Biyofilik tasarım kriterleri kapsamında alışveriş merkezinin analizi: Balıkesir örneği
An analysis of a shopping mall based on biophilic design criteria: The case of Balıkesir
  1. Tez No: 979294
  2. Yazar: MELİSA DUYGU ERGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Interior Design and Decoration, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofili, Biyofilik tasarım, Biophilia, Biophilic design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Biyofilik tasarım, insanların doğayla kurduğu içsel bağlantıyı yapı ve mekânlarda sürdürmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Doğal öğelerin mimari tasarıma entegre edilmesiyle kullanıcıların fiziksel ve psikolojik iyi oluşunun desteklenmesi hedeflenir. Bu çalışma, biyofilik tasarım ilkelerinin kent yaşamında yoğun kullanılan iç mekânlardan biri olan alışveriş merkezlerinde nasıl uygulandığını incelemektedir. Tez çalışması, Balıkesir il merkezinde yer alan Esas 10 Burda Alışveriş Merkezi örneği üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanı olarak seçilen alışveriş merkezinin biyofilik tasarım kriterleri doğrultusunda değerlendirilmesini amaçlayan çalışmada, nitel araştırmalarda yanlış algılamayı ve sonuçların geçersizliğini en aza indirmek için kullanılan yöntem olan üçgenleme yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem doğrultusunda gözlem, kullanıcılarla anket ve uzmanlarla görüşme olmak üzere 3 farklı veri toplama aracı seçilmiştir. 6 bölümde incelenen alışveriş merkezinde veriler elde edilirken literatürden yararlanılarak oluşturulan 14 biyofilik tasarım kriterinden yararlanılmıştır. İlk aşamada araştırmacı tarafından yerinde gözlem yapılmıştır ve bahsi geçen kriterler doğrultusunda değerlendirme tabloları oluşturulmuştur. İkinci aşamada alışveriş merkezi kullanıcılarıyla anket yapılmıştır. Üçüncü aşamada ise çalışma alanı biyofilik tasarım olan meslek disiplinlerinden (mimar, iç mimar, peyzaj mimarı) rastgele seçilen uzmanlarla görüşme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Esas 10 Burda Alışveriş Merkezi'nin biyofilik tasarım açısından belirli bir potansiyele sahip olduğu, ancak mevcut uygulamaların kullanıcı deneyimi ve uzman değerlendirmelerine göre çoğunlukla yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Biophilic design is an approach that aims to maintain the intrinsic connection between humans and nature within built environments. By integrating natural elements into architectural design, it seeks to enhance users' physical and psychological well-being. This study examines how biophilic design principles are implemented in shopping malls, which are among the most intensively used interior spaces in urban life. The research focuses on the case of Esas 10 Burda Shopping Mall, located in the city center of Balıkesir. The aim of the study was to evaluate the shopping mall selected as the research area in accordance with biophilic design criteria. To minimize misperceptions and invalid results in qualitative research, the triangulation method was employed. In line with this method, three different data collection tools were used: observation, surveys with users, and interviews with experts. While obtaining data in the six examined sections of the shopping mall, 14 biophilic design criteria derived from the literature were utilized. In the first stage, on-site observations were conducted by the researcher, and evaluation tables were created based on the mentioned criteria. In the second stage, surveys were conducted with shopping mall users. In the third stage, interviews were held with randomly selected experts from professional disciplines related to biophilic design (architects, interior architects, and landscape architects). According to the findings, it was concluded that the Esas 10 Burda Shopping Mall has a certain potential in terms of biophilic design; however, the current implementations were found to be mostly inadequate based on user experience and expert evaluations.