Farklı periodontal hastalıklara sahip bireylerin tükürük Galektin-8, Galektin-9 ve RANKL düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of saliva Galectin-7, Galectin-10 and MMP-9 levels in individuals with different periodontal diseases
- Tez No: 979485
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Galektin-8, Galektin-9, RANKL, Tükürük, Gingivitis, Periodontitis, Periodontoloji, Galectin-8, Galectin-9, RANKL, Saliva, Gingivitis, Periodontitis, Periodontology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu klinik çalışmanın amacı periodontal olarak sağlıklı (S), gingivitisli (G) ve periodontitisli (P) bireylerin tükürük Galektin-8 (Gal-8), Galektin-9 (Gal-9) ve RANKL seviyelerinin tespiti, bu moleküllerin periodontal hastalığı periodontal sağlıktan ayırt etmedeki başarı oranlarının kıyaslanması ve klinik parametrelerle olan ilişkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Sistemik sağlıklı, sigara içmeyen, periodontitisli (P grubu, n=20), gingivitisli (G grubu, n=20) ve periodontal olarak sağlıklı (S grubu, n=20) 60 bireyden tükürük örnekleri alındı. Çalışma grupları için tüm ağız klinik parametreler sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondalamada kanama indeksi (SKİ) ölçümleri yapıldı. Toplanan örneklerdeki Gal-8, Gal-9 ve RANKL seviyeleri enzim ilintili immün test (ELISA) ile belirlendi. Bulgular: Tükürük Gal-8, Gal-9 ve RANKL konsantrasyonları, P ve G grubunda S grubuna göre ayrıca P grubunda da G grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Çalışmamızda Gal-8, Gal-9 ve RANKL'ın hem kendi aralarında hem de klinik parametlerle pozitif korelasyonu bulunmuştur. ROC analizi sonuçlarında tüm biyobelirteçlerin periodontal hastalığı sağlıktan ayırt etmede başarılı olduğu gözlemlenmiştir (p<0.05). Gal-9'un periodontal hastalıkların teşhisinde en yüksek tanısal değere sahip olduğunu, Gal-8 ve RANKL'nin ise benzer etkili olduğu gösterilmiştir (p<0.05). Sonuçlar: Çalışmamız, Gal-8, Gal-9 ve RANKL'nin periodontal hastalıkların patogenezinde önemli roller oynayabileceğini ve bu biyobelirteçlerin hastalığın tanısında klinik olarak kullanılabilecek potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this clinical study is, to determine the saliva Galectin-8 (Gal- 8), Galectin-9 (Gal-9) and RANKL levels of periodontally healthy (S), gingivitis (G) and periodontitis (P) individuals, to compare the success rates of these molecules in differentiating periodontal disease from periodontal health and to examine their relationships with clinical parameters. Methods: Samples of saliva were obtained from 60 systemically healthy non- smoker individuals with periodontitis (P, n=20), gingivitis (G, n=20) and healthy periodontium (S, n=20). Full-mouth clinical periodontal measurements including probing depth, clinical attachment level, bleeding on probing, gingival index and plaque index were also recorded. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) was used to determine Gal-8, Gal-9, and RANKL levels in the biological samples. Results: The salivary concentrations of Gal-8, Gal-9, and RANKL were found to be statistically significantly higher in the P and G groups compared to the S group, and also in the P group compared to the G group (p<0.05). In our study, Galectin-8, Galectin-9, and RANKL demonstrated positive correlations both with each other and with clinical parameters. ROC analysis results showed that all biomarkers were successful in distinguishing periodontal disease from health (p<0.05). Gal-9 was found to have the highest diagnostic value in the diagnosis of periodontal diseases, while Gal-8 and RANKL were shown to be similarly effective (p<0.05). Conclusion: Our study reveals that Gal-8, Gal-9, and RANKL may play significant roles in the pathogenesis of periodontal diseases and that these biomarkers have the potential to be clinically useful in the diagnosis of the disease.,