kas oksijenasyonu, solunum ve periferik kas kuvveti, inspiratuar kas enduransı ve üst ekstremite fonksiyonel egzersiz kapasitesi, yaşam kalitesi ve uyku kalitesini iyileştirdi. Nefes darlığı, yorgunluk, anksiyete ve depresyon düzeyini azalttı. Solunum fonksiyonları, pulmoner difüzyon kapasitesi ve fiziksel aktivite seviyesini değiştirmedi. ÜE-HIIT, klinikte İAH hastalarının kardiyopulmoner fonksiyonlarını, nefes darlığı ve yorgunluk semptomlarını ve yaşam kalitesini iyileştiren etkili bir yöntemdir, pulmoner rehabilitasyon programlarında tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
In interstitial lung diseases (ILD), symptoms that increase with disease progression reduce exercise capacity. Upper-extremity high-intensity interval aerobic exercise training (UE-HIIT), involving smaller muscles compared to the lower extremities, may improve cardiopulmonary functions; however, the literature is limited. Our aim is to investigate the effects of UE-HIIT on maximal exercise capacity, muscle oxygenation, physical activity, pulmonary functions, respiratory and peripheral muscle strength, inspiratory muscle endurance, upper-extremity functional exercise capacity, dyspnea, fatigue, quality of life, sleep quality, anxiety, and depression in patients with ILD. A randomized, controlled, triple-blinded study. The training group received UE-HIIT. No intervention was applied to the control group. Maximal exercise capacity (CPET), muscle oxygenation, physical activity, pulmonary functions, respiratory and peripheral muscle strength, inspiratory muscle endurance, upper-extremity functional exercise capacity [6-Minute 'peg-board and ring' Test (6-PBRT)], dyspnea, quality of life [St. George's Respiratory Questionnaire (SGRQ)], sleep quality [Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI)], and anxiety and depression [Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)] were evaluated. The peakVO₂, respiratory and peripheral muscle strength, inspiratory muscle endurance, and the 6-PBRT number of rings of the UE-HIIT group increased statistically significantly compared with the control group, while mMRC, LCADL, FSS, SGRQ, PSQI, and HADS scores decreased (p<0.05). Physical activity level and pulmonary functions did not change (p>0.05). UE-HIIT improved oxygen consumption and maximal exercise capacity, muscle oxygenation, respiratory and peripheral muscle strength, inspiratory muscle endurance, upper-extremity functional exercise capacity, quality of life, and sleep quality in patients with ILD. It reduced dyspnea, fatigue, anxiety, and depression levels. It did not change pulmonary functions, pulmonary diffusion capacity, and physical activity level. UE-HIIT is an effective method to improve cardiopulmonary functions, dyspnea and fatigue symptoms, and quality of life in patients with ILD and may be preferred in pulmonary rehabilitation programs.