Sosyal bilgiler öğretmenlerinin web 2.0 araçlarına hakimiyeti: Devlet ve özel okul öğretmenleri üzerine bir araştırma
Social studies teachers' reliance on web 2.0 tools: A research on public and private school teachers
  1. Tez No: 979810
  2. Yazar: BURÇİN KIRKAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0 Araçları, Sosyal Bilgiler Öğretiminde Web 2.0 Araçları, Devlet Okulunda Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Özel Okulda Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Web 2.0 Tools, Web 2.0 Tools in Social Studies Teaching, Social Studies Teachers in Public Schools, Social Studies Teachers in Private Schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde eğitim ortamları dijitalleşme süreciyle birlikte hızla dönüşmekte, bu dönüşüm öğretim yöntem ve araçlarında da köklü değişikliklere yol açmaktadır. Özellikle web 2.0 araçları, öğrenci katılımını artıran, iş birliğine dayalı öğrenmeyi teşvik eden ve öğretim sürecini daha etkileşimli hâle getiren önemli teknolojik araçlardır. Bu araçların öğretmenler tarafından ne düzeyde kullanıldığı, öğretim sürecinin niteliğini doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda öğretmenlerin web 2.0 araçlarına olan hâkimiyeti, çağdaş eğitimin gerekliliklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı, devlet okulunda ve özel okulda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin eğitimde kullanılan web 2.0 araçlarına hâkimiyet düzeylerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu doğrultuda araştırmada nitel araştırma desenlerinden olan fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Çiğli ve Menemen ilçesinde görev yapan 20 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılar, okul türü (devlet ve özel) arasında eşitlik sağlanacak şekilde seçilmiş; 10'u devlet okulunda, 10'u özel okulda görev yapmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, elde edilen veriler analiz edilerek çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, özel okulda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin daha fazla web 2.0 aracı kullandıkları belirlenmiştir. Bu durumun, özel okullardaki teknik donanımın yeterliliği ve öğretmenlerin yaş ortalamasının daha düşük olmasıyla ilişkili olduğu görülmüştür. Genç öğretmenlerin, çağın gerektirdiği dijital teknolojilere daha kolay uyum sağladıkları ve bu araçları derslerinde daha aktif şekilde kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In current times, educational environments are undergoing rapid transformation alongside the digitalization process, which is leading to profound changes in teaching methods and tools. Web 2.0 tools, in particular, represent significant technological resources that enhance student engagement, promote collaborative learning, and make the instructional process more interactive. The extent to which these tools are utilized by teachers directly impacts the quality of the teaching process. In this context, teachers' proficiency in Web 2.0 tools emerges as one of the essential requirements of contemporary education. The purpose of this study is to comparatively examine the proficiency levels of social studies teachers working in public and private schools regarding Web 2.0 tools used in education. Accordingly, a phenomenological design, one of the qualitative research designs, was employed in the study. The study sample consists of 20 social studies teachers working in the Çiğli and Menemen districts of İzmir province during the 2024–2025 academic year. Participants were selected to ensure parity between school types (public and private), with 10 teachers from public schools and 10 from private schools. Data were collected using a semi-structured interview form, and the obtained data were analyzed and interpreted. The study findings revealed that social studies teachers in private schools utilize a greater number of Web 2.0 tools. This situation is evidently related to the adequacy of technical infrastructure in private schools and the lower average age of teachers. It was determined that younger teachers adapt more easily to the digital technologies required by the era and employ these tools more actively in their lessons.